Ήταν εκείνη η θρυλική φωτογραφία που εγκαινίασε την εποχή των supermodels: Ναόμι Κάμπελ, Κρίστι Τέρλινγκτον, Λίντα Εβαντζελίστα, Τατιάνα Πάτιτζ και Σίντι Κρόφορντ φωτογραφήθηκαν μαζί από τον Πίτερ Λίντμπεργκ για το εξώφυλλο της Vogue τον Ιανουάριο του 1990.

Τώρα, 33 χρόνια αργότερα, τα supermodels αναβιώνουν τη φωτογραφία για το τεύχος Σεπτεμβρίου της Vogue. Λείπει μόνο η Τατιάνα Πάτιτζ, που πέθανε πριν από λίγο καιρό.

Στα πενήντα τους περίπου σήμερα τα supermodels θα εμφανιστούν επίσης σε ένα ντοκιμαντέρ, The Super Models, στο Apple TV τον Σεπτέμβριο, επαναξιολογώντας τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά το μόντελινγκ.

Το άρθρο που συνοδεύει την θρυλική φωτογραφία δίνει μια ιδέα για το πώς ήταν η εποχή για εκείνες, ειδικά μετά το βίντεο του Freedom, του Τζορτζ Μάικλ. Στο βίντεο και τα πέντε supermodels άφησαν εποχή.

«Ήταν τρελό. Δεν είμασταν οι Beatles», λέει η Λίντα Εβαντζελίστα για την αντίδραση του κόσμου ειδικά μετά την κυκλοφορία του Freedom και την επίδειξης μόδας του Versace που ακολούθησε.

Η Ναόμι Κάμπελ μίλησε για το πώς άλλαξε η ζωή της με τη διασημότητα αλλά και την εποχή του 2001 όταν οι φωτογράφοι την απαθανάτισαν έξω από μια συνάντηση για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. «Με έκαναν να ντρέπομαι για την ανάρρωσή μου. Δεν ήταν ότι κρυβόμουν, αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο μιλάς όταν είσαι έτοιμος», αναφέρει ο Guardian.

Μιλώντας στη «Vogue» και οι τέσσερις δήλωσαν ότι απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Η Κάμπελ μίλησε για τον ρατσισμό που βίωσε στη βιομηχανία της μόδας. «Γιατί έκανα την ίδια δουλειά με τους συναδέλφους μου και έπρεπε να παίρνω λιγότερα χρήματα;», αναρωτιέται. «Γιατί με έκλειναν για τις επιδείξεις, αλλά όχι για τις διαφημίσεις; Δεν ήμουν στενόμυαλη. Προέρχομαι από μια ισχυρή γενιά μαύρων γυναικών. Αν κάτι ένιωθα λάθος, το έλεγα». 

Πηγή φωτογραφίας: Instagram/ Vogue