Μια έκπληξη περίμενε τους αναγνώστες της Vogue των Φιλιππίνων, αφού στο εξώφυλλο για το τεύχος του Απριλίου ποζάρει η Άπο Ουάνγκ-Οντ . Έτσι, η 106 χρόνων tattoo artist γίνεται η γηραιότερη που έχει εμφανιστεί στο εξώφυλλο του εμβληματικού περιοδικού.

Κάτοικος του ορεινού χωριού Μπουσκαλάν -που βρίσκεται 15 ώρες βόρεια της Μανίλα, στην επαρχία Kalinga, θεωρείται η παλαιότερη mambabatok της χώρας — ή παραδοσιακή τατουάζ Kalinga.


Τα τατουάζ με το χέρι που δημιουργεί η Γουάνγκ – Οντ χρησιμοποιώντας μόνο ένα ραβδί μπαμπού, ένα αγκάθι από το δέντρο πόμελο, νερό και κάρβουνο, ήταν το σήμα – κατατεθέν των αυτόχθονων πολεμιστών Μπουτμπούτ.

106χρονη Vogue ρεκόρ

Τώρα, οι διεθνείς επισκέπτες που αναζητούν τα γεωμετρικά της σχέδια αποτελούν μεγάλο μέρος της πελατείας της.

«Έχοντας ανακηρυχθεί ως η τελευταία mambabatok της γενιάς της, η Ουάνγκ-Οντ έχει αποτυπώσει τα σύμβολα της φυλής Καλίνγκα -που σηματοδοτούν τη δύναμη, τη γενναιότητα και την ομορφιά στο δέρμα χιλιάδων ανθρώπων που έκαναν το προσκύνημα στο Μπουσκαλάν», ανέφερε η Vogue Philippines σε ανάρτηση στα social media.

Η τέχνη μπορεί να μεταδοθεί μόνο σε συγγενείς εξ αίματος και η Ουάνγκ-Οντ εκπαιδεύει τις εγγονές της Ελιάνγκ Ουίγκαν και Γκρέις Παλίκας εδώ και αρκετά χρόνια. «(Οι φίλοι μου που έκαναν τατουάζ) έχουν όλοι πεθάνει» έχει δηλώσει η Ουάνγκ – Οντ στο CNN Travel το 2017. «Είμαι η μόνη ζωντανή που εξακολουθεί να κάνει τατουάζ. Αλλά δεν φοβάμαι ότι η παράδοση θα τελειώσει επειδή (εκπαιδεύω) τους επόμενους tattoo masters».


«Η παράδοση θα συνεχιστεί όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν να έρχονται για να κάνουν τατουάζ. Όσο μπορώ να βλέπω καλά, θα συνεχίσω να κάνω τατουάζ. Θα σταματήσω μόλις η όρασή μου γίνει θολή».


Η αρχισυντάκτρια της Vogue Φιλιππίνων, Μπι Βάλντες, δήλωσε πως η ομάδα του περιοδικού αποφάσισε ομόφωνα ότι η Ουάνγκ-Οντ πρέπει να βρίσκεται στο εξώφυλλο. «Αισθανθήκαμε ότι αντιπροσώπευε τα ιδανικά μας για το τι είναι όμορφο στην Φιλιππινέζικη κουλτούρα μας.

Πριν το εξώφυλλο της Ουάνγκ-Ντο στη Vogue των Φιλιππίνων, το ρεκόρ του γηραιότερου εξωφύλλου της Vogue κατείχε η ηθοποιός Τζούντι Ντεντς, η οποία φιγουράρισε στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue το 2020, σε ηλικία 85 ετών.