Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε για τα καλά το όποιο νόημα είχαν όλες οι Εβδομάδες Μόδας που λαμβάνουν χώρα σε Νέα Υόρκη, Μιλάνο και Παρίσι. Κάποιοι Οίκοι αποφάσισαν να δώσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα και να στηρίξουν την Ουκρανία, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Balenciaga. Υπήρξαν όμως και μοντέλα που έδειξαν την ενσυναίσθησή τους, με τη Gigi Hadid να προβαίνει σε μια πολύ γενναιόδωρη κίνηση.

Όπως ανακοίνωσε μέσω Instagram, το φημισμένο μοντέλο θα δωρίσει όλα τα κέρδη της από τις Εβδομάδες Μόδας αυτού του μήνα στην Ουκρανία και σε οργανισμούς που ασχολούνται με τη στήριξη των πληγέντων από αυτόν τον πόλεμο.

«Το να έχεις συμμετοχή σε έναν Μήνα Μόδας, σημαίνει ότι οι συνάδελφοι μου κι εγώ παρουσιάζουμε συχνά κολεξιόν κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο τραυματικής περιόδου στην παγκόσμια Ιστορία. Δεν έχουμε κάποιον έλεγχο πάνω στο μεγαλύτερο πρόγραμμα της δουλειάς μας, αλλά θα θέλαμε να κάνουμε πασαρέλα για έναν σκοπό. Ακολουθώντας τα χνάρια της φίλης μου Mica Argañaraz (μοντέλο από την Αργεντινή), δεσμεύομαι να δωρίσω όλα μου τα έσοδα από τα φθινοπωρινά σόου του 2022 για να βοηθήσω όλους όσοι υποφέρουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα συνεχίσω να στηρίζω όσους βιώνουν το ίδιο στην Παλαιστίνη.

Τα μάτια και οι καρδιές μας πρέπει να είναι ανοιχτά σε κάθε αδικία. Μακάρι να δούμε όλοι μας ο ένας τον άλλο ως αδερφό και αδερφή, μακριά από πολιτικές, από ράτσες, από θρησκείες. Στο τέλος της ημέρας, είναι οι αθώοι που πληρώνουν για τον πόλεμο. Όχι οι ηγέτες.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ. ΕΙΡΗΝΗ. ΕΙΡΗΝΗ. ΕΙΡΗΝΗ».

Να αναφερθεί πως η Gigi Hadid, όπως και η αδερφή της Bella και φυσικά όλη η οικογένεια, έχουν δεσμούς καταγωγής με την Παλαιστίνη και αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη βία που συναντά κανείς εκεί, όπως έγινε πέρσι τον Μάιο με την πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Η Gigi Hadid έχει συμμετάσχει σε πασαρέλες του Michael Kors και της Vivienne Westwood, μεταξύ πολλών, σε Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gigi Hadid (@gigihadid)

Η Hadid είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα της μόδας που κλίνει τον γόνυ προς την Ουκρανία. Ο Οίκος Balenciaga είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, με τον creative director του Οίκου, τον Demna, να χρησιμοποιεί το σόου στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι για να τιμήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, αφού έχει κιόλας ρίζες από την Γεωργία, μια χώρα που το 2008 υπέστη ακριβώς το ίδιο πράγμα από τη Ρωσία.

Ο Balenciaga έκανε το πιο συναισθηματικό σόου στο Παρίσι

Ο Demna είναι γεννημένος στην πόλη Σουκχούμι, απ΄όπου η οικογένεια του έφυγε στις αρχές των 90s λόγω του εμφυλίου στην Αμπχαζία, περιοχή που το 2008 η Ρωσία ανακήρυξε ως αυτόνομη. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τον πόνο από ένα παλιό τραύμα που κουβαλάω μαζί μου από το 1993, όταν συνέβη το ίδιο στη χώρα μου και έγινα για πάντα ένας πρόσφυγας», έγραψε σε ένα σημείωμα που δόθηκε στους καλεσμένους στο σόου που έγινε την Κυριακή.

Στη διάρκεια του σόου, ο Demna διάβασε και ένα ποίημα του Oleksandr Oles στα ουκρανικά και μάλιστα δίχως μετάφραση, για να αποτυπωθεί ακριβώς το συναίσθημα της φωνητικής δύναμης των λέξεων. Παράλληλα, σε κάθε θέση υπήρχε κι από μία μικρή ουκρανική σημαία.

Κατά την κουβέντα του με δημοσιογράφους στα παρασκήνια, ο Demna εξήγησε ότι παρόλο που η κολεξιόν και το σόου είχαν σχεδιαστεί πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, εν τέλει έκανε κάποιες προσαρμογές στο σκηνικό και την παρουσίαση, ώστε να αποτυπώσει το δικό του βίωμα σύγκρουσης και προσφυγιάς που φέρει εδώ και 30 χρόνια.

Εκτός της Ουκρανίας, ο Demna έκανε κι ένα οικολογικό σχόλιο χρησιμοποιώντας τεχνητό χιόνι, θέλοντας να δείξει πως εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, είναι πιθανό στο μέλλον το χιόνι να είναι μόνο τεχνητό.

«Σε εποχές όπως αυτή, η μόδα χάνει την επαφή της και το δικαίωμα της να υπάρχει. Οι Εβδομάδες Μόδας μοιάζουν με κάποιο είδος παραλογισμού», ολοκλήρωνε το σημείωμα που δόθηκε από τον Balenciaga στους παρευρισκομένους στο σόου του. Ο Demna αποκάλυψε ότι σκεφτόταν σοβαρά να ακυρώσει το σόου, αλλά τελικά αποφάσισε να το προχωρήσει γιατί «δεν ήθελα να παραδοθώ στο κακό που ήδη με πληγώνει τόσο πολύ…Αποφάσισα ότι δεν θα θυσιάζω πια πράγματα που αγαπώ σε αυτόν τον μάταιο και άκαρδο πόλεμο εγωισμού».

* Με στοιχεία από CNN