Λιουμπλιάνα σημαίνει «αγαπημένη». Στην κυριολεξία. Έτσι μεταφράζεται από τα σλοβενικά το όνομα της πρωτεύουσας και φυσικά μεγαλύτερης πόλης της Σλοβενίας. Μια πόλη που συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο το χρώμα των Βαλκανίων και τον ρυθμό της Κεντρικής Ευρώπης. Άλλωστε βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται οι δύο κουλτούρες.

Ο δράκος είναι το σύμβολο της Λιουμπλιάνα. Και πώς να μην είναι, αφού η ίδια η ύπαρξη της πόλης συνδέεται με το μυθικό τέρας και τον Ιάσωνα. Τον δικό μας Ιάσωνα, ναι, αυτόν που πήγε στην Κολχίδα και πήρε το χρυσόμαλλο δέρας. Ο μύθος τον θέλει να περιπλανιέται με την Αργώ στους βάλτους γύρω από τον ποταμό Λιουμπλιάνιτσα, που διατρέχει την πόλη. Εκεί βρισκόταν ένας τεράστιος δράκος, που ρήμαζε την περιοχή, αλλά ο Ιάσωνας τον αντιμετώπισε και τον εξόντωσε.

Ένα ταξίδι στη Λιουμπλιάνα σίγουρα αξίζει τον κόπο. Δίνει τις καλύτερες εικόνες για το πώς μπορεί να λειτουργήσει μια μεγάλη πόλη, μια πρωτεύουσα, σε αρμονία με την αρχιτεκτονική, το περιβάλλον και το γούστο. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνάει τις 600.000 μαζί με τα προάστια, δεν πρόκειται για μια αχανή μεγαλούπολη, αλλά και πάλι έχει πολλά κρυμμένα μυστικά για να ανακαλύψετε.

Απόδραση από το Κάστρο

Εκπληκτική ιδέα. Οι υπεύθυνοι του κάστρου αντί να οργανώσουν τις καθιερωμένες ξεναγήσεις σκέφτηκαν να μετατρέψουν το μεσαιωνικό κάστρο της Λιουμπλιάνα σε… escape room! Μετά την είσοδό σας έχετε πέντε διαφορετικές διαδρομές-προκλήσεις, προκειμένου να περιπλανηθείτε μεν στα διάφορα δωμάτια του κάστρου, αλλά να βρείτε και το δρόμο διαφυγής. Δεν είναι κάτι δύσκολο, αλλά σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον από μια ανούσια ξενάγηση, γεμάτη ημερομηνίες και ονόματα που ξεχνιούνται την επόμενη στιγμή.

Η πόλη που αποθεώνεται γιατί φτιάχτηκε με πρότυπο την αρχαία Αθήνα: Μια πρωτεύουσα που σε καλεί να την ανακαλύψεις

Η παλιά πόλη

Το κέντρο της Λιουμπλιάνα έχει μείνει ανέγγιχτο, θαρρείς, από το χρόνο. Τα κτίρια, οι δρόμοι και κυρίως οι γέφυρες στον ποταμό Λιουμπλιάνιτσα, που τη διασχίζει, μεταφέρουν σε άλλους καιρούς. Μια βόλτα στις όχθες του ποταμού μπορεί να είναι και χαλαρωτική και συναρπαστική. Ο πεζόδρομος Cankarjevo Nabrezje (Τσανκάριεβο Ναμπρέζιε) είναι ιδανικός για να περπατήσετε, να πιείτε καφέ, να πάρετε πρωινό ή να απολαύσετε ένα ποτό αργότερα μέσα στην ημέρα.

Κωπηλασία στον Λιουμπλιάνιτσα

Μη φανταστείτε κάτι… επαγγελματικό. Ο ποταμός είναι πολύ ήρεμος, έτσι θα βρείτε αρκετούς στις όχθες του να νοικιάζουν μικρές βάρκες και κανό, στις οποίες μπορείτε να κωπηλατήσετε μόνοι σας και να περιπλανηθείτε στην πόλη μέσω του νερού. Μπορείτε δε να νοικιάσετε το κανό από ένα σημείο και να το αφήσετε σ’ ένα άλλο, κάτι που βολεύει αφάνταστα, για να μην χρειάζεται να επιστρέψετε στην αφετηρία αν δεν το επιθυμείτε.

Ο ναός του Ευαγγελισμού

Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές εκκλησίες στη Λιουμπλιάνα, την έχτισαν Φραγκισκανοί μοναχοί τον 15ο αιώνα. Βρίσκεται στην πλατεία Πρέσερεν (Preseren) και είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη των τουριστών για φωτογραφίες. Το έντονο ροζ της χρώμα της δίνει μια χαρούμενη διάθεση (σε σχέση με τα αυστηρά και μάλλον μουντά χρώματα των άλλων εκκλησιών). Μπείτε και στο εσωτερικό για να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες, επίσης κάτι που δεν το συναντά κανείς συχνά σε ναούς της δυτικής Ευρώπης.

Η πόλη που αποθεώνεται γιατί φτιάχτηκε με πρότυπο την αρχαία Αθήνα: Μια πρωτεύουσα που σε καλεί να την ανακαλύψεις

Η γέφυρα του δράκου

Τι γράφαμε προηγουμένως για τον δράκο; Είναι πανταχού παρών, και η γέφυρα που φέρει το όνομά του (Zmajski Most) είναι από τα πιο πολυσύχναστα σημεία, σημείο για ραντεβού κι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης. Το εντυπωσιακό άγαλμα του δράκου στο αριστερό άκρο της γέφυρας το’ χουν απαθανατίσει πολλοί καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, που στήνουν το καβαλέτο τους στην πλατεία.

Κρασί στη Vinoteka Movia

Από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, μπορείτε να κλείσετε τραπέζι για να απολαύσετε γεύμα ή δείπνο, ωστόσο η ατραξιόν του μαγαζιού είναι η δοκιμή κρασιών. Μαζί με ποικιλίες αλλαντικών, τυριών ή κρεάτων, μπορείτε να απολαύσετε και μικρά ποτήρια από τα καλύτερα κρασιά της πόλης. Θα δοκιμάσετε πολλές γεύσεις για να καταλήξετε σ’ αυτή που θέλετε, ενδεχομένως και για να κάνετε αγορές για την κάβα σας.

Επίσκεψη στην τοπική αγορά

Στην περιοχή Plecnik (Πλέτσνικ) λειτουργεί η τοπική αγορά της Λιουμπλιάνα. Έχει και υπαίθριο τμήμα, αλλά και κλειστό. Όλα τα τοπικά προϊόντα της Σλοβενίας μπορείτε να τα βρείτε εκεί, καθώς και σουβενίρ σε πολύ φτηνότερες τιμές από τα μαγαζιά του κέντρου. Σκεφτείτε κάτι σαν λαϊκή αγορά, αλλά πολύ πιο οργανωμένη. Στην εσωτερική αγορά υπάρχουν μερικά μικρά μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό, κάτι σαν μεζεδοπωλεία, με ποικιλίες τυριών, φρέσκο ζυμωτό ψωμί και διάφορα γλυκά.

To Πάρκο Τίβολι

Είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Λιουμπλιάνα, ιδανικός τόπος για πικ-νικ, χαλάρωση στο γρασίδι, ακόμα και τρέξιμο και άλλες ήπιες αθλητικές δρασηριότητες. Μονοπάτια με δέντρα και στις δύο πλευρές, μια λίμνη με ψαράκια και γεφυράκια, ένας βοτανικός κήπος, ό,τι έχει δηλαδή ένα σύγχρονο πάρκο. Όαση ησυχίας.

Γκράφιτι στο παλιό στρατόπεδο

Σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από το κέντρο της πόλης είναι το Metelkova Mesto, ένας χώρος που επί ενωμένης Γιουγκοσλαβίας αποτελούσε στρατόπεδο. Το 1993 οι κάτοικοι της πόλης εναντιώθηκαν στην απόφαση της νέας κυβέρνησης να γκρεμίσει τα κτίρια και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία επί μέρες. Τελικά το πέτυχαν να διατηρηθούν οι χώροι, για να θυμίζουν το παρελθόν. ΜΕ την πάροδο των χρόνων πολλοί τοπικοί καλλιτέχνες του δρόμου στόλισαν τα κτίρια με εντυπωσιακά γκράφιτι. Τώρα ο χώρος μοιάζει με υπαίθρια καλλιτεχνική έκθεση.

Ο καθεδρικός του Αγίου Νικολάου

Μόνο και μόνο για την εντυπωσιακή του οροφή αξίζει τον κόπο η επίσκεψη. Τοιχογραφίες, αγάλματα και πολυέλαιοι συνδέονται σ’ ένα εκπληκτικό θέαμα. Ο καθεδρικός ναός είναι, φυσικά, το καμάρι της πόλης και διατηρείται σε εξαιρετικό βαθμό.

Το ζυθοποιείο της Union

Στο δυτικό άκρο της πόλης βρίσκεται το ζυθοποιείο της Union (Pivovarna Union Brewery), μιας εταιρείας που υπήρξε επί πολλά χρόνια ο βασικός σπόνσορας της Ολίμπια Λιουμπλιάνα, της ομάδας μπάσκετ που είναι το καμάρι όλης της χώρας. Υπάρχει οργανωμένη ξενάγηση, στην οποία θα μάθετε την ιστορία της ζυθοποιίας στη Λιουμπλιάνα, που πάει περίπου τέσσερις αιώνες πίσω, θα δείτε τα βαρέλια στα οποία ζυμώνεται η μπύρα και, στο τέλος, θα επισκεφθείτε την Pub Union για να δοκιμάσετε τις γεύσεις που σας αρέσουν, με τη συνοδεία αλλαντικών και τυριών.

To μουσείο των ψευδαισθήσεων

Σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, την Πλατεία Κογκρέσου, βρίσκεται το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων (Hisa Iluzij). Είναι σχετικά μικρό, αλλά έχει ενδιαφέρον, ειδικά η «ανάποδη» αίθουσα, όπου οι επισκέπτες την τιμούν με τις περισσότερες φωτογραφίες τους.