Τεράστια φωτιά ξέσπασε σήμερα το πρωί στην έδρα του Κοινοβουλίου στη Νότια Αφρική στο Cape Town. Από την φωτιά κατέρρευσε η στέγη ενός κτηρίου και καταστράφηκε η αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης.

«Η στέγη πήρε φωτιά και το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης βρίσκεται επίσης στις φλόγες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης της πόλης, που ζήτησαν ενισχύσεις στο πεδίο.

Η φωτιά, που επεκτάθηκε στους ορόφους του κτηρίου, ξέσπασε γύρω στις 05:30 ώρα Ελλάδας. Πυκνός καπνός και φλόγες υψώνονταν πάνω από το κτήριο. Δεκάδες πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο και έδιναν μάχη με την πυρκαγιά, η οποία τώρα τέθηκε υπό έλεγχο. Ακόμα δεν έχει γίνει αναφορά για τραυματίες ή νεκρούς.

«Ολόκληρο το κοινοβουλευτικό συγκρότημα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές,», είπε ο JP Smith, μέλος της επιτροπής του δημαρχείο στο Cape Town, που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια.

«Η οροφή πάνω από την παλιά αίθουσα συνελεύσεων έχει καταρρεύσει και τα γραφεία που βρίσκονται δίπλα της και το γυμναστήριο έχουν καταστραφεί. Η αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης πίσω μου, την οποία μπορείτε να δείτε, έχει καεί, το δομικό ανώτατο όριο έχει καταρρεύσει και το πυροσβεστικό προσωπικό έπρεπε να αποχωρήσει άμεσα».

Γιατί δεν πρόλαβαν το ξέσπασμα της φωτιάς

Η φωτιά ξεκίνησε στην παλιά πτέρυγα του συγκροτήματος, στον χώρο των γραφείων, αλλά άρχισε να καίει στη νέα πτέρυγα, όπου βρίσκεται η αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης. Οι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο μετά τις 6 το πρωί και είχαν κάποιες δυσκολίες να αποκτήσουν πρόσβαση λόγω των χαρακτηριστικών ασφαλείας του κτιρίου, είπε ο Smith.

Επίσης  το σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς μάλλον δεν είχε λειτουργήσει σωστά, επειδή οι πυροσβέστες βρίσκονταν στο σημείο πριν το σύστημα σημάνει όντως συναγερμό. Επίσης το ηλεκτρικό ρεύμα, που δεν έπεσε παρά το ξέσπασμα της φωτιάς, δημιούργησε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Ακόμα τον Απρίλιο, πυρκαγιά που ξέσπασε στο όρος Table Mountain είχε εξαπλωθεί καταστρέφοντας θησαυρούς της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Cape Town.