Υπάρχει μια μικρή γωνιά του κόσμου που ο Μάικλ Τζόρνταν λατρεύει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη – το δικό του προσωπικό καταφύγιο αθλητικής ευδαιμονίας. Αλλά δεν είναι στο Σικάγο. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει γήπεδο μπάσκετ ή στεφάνι στον ορίζοντα.

Ακόμη και όταν τη δεκαετία του 1990 έλαμπε ως ο καλύτερος παίκτης που έχει δει ποτέ το NBA, ο θρύλος των Bulls ήταν τακτικός επισκέπτης στο γήπεδο του γκολφ. Πλέον, αποφάσισε να βάλει το γκολφ για τα καλά στη ζωή του.

Το Grove XXIII είναι ο παράδεισος του Τζόρνταν γεμάτος με γκολφ, ένα ιδιωτικό κλαμπ κρυμμένο στα περίχωρα του Hobe Sound της Φλόριντα. Εξαιρετικά αποκλειστικό, λίγοι το έχουν δει και ακόμα λιγότεροι έχουν παίξει.

Τζόρνταν

Πώς ξεκίνησε το όνειρο του Τζόρνταν

Για τον Μπόμπι Γουίντ, ήταν ταυτόχρονα η πιο απλή και πιο δύσκολη σύντομη πρόταση που είχε λάβει ποτέ: «Φτιάξτε μου το καλύτερο αυτόνομο γήπεδο γκολφ».

Στενός φίλος, του θρυλικού σχεδιαστή Πιτ Ντάι, ο καταγόμενος από τη Νότια Καρολίνα υπηρέτησε ως επικεφαλής αρχιτέκτονας του PGA Tour πριν ξεκινήσει τη δική του εταιρεία σχεδιασμού το 1994.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, έχει φτιάξει περισσότερα από 20 γήπεδα από την αρχή – από το Stillwater της Μινεσότα μέχρι το Mito της Ιαπωνίας – και έχει ανακαινίσει πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένου του Hobe Sound’s Medalist Golf Club το 2015.

Τζόρνταν

Με τον Τάιγκερ Γουντς να βρίσκεται στην κορυφή, το Medalist είναι ένα ιδιωτικό κλαμπ που προσελκύει μια ομάδα αστεράτων επισκεπτών. Ανάμεσά τους ήταν ο Τζόρνταν, ένας ένθερμος θαυμαστής της ανανέωσης και ο οποίος, στα τέλη του 2017, ήταν στο κυνήγι ενός αρχιτέκτονα.

Μια συνάντηση αργότερα, η ομάδα του Γουίντ υπέγραψε συμβόλαιο για την κατασκευή ενός βασιλείου γκολφ κατάλληλου για την «αυτού μεγαλειότητα». Ως ένας από τους πιο διάσημους αθλητές της ιστορίας, και με καθαρή αξία που φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, ο Τζόρνταν ανήκε σε μια ειδική κατηγορία πελατών.

«Ήξερα ότι θα τραβούσε μεγάλη προσοχή λόγω του Μάικλ», είπε ο 68χρονος Γουίντ στο CNN. «Ήξερα ότι ήθελε το καλύτερο και δεν ήθελα να τον απογοητεύσω».

Η γη ασφαλίστηκε αμέσως μετά, περίπου 200 και πλέον στρέμματα σε πρώην άλσος εσπεριδοειδών, δίπλα στο Atlantic Ridge State Park. Ο Γουίντ ήταν all-in και ενθάρρυνε τον Τζόρνταν να ασχοληθεί όσο ήθελε με τις εξελίξεις, προσκαλώντας τον να έρχεται μια φορά την εβδομάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο. Ο Τζόρνταν όμως επισκεπτόταν το εργοτάξιο πολλές φορές την εβδομάδα.

Παρακολουθώντας τον Τζόρνταν να συζητά με την ομάδα του κατά τη διάρκεια μιας πρώτης συνάντησης, πήρε την εντύπωση ότι ένας προπονητής αλληλεπιδρά με τους παίκτες του. «Νομίζω ότι ένα από τα προσόντα του είναι ότι ήταν τόσο καλός ακροατής και απορρόφησε όλα όσα συζητούσατε», είπε ο Γουίντ.

Ο Γουίντ είχε τις δύο κολώνες του για ένα υπέροχο γήπεδο γκολφ, έναν αφοσιωμένο ιδιοκτήτη και ένα καλό κομμάτι ιδιοκτησίας, αν και το τελευταίο θα απαιτούσε λίγο γυάλισμα.

Η μετατροπή μιας επίπεδης, «χωρίς χαρακτηριστικά» τοποθεσίας που οριοθετείται από δύο μεγάλα κανάλια αποχέτευσης σε μια διασταύρωση του περιποιημένου στιλ πάρκου του Augusta National και της ρουστίκ διάταξης του Pine Valley αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη πρόκληση για αυτόν και την ομάδα του.

Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να κατασκευαστεί η διαδρομή και τα χαρακτηριστικά της, επιλύοντας το πρόβλημα της επιπεδότητας και αφήνοντας πίσω έξι μεγάλες λίμνες, όσα και τα πρωταθλήματα που κέρδισε ο Τζόρνταν στο NBA. Ήταν μια σύμπτωση, αλλά τελικά ταίριαζε στο θέμα ενός γηπέδου συντονισμένου στον καλύτερο βαθμό στο στιλ του ιδιοκτήτη του.

Τζόρνταν

Τα στοιχήματα του Τζόρνταν

«Δεν πιστεύεις ότι θα ξοδέψω τόσα χρήματα και δεν θα έχω ένα μικρό πλεονέκτημα, έτσι δεν είναι;» Ο Γουίντ θυμήθηκε τον Τζόρνταν να λέει. Προσθέστε σε αυτό την τάση του πέντε φορές MVP στα στοιχήματα, που θα είναι οικεία στους θεατές των ντοκιμαντέρ «The Last Dance».

«Είναι το γήπεδο του γκολφ του, επομένως είναι πολύ καλά στημένο για αυτόν», είπε ο πρώην Νο. 1 στον κόσμο Ρίκι Φάουλερ στο podcast του Subpar το 2020.

«Μπορώ να θυμηθώ ότι ήμασταν εκεί έξω να χτυπάμε σουτ και να παίζουμε λίγο στοίχημα ενώ παίζαμε μόνο στο χώμα. Ήταν απλά μεγάλη διασκέδαση και αλληλεπίδραση.

Είναι δύσκολο όμως να πας εκεί έξω και να παίξεις έναν γύρο με τον MJ χωρίς να έχεις ένα φιλικό στοίχημα», τόνι σε χαρακτηριστικά.

Τζόρνταν

Για να ανταποκριθεί στη δεύτερη απαίτηση του Τζόρνταν, η ομάδα του Γουίντ διέθεσε 20 στρέμματα για να κατασκευάσει μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση πρακτικής άσκησης που ο σχεδιαστής πιστεύει ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη.

Μπορούν να διατηρηθούν δύο λωρίδες οδήγησης διπλής όψης 400 μέτρων για συγκεκριμένες συνθήκες, όπως διαδρόμους τύπου US Open ή PGA Tour, με «πράσινο στόχο» σε βήματα των 25 μέτρων. Κάθε πράσινο έχει ενσωματωμένες λοβές που μπορούν να παρακολουθούν τμήματα πληροφοριών λήψης, ενσωματώνοντας τα δεδομένα ShotLink του PGA Tour.

Το πράσινο χωρίζεται σε τέσσερα τεταρτημόρια, με αυξητικές κλίσεις που κυμαίνονται από 0-1% έως 3-4% κλίση. Ακόμη και το γρασίδι είναι προσαρμόσιμο, με διαφορετικούς τύπους για να μιμούνται τις ζεστές ή δροσερές εποχές.

Το δίλημμα του Τζόρνταν

Σε σύγκριση με το Bobby Weed Golf Design, η Nichols Architects είχε πολύ λιγότερη εμπειρία στα γήπεδα γκολφ, αλλά είχε ένα βασικό πλεονέκτημα στις προσπάθειές της να κερδίσει άλλες προσφορές για την κατασκευή του κλαμπ του The Grove XXIII.

Ειδικευμένη στη φιλοξενία, τον οικιακό και εμπορικό σχεδιασμό, η εταιρεία είχε εργαστεί στο W South Beach στο Μαϊάμι, το αγαπημένο ξενοδοχείο της συζύγου του Τζόρνταν, Ιβέτ Πριέτο.

«Δεν πρόκειται να μπερδέψετε αυτή τη λέσχη με μια λέσχη στο δρόμο ή κάτι παρόμοιο, και αυτό είναι που σας πουλάμε», είπε στο CNN ο συνεργάτης σχεδιασμού Ιγκόρ Ρέγιες για τη διαδικασία προώθησης, παρομοιάζοντάς τη με αυτό που απεικονίζεται στην ταινία «Air», όπου η Nike πρέπει να παρασύρει έναν πρωτάρη Τζόρνταν μακριά από μια συμφωνία με την Adidas.

Τζόρνταν

«Πρέπει πραγματικά να δημιουργήσουμε ένα αρχιτεκτονικό εμβληματικό σχήμα και ένα σχήμα που θα μπορούσατε σχεδόν αμέσως να αισθανθείτε ότι αιωρείται στο τοπίο. Ας ελπίσουμε ότι μπορείτε σχεδόν να διαβάσετε το concept χωρίς να χρειάζεται να σας το πει κανείς», είπε ο Ρέγιες.

Το βασικό στοιχείο της συμφωνίας, που περιγράφηκε στον Τζόρνταν σε ένα videο call, ήταν αυτό το σχήμα του κλαμπ, εμπνευσμένο από την ομαλή, «σχεδόν σαν μηχανή» τελειότητα μιας κούνιας γκολφ.

Ο Ρέγιες είπε ότι η ομάδα του είχε ακούσει για τους υποτιθέμενους πρώιμους αγώνες του Τζόρνταν με την κούνια του και, στο βίντεο, έστησε ένα πλέγμα στήλης για να χαρτογραφήσει τη δομή του κτιρίου στην τροχιά του κλαμπ του Τάιγκερ Γουντς. Ο Τζόρνταν γοητεύτηκε και είπε στην εταιρεία ότι σκέφτεται να κάνει μαζί της ένα συμβόλαιο.

«Την πρώτη φορά που μπαίνεις στο δωμάτιο μαζί του, δεν θέλεις να πλησιάσεις πολύ ή κάτι τέτοιο, ήταν κάπως περίεργο», είπε ο Ρέγιες. «Αλλά από τη δεύτερη ή την τρίτη συνάντηση, απλώς του μιλούσαμε σαν να είναι ένας «τακτικός» πελάτης, με τεράστιο σεβασμό.

«Υπήρχε πραγματικά μια αίσθηση ότι «Δεν είναι απλώς ένας τύπος με πολλά χρήματα που θέλει να κάνει κάτι. Αυτός ο τύπος ξέρει τι κάνει, ξέρει τι του αρέσει και πώς να φτάσει σε αυτό».

Στο εσωτερικό, ο χώρος των 15.000 τετραγωνικών αφήνει άφθονο χώρο για ανδρικά και γυναικεία ντουλάπια, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σαλονιού, κουζίνα και τραπεζαρία, ακόμη και ένα κατάστημα. Η φιλοξενία ήταν η προτεραιότητα, με ένα επίπεδο κάτω από το έδαφος που σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες, καθώς και η αποθήκευση αμαηιδίων γκολφ, μπορούν να διαχειρίζονται από κάτω.

Η ταυτότητα του Τζόρνταν ήταν σφραγισμένη παντού. Οι στήλες τοποθετήθηκαν πιο μέσα κάτω από μια προεξέχουσα οροφή για να μιμηθούν τον χρόνο κρεμάσματος που ενέπνευσε την ετικέτα «Air Jordan», ενώ μια στάμπα ελέφαντα που χρησιμοποιήθηκε σε μερικά από τα παπούτσια του ενσωματώθηκε στην οροφή από γυαλί, ρίχνοντας το τύπωμα στο πάτωμα όταν ο ήλιος λάμπει μέσα.

Τζόρνταν

Η προσαρμογή φτάνει μέχρι τα λογότυπα της Air Jordan στα παγάκια, όπως μοιράστηκε στο Instagram ο επαγγελματίας του PGA Tour Τζίμι Γουόκερ μετά από έναν γύρο στο γήπεδο τον Μάρτιο του 2021.

Όπως ο Γουίντ, έτσι και ο Ρέγιες πιστεύει ότι η δουλειά του έγινε ευκολότερη από έναν αφοσιωμένο πελάτη. «Ασχολήθηκε με πολλές αποφάσεις… δεν αλλάξαμε χρώμα χωρίς να το ξέρει.

Έχουμε δουλέψει με άλλες διασημότητες και δεν θα σου μιλήσουν, είναι «απλά θέλω αυτό» και κάπως έτσι, «φύγε από τη μέση». Αλλά συνειδητοποίησε ότι υπήρχε πολλή δημιουργικότητα και ήθελε να είναι μέρος του», συμπλήρωσε.

Τζόρνταν

«Δεν υπάρχει άλλο μέρος που θα προτιμούσα να είμαι»

Δεδομένων των τακτικών επισκέψεων του Τζόρνταν, δεν υπήρξε καμία μεγάλη αποκάλυψη για τον ιδιοκτήτη όταν το Grove XXIII άνοιξε επίσημα το φθινόπωρο του 2019, αλλά υπήρξε μια αποκάλυψη όταν ο Γουίντ ήρθε μαζί του στο πρώτο του παιχνίδι.

Όταν ολοκληρώθηκε, ο Τζόρνταν αγκάλιασε σφιχτά τον αρχιτέκτονα. «Με κοίταξε και είπε: «Είμαι αρκετά τυχερός που μπορώ να είμαι οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει άλλο μέρος που θα προτιμούσα να είμαι παρά εδώ».

«Αυτό είναι σαν το απόλυτο κομπλιμέντο… να έχει το δικό του γήπεδο γκολφ και να το διαμορφώνει για εκείνον και τους φίλους του, είναι ακριβώς εκεί που θέλει να είναι. Είναι απλά ένα υπέροχο μέρος και εξελίχθηκε σε κάτι φανταστικό.

Θα το απολαμβάνει όσο παίζει και μετά θα περάσει στην επόμενη γενιά – είναι απλώς ένα από τα σπουδαία μέρη για γκολφ και θα διατηρηθεί εδώ για αιώνες».

Με πληροφορίες από το CNN

Photo credits: GettyImages, Nichols Architect, Bobby Weed Golf Design