Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν τα άτομα με αναπηρία. Τα ατυχήματα, τα αρρωστημένα γονίδια, οι ασθένειες και όλοι οι άλλοι παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν την αναπηρία θα είναι πάντα μέσα στη ζωή.

Αυτό που αλλάζει και δεν μένει ίδιο είναι η εποχή, με τον καθένα από εμάς να έχει τον δικό του τρόπο στον οποίο αντιλαμβάνεται την αναπηρία. Οι αντιλήψεις επηρεάζουν τον τρόπο που προσεγγίζουμε τα άτομα αυτά, τη στάση μας και τη συμπεριφορά μας απέναντί τους, καθώς και τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Μέσα σε όλα αυτά αλλάζει και η μόδα. Παύει πλέον η εποχή που βλέπαμε στις πασαρέλες μόνο πανύψηλα, καλλίγραμμα σώματα και την θέση τους πλέον ως μούσες των πιο διάσημων οίκων στον κόσμο γίνονται γυναίκες που ζουν σε αμαξίδιο, μοντέλα με σύνδρομο Down και άτομα με κάθε είδους αναπηρία. Έχει έρθει η στιγμή που επιτέλους βλέπουν την κοινωνία και κάθε πτυχής της να γίνεται (σταδιακά) πιο συμπεριληπτική!

vogue
Η Ellie Goldstein έγινε το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down που έχει συνεργαστεί με έναν πολυτελή οίκο μόδας, όταν πόζαρε στην καμπάνια της Gucci Beauty.

Η βρετανική Vogue στηρίζει τη νέα εποχή και αφιερώνει το τεύχος Μαΐου στα άτομα με αναπηρία, με πέντε εντυπωσιακά εξώφυλλα. Με την ελπίδα η επιρροή που έχει η μόδα σε όλον τον πλανήτη να βοηθήσει στην ορατότητα των ΑμεΑ, το νέο τεύχος υπογραμμίζει πώς η fashion βιομηχανία μπορεί να γίνει μια επιπλέον δύναμη στον αγώνα για συμπερίληψη.

vogue
Η εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ακτιβίστρια Sinead Burke θεωρείται «φωνή» των ατόμων με αναπηρία.

Στο τεύχος «Reframing Fashion: Dynamic, Daring & Disabled» βλέπουμε την ακτιβίστρια Sinéad Burke, την ηθοποιό Selma Blair, την κωφή performer Justina Miles και τα μοντέλα Aaron Rose Philip και Ellie Goldstein. Συνολικά 19 άτομα με αναπηρία φιλοξενούνται στο περιοδικό, από τους χώρους της μόδας, του αθλητισμού, της τέχνης και του ακτιβισμού.

vogue
Το τρανς μοντέλο Aaron Rose Philip έχει περπατήσει για τον Moschino.

«Η δημιουργία αυτού του τεύχους ήταν αναγκαία και έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Μας έμαθε πολλά πράγματα που θα κουβαλάμε μέσα μας από δω και πέρα. Τελικά, αυτά τα εξώφυλλα θέτουν ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: όλοι ασχολούμαστε με τη μόδα, αλλά η μόδα ασχολείται με όλους εμάς ανεξαιρέτως; Ο δυναμισμός, το ταλέντο, η φαντασία είναι αυτά που έχουν κοινά οι stars αυτού του τεύχους» είπε η Edward Enninful, που κρατά τα ηνία του περιοδικού Vogue.