Το Βόρειο Σέλας είναι ένα δύσκολο φαινόμενο για το δει κανείς με επιτυχία. Συχνά θα βρεις πακέτα διακοπών που προσφέρουν περιηγήσεις, τα οποία ωστόσο φαίνεται να κάνουν την παρατήρηση της περιστροφικής, αστραφτερής και πάντα ρομαντικής «δίνης» του σέλας απλώς μια περίπτωση κράτησης.

Δεν είναι εύκολο να δεις το σέλας, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πιο απλό από ό,τι στο παρελθόν.

Αυτά είναι όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Βόρειο Σέλας…

Βόρειο Σέλας

Φτάσε στον Αρκτικό Κύκλο

Ναι, το Βόρειο Σέλας μπορεί περιστασιακά να το δει κανείς κοντά στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά και στη βόρεια Σκωτία, αλλά μην πας ποτέ σε αυτά τα μέρη με την ελπίδα να το δεις -είναι σπάνιο.

Καλύτερα να κατευθυνθείς ευθεία προς τον Αρκτικό Κύκλο, όπου εμφανίζεται συχνότερα γύρω στις 65º έως 70º μοίρες στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Αυτό σημαίνει την Αλάσκα, τον βόρειο Καναδά, την Ισλανδία, τη Λαπωνία (βόρεια Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία) και τη βόρεια Ρωσία.

Πήγαινε κάπου απομακρυσμένα

Η κράτηση ενός ξενοδοχείου, ας πούμε, στο Ρέικιαβικ ή σε οποιαδήποτε πόλη, ειδικά για να δεις το Βόρειο Σέλας, είναι τεράστιο λάθος. Θέλεις σκοτάδι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις σε μια μοναχική καμπίνα στο δάσος, επειδή υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες σε απομακρυσμένες τοποθεσίες στις περιοχές της Αρκτικής.

Έλεγξε τη φάση της Σελήνης

Οι καθαρολόγοι και οι αστροφωτογράφοι πηγαίνουν πάντα στη ζώνη σέλας γύρω από τη Νέα Σελήνη, όταν ο νυχτερινός ουρανός είναι στην πιο σκοτεινή του φάση. Σίγουρα είναι καλύτερο να προγραμματίσεις ένα ταξίδι μακριά από την Πανσέληνο (σίγουρα την προηγούμενη εβδομάδα και το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας μετά) για να αποφύγεις έναν λευκασμένο ουρανό, αλλά στην πράξη δεν έχει μεγάλη διαφορά αν βρίσκεσαι κάπου απομακρυσμένα.

Στην πραγματικότητα, το φως του φεγγαριού που αντανακλάται από το χιόνι και τις παγωμένες λίμνες είναι τόσο όμορφο… και κάνει τις φωτογραφίες του Βόρειου Σέλας πάνω από χειμωνιάτικα τοπία πολύ όμορφες, επειδή τα προσκήνια φωτίζονται αυτόματα.

Η δραστηριότητα του σέλας αυξάνεται επί του παρόντος

Ο Ήλιος γίνεται πιο ενεργός -και αυτό σημαίνει πιο συχνές και πιο έντονες εμφανίσεις σέλας. Ο ηλιακός κύκλος, γνωστός και ως κύκλος των ηλιακών κηλίδων, είναι μια περίοδος περίπου 11 ετών κατά την οποία το αστέρι μας φθίνει.

Οι περιπλοκές είναι άσχετες, αλλά να ξέρετε ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας ισχυρής αιχμής «ηλιακού μέγιστου» το 2024 ή το 2025. Οι ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ και οι εκτοξεύσεις μάζας στεμμάτων (CMEs) γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες και προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες -που με τη σειρά τους σημαίνουν πιο έντονες εμφανίσεις του Βόρειου Σέλας.

Η καλύτερη εποχή για να το δεις είναι Σεπτέμβριος έως Μάρτιος

Αυτό δεν οφείλεται σε κάποια αύξηση της δραστηριότητας, αλλά για να μεγιστοποιήσεις το σκοτάδι. Τον Ιανουάριο οι μέρες και μικρές και οι νύχτες είναι μεγάλες, αλλά μετά την ισημερία στα τέλη Μαρτίου οι μέρες ξεπερνούν γρήγορα τις νύχτες.

Τούτου λεχθέντος, θα μπορούσες πολύ εύκολα να δεις το σέλας στα μέσα έως τα τέλη Αυγούστου και τον Απρίλιο, αλλά ο σοφός κυνηγός σέλας πηγαίνει από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η γεωμαγνητική δραστηριότητα αυξάνεται γύρω από τις ισημερίες στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Μαρτίου, όταν η θέση του άξονα της Γης σε σχέση με τον Ήλιο τον τοποθετεί δίπλα στον ηλιακό άνεμο, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση.

Βόρειο Σέλας

Το Aurora μπορεί και συμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή της νύχτας

Εάν κάποιος στη ζώνη του σέλας σου πει πότε ακριβώς να περιμένεις το σέλας, αγνόησέ τον. Είναι τόσο ενοχλητικό να ακούς δηλώσεις όπως «φαίνεται στις 8 μ.μ.». ή «δεν φαίνεται ποτέ μετά τα μεσάνυχτα» από το προσωπικό του ξενοδοχείου και τους ντόπιους.

Είναι εντελώς σκουπίδια. Το Aurora μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας (απλώς δεν μπορούμε να το δούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας!).

Προγραμμάτισε άλλες δραστηριότητες, αλλά όχι ύπνο

Θέλεις μια άνετη καμπίνα στο δάσος και μια επίδειξη πριν από το δείπνο εάν το Βόρειο Σέλας είναι από νωρίς το βράδυ; Ξέχνα το! Κράτησε τις μπότες χιονιού δίπλα στο κρεβάτι, βάλε το ξυπνητήρι σας κάθε ώρα και αφοσιώσου ολοκληρωτικά στο να μην χάσεις το σέλας.

Η ανάγκη για καθαρούς ουρανούς και μια γεωμαγνητική διαταραχή σημαίνει ότι μπορούν να είναι άπιαστα κάθε νύχτα ή εβδομάδα. Ακόμα κι αν το σέλας είναι καθαρό και ενεργό όλη την εβδομάδα -και ιδιαίτερα αν είναι συννεφιασμένο και γεωμαγνητικά ήσυχο- θα θέλεις να κάνεις και άλλα πράγματα.

Το έλκηθρο με σκύλους είναι συχνά μια επιλογή στις περιοχές της Αρκτικής. Το ίδιο ισχύει και για το σκι και τη φωτογραφία τοπίου.

Ρύθμισε μια κλήση αφύπνισης

Ορισμένα ξενοδοχεία στη ζώνη του σέλας προσφέρουν όντως κλήσεις αφύπνισης για το σέλας, αλλά διαφέρουν πολύ σε ποιότητα. Μερικοί σου δίνουν ακόμη και ένα smartphone στο οποίο υπόσχονται να στείλουν μηνύματα, αλλά οι περισσότεροι δεν θα σε ξυπνήσουν μετά τα μεσάνυχτα.

Εάν προσφέρεται μια τέτοια υπηρεσία, ζήτα από τον ρεσεψιονίστ να σε ξυπνήσει οποιαδήποτε ώρα της νύχτας.

Πάρε όλα σου τα ζεστά ρούχα

Μάντεψε; Η Αρκτική είναι αρκτική που σημαίνει τσουχτερό κρύο! Όχι μόνο είναι απίθανο να εντοπίσεις την αρχή μιας εμφάνισης σέλας μέσα από ένα παράθυρο σε ένα ζεστό δωμάτιο ξενοδοχείου (συνήθως χρειάζεσαι έναν μεγάλο ουρανό για να τις εντοπίσετε), αλλά μόλις ξεκινήσει η προβολή, στη συνέχεια θα πρέπει να σταθείς έξω για μια ώρα (ή και πέντε) για να τα απολαύσεις, φωτογραφίσεις και δεις να αλλάζει μορφή και χρώμα.

Ντύσου με layering, πάρε χοντρά γάντια με επένδυση και γέμισε τις τσέπες σου με σνακ για να ζεσταθείς. Και ένα hot flask είναι το απόλυτο αξεσουάρ ταξιδιού, όταν κοιτάζεις τον ουρανό!

Πώς η φωτογραφία Aurora γίνεται πιο εύκολη

Η «νυχτερινή λειτουργία» στο smartphone σου -εάν είναι σχετικά καινούργιο- θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη εάν θέλεις να αποτυπώσεις μια αναμνηστική φωτογραφία του σέλας, αν και δυστυχώς οι ευρυγώνιοι φακοί των περισσότερων smartphone είναι κατώτεροι από τους προεπιλεγμένους φακούς τους.

Χρησιμοποίησε τον προεπιλεγμένο φακό και μια βασική θήκη smartphone και ένα μικρό τρίποδο για να τη διατηρήσεις ακίνητη την κάμερα, όπως συμβαίνει με κάθε εικόνα μεγάλης έκθεσης (τοποθέτησέ την πάνω από ένα όχημα, ένα τραπέζι/φράχτη για πικνίκ ή ισορρόπησέ την στο κλαδί ενός δέντρου).

Εάν έχεις μια κάμερα χωρίς καθρέφτη ή DSLR με χειροκίνητη λειτουργία, τότε θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Με ένα τρίποδο και έναν ευρυγώνιο φακό (14 mm ή παρόμοιο είναι το καλύτερο) ρυθμισμένο σε εστίαση άπειρο/βουνό, ρύθμισέ την να καταγράφει εικόνες σε ακατέργαστες αλλά και σε JPG.

Στη συνέχεια, ενεργοποίησε τη χειροκίνητη λειτουργία και χρησιμοποιήσέτη στον χαμηλότερο αριθμό f του φακού σου (ας πούμε, f/4 ή ακόμα καλύτερα f/2,8), ISO 800 και ταχύτητα κλείστρου μεταξύ πέντε και 20 δευτερολέπτων.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις το Photoshop ή το δωρεάν λογισμικό Gimp για να «αναδείξεις» το σέλας στις εικόνες σου, αλλά αξίζει τον κόπο (απλώς μην υπερκορέσεις το χρώμα!).

Το να δεις το Βόρειο Σέλας δεν ήταν τόσο εύκολο παλιότερα, αλλά απαιτεί ακόμα πολύ προγραμματισμό, αφοσίωση και αρκετή τύχη για να το πετύχεις στην πιο εντυπωσιακή του στιγμή.

Εύχομαι καθαρό ουρανό, ανοιχτά μάτια και η κάμερά σου να καταφέρει να αποτυπώσει το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο του πλανήτη.

Βόρειο Σέλας