Το push up θεωρείται μια από τις πιο basic ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για να γυμνάσει τα χέρια και το στήθος του. Και γι’ αυτό έχουν βγει και τόσες παραλλαγές όπως close grip, open grip, incline, decline, pike, clap κλπ. Παρόλο όμως που είναι basic, ακόμα κι αυτοί που θεωρούν ότι κάνουν push up με τη σωστή τεχνική, κάνουν λάθος.

Κι εσύ που μας διαβαζεις, αυτή τη στιγμή σίγουρα σκέφτεσαι «βρε γατιά, εγώ θα σας δείξω πώς γίνεται». Όμως, όσο διαβάζεις το κείμενο, θα αρχίσεις να αμφιβάλλεις και θα καταλήξεις να ψάχνεις καθρέφτη ολόσωμο για να στηθείς και να τσεκάρεις την τεχνική σου.

Για να γίνει το push up όσο πιο αποδοτικό γίνεται, υπάρχει ένας και μόνο τρόπος να το κάνεις.

1. Ξεκινάς με το σώμα σου τοποθετημένο σε θέση plank ψηλή, με τις παλάμες σου να ακουμπάνε απόλυτα στο πάτωμα, χωρίς καμία κούρβα, τοποθετημένες στο ύψος των ώμων.

2. Σφίγγεις ώμους, γλουτούς και τον κορμό σου για να έχεις το σώμα σου σε πλήρη ένταση. Η πλάτη σου πρέπει να είναι ευθεία και όχι να έχει κυρτότητα ή κοιλότητα.

3. Στην κίνηση προς τα κάω, λυγίζεις τους αγκώνες και φτάνεις μέχρι το σημείο που το στήθος του απέχει ελάχιστα από το να ακουμπήσει πάτωμα. Οι αγκώνες σου πρέπει να βρίσκονται σε γωνία 45 μοιρών σε σχέση με τον κορμό σου.

4. Η άνοδος γίνεται αποκλειστικά με τέντωμα στους αγκώνες και με την πίεση της ανόδου να βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια, όχι στα πόδια.

Στα 4 αυτά βήματα, το κρίσιμο σημείο βρίσκεται στο 2ο, εκεί που λέμε για την πλάτη, για τη ράχη σου δηλαδή. Αν έχει οποιαδήποτε κυρτότητα ή κοιλότητα, τότε αυτό δεν θα σου επιτρέψει να λειτουργήσεις και είναι πιθανό να προκαλέσεις πρόβλημα στους μύες στους ώμους, γιατί η μη ευθεία ράχη, αφαιρεί ευκολία στο rotation που κάνουν οι τένοντες σου.

Ως προς τους ώμους, για να κατανοήσεις ότι το κάνεις σωστά, σκέψου ότι είναι σαν να προσπαθείς να πιέσεις ένα καρυδότσουφλο που βρίσκεται ανάμεσα τους.

Τέλος, για να καταφέρεις να κάνεις 12-15 push ups για 4 σετ στο πρόγραμμά σου, για να πετύχεις δηλαδή το σωστό push up, αν είσαι αρχάριος, είναι πιο αποτελεσματικό να ξεκινήσεις από πάνω προς τα κάτω, παρά από κάτω προς τα πάνω. Αντί να πας δηλαδή από το knee push up στο κανονικό push up, θα πας από θέση incline στη στάνταρ. Αν αρχίσεις με υψηλό σημείο στο incline, θα πρέπει σταδιακά να το χαμηλώνεις μέχρι να βρεθείς στη βασική θέση για push up.

* Πηγή: Menshealth.gr