Τα αποτελέσματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης του Stanford Medicine, που αποτυπώθηκε στο ντοκιμαντέρ του Netflix «You Are What You Eat: A Twin Experiment», έδειξαν ότι η vegan διατροφή δεν είναι απλώς η καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον αλλά και εξαιρετική και για την υγεία της καρδιάς σου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 22 ζεύγη υγιών πανομοιότυπων διδύμων για να ελέγξουν τις γενετικές διαφορές, την ανατροφή και τις διαφορές στον τρόπο ζωής και χώρισαν τους δίδυμους σε δύο ομάδες.

Και στις δύο ομάδες δόθηκαν προγράμματα υγιεινής διατροφής που περιείχαν λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η μόνη διαφορά ήταν ότι ένας από κάθε σετ δίδυμων κατανάλωνε μια υγιεινή ποσότητα κρέατος, ενώ η διατροφή του άλλου ήταν αυστηρά φυτική.

Για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της δοκιμής, και οι δύο ομάδες είχαν ειδικά προετοιμασμένα γεύματα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και τους δόθηκαν αυστηρές οδηγίες σχετικά με τα σνακ που θα μπορούσαν να φάνε. Αυτά περιελάμβαναν την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και τη διατήρηση μιας ισορροπημένης ποικιλίας ομάδων τροφίμων.

Για το δεύτερο μέρος του πειράματος, οι συμμετέχοντες έπρεπε να συνεχίσουν τη δίαιτα ψωνίζοντας και μαγειρεύοντας μόνοι τους, για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει μια μελέτη όπως αυτή. Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι ερευνητές προσπάθησαν να αλλάξουν την υποκείμενη βιοχημεία των ανθρώπων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η μελέτη διερευνάται περαιτέρω στο ντοκιμαντέρ τροφίμων του Netflix «You Are What You Eat: A Twin Experiment». Η σειρά τεσσάρων μερών καταγράφει τη μελέτη από την αρχή μέχρι το τέλος και αποκαλύπτει τα αποτελέσματά της στο τέλος.

Τέσσερα από τα 22 ζευγάρια διδύμων εμφανίζονται στη σειρά. Περιλαμβάνουν τις αδελφές Pam και Wendy, οι οποίες μεγάλωσαν και οι δύο στη Νότια Αφρική και διευθύνουν πολλές επιχειρήσεις τροφίμων μαζί. Τα αδέλφια Charlie και Michael, πιο γνωστοί ως «Cheese Twins».  Τις αδελφές Carolyn και Rosalyn, προπονήτρια και καθηγήτρια γυμνασίου αντίστοιχα. Και τα αδέλφια John και Jevon, δύο απόφοιτοι νοσηλευτικής.

Τα οκτώ συμπεράσματα από τη μελέτη

1. Η Standard American Diet απογειώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Η διαβόητη Standard American Diet, πιο γνωστή ως S.A.D., έγινε mainstream μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί επίδοξοι στρατιώτες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τον στρατό επειδή ήταν πολύ αδύνατοι και υποσιτισμένοι, εξήγησε ο Christopher Gardner, επιστήμονας διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Υπήρξε ανάγκη για να πάρουμε αρκετές θερμίδες, να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί μπορούσαμε», συνέχισε ο Gardner. «Είδαμε μια αυξανόμενη διαθεσιμότητα έτοιμων τροφίμων, πολλών τροφίμων χαμηλού κόστους, τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να μεταμορφώνονται σε όλο και περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα. Και είδαμε το ίδιο πράγμα με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί».

Ο τομέας της κτηνοτροφίας εκβιομηχανίστηκε γρήγορα και αρκετά σύντομα, οι εργοστασιακές φάρμες ανέλαβαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο γιατρός και συγγραφέας Michael Greger.

Τα ζωικά προϊόντα μειώθηκαν σε κόστος, αλλά αυξήθηκαν σε διαθεσιμότητα και συνολική κατανάλωση.

Τα φθηνά, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εξακολουθούν να αποτελούν βασικό μέρος του συστήματος τροφίμων μας σήμερα. Η υψηλή κατανάλωση τέτοιων τροφίμων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

2. Ανεξάρτητα από τη διατροφή, η μη κατανάλωση αρκετής τροφής οδηγεί σε απώλεια μυών, όχι λίπους

Μετά από οκτώ εβδομάδες ακολουθώντας τις αντίστοιχες δίαιτες τους, η Pam και η Wendy έχασαν μυϊκή μάζα, αλλά αύξησαν τα επίπεδα λίπους τους. Η Pam, η οποία ακολούθησε τη vegan διατροφή, έχασε ένα κιλό λίπους και σχεδόν επτά κιλά μυών. Η αδελφή της Wendy, η οποία ακολούθησε τη διατροφή παμφάγων, έχασε σχεδόν τέσσερα κιλά μυών και κέρδισε 0,3 κιλά λίπους.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι και οι δύο αδελφές απέτυχαν να φάνε όλα τα τρόφιμα που τους παρέχονταν, απλώς και μόνο επειδή ένιωθαν ότι η ατομική διατροφή τους περιείχε υψηλές ποσότητες υδατανθράκων και φασολιών. Επειδή το σώμα τους δεν έπαιρνε αρκετή ενέργεια από τα τρόφιμα, αντ’ αυτού αναζητούσαν ενέργεια από τους μυς τους. Το μεγαλύτερο μέρος των μυών που είχαν χτίσει στο γυμναστήριο χρησιμοποιήθηκε επίσης για να τροφοδοτήσει τις προπονήσεις τους, εξηγώντας έτσι την απώλεια μυϊκής μάζας και την αύξηση του λίπους.

3. Μια φυτική διατροφή μπορεί να προωθήσει την καλύτερη σεξουαλική υγεία για τις γυναίκες

Για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της διατροφής στη σεξουαλική υγεία των γυναικών, χρησιμοποιήθηκε ένας θερμογράφος για τη μέτρηση της διέγερσης των γεννητικών οργάνων στην Pam, τη Wendy, την Carolyn και τη Rosalyn. Οι αλλαγές θερμοκρασίας στα γεννητικά όργανα κάθε συμμετέχοντος καταγράφηκαν ενώ παρακολουθούσαν τις ερωτικές ταινίες της επιλογής τους. Τα τελικά αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι η Pam και η Carolyn, οι οποίες ακολούθησαν και οι δύο τις φυτικές δίαιτες, είχαν αυξημένη διέγερση των γεννητικών οργάνων.

Η Pam παρουσίασε αύξηση 371% στη διέγερσή της σε σύγκριση με την αδελφή της, η οποία βίωσε αύξηση 288%. Η Carolyn παρουσίασε μια εκπληκτική αύξηση 383%, ενώ η αδελφή της Rosalyn παρουσίασε αύξηση 212%.

4. Όσοι ακολούθησαν φυτική διατροφή παρουσίασαν πτώση στα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης

Μια φυτική διατροφή μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, που μερικές φορές αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη. Κατά τη διάρκεια οκτώ εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η LDL χοληστερόλη μειώθηκε σημαντικά μεταξύ εκείνων που ακολούθησαν μια vegan διατροφή.

Τα επίπεδα LDL της Carolyn μειώθηκαν κατά 12,9%, ενώ τα επίπεδα της αδελφής της Rosalyn αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 1,7%. Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες και να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενώ οι παμφάγοι στη μελέτη είδαν την LDL χοληστερόλη τους να παραμένει η ίδια κατά μέσο όρο, οι vegans είδαν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης τους να μειώνονται κατά 10% κατά μέσο όρο.

5. Μια φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τα ανθυγιεινά επίπεδα φλεγμονής του σώματος

Οι ερευνητές μελέτησαν την παρουσία του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης, απλά γνωστού ως TMAO, μιας ουσίας που παράγεται από το σώμα μετά την κατανάλωση κρέατος. Το TMAO λέγεται ότι αυξάνει τα ανθυγιεινά επίπεδα φλεγμονής και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όσοι έτρωγαν τα πάντα είχαν υψηλότερα επίπεδα TMAO σε σύγκριση με τους vegan ομολόγους τους. Τα αποτελέσματα της Pam και της Wendy αποκάλυψαν ότι το TMAO της Pam έπεσε κατά 350% και παρέμεινε χαμηλό, ενώ της Wendy αυξήθηκε κατά 160%.

6. Εκείνοι που ακολούθησαν μια φυτική διατροφή είχαν υψηλότερα επίπεδα υγιών βακτηρίων του εντέρου

Ένα υγιές μικροβίωμα – η συλλογή όλων των βακτηρίων, μυκήτων και ιών που κατοικούν φυσικά στο σώμα μας – οδηγεί σε καλύτερο μεταβολισμό, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερη γενική υγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες ομάδες βακτηρίων, όπως το bifidobacterium, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης και παράγει βιταμίνες και άλλες ζωτικές χημικές ουσίες. Το Bifidobacterium αυξήθηκε σε δίδυμα που ακολούθησαν μια vegan διατροφή και παρέμεινε επίπεδο σε δίδυμα που ακολούθησαν μια παμφάγα διατροφή.

7. Όσοι ακολούθησαν φυτική διατροφή θεωρούνται βιολογικά νεότεροι

Οι ερευνητές έκαναν διάκριση μεταξύ βιολογικής ηλικίας και χρονολογικής ηλικίας στη μελέτη τους. Η βιολογική ηλικία αναφέρεται στο πόσο χρονών είναι τα κύτταρα και οι ιστοί σας, ενώ η χρονολογική ηλικία είναι ο αριθμός των ετών που είστε ζωντανοί. Η βιολογική ηλικία προσδιορίστηκε με βάση τα μήκη των τελομερών κάθε διδύμου, τα προστατευτικά καλύμματα στα άκρα των κλώνων DNA. Τα μήκη των τελομερών μειώνονται καθώς γερνάμε, έτσι τα μακρύτερα τελομερή σημαίνουν καλύτερη υγεία και νεότερη βιολογική ηλικία.

Στην αρχή της μελέτης, κάθε δίδυμο είχε τελομερή που είχαν το ίδιο μήκος. Μετά από οκτώ εβδομάδες, ωστόσο, τα vegan δίδυμα είχαν μακρύτερα τελομερή σε σύγκριση με τα παμφάγα δίδυμά τους, των οποίων τα τελομερή παρέμειναν αμετάβλητα. Αυτό σημαίνει ότι τα vegan δίδυμα θεωρούνταν βιολογικά νεότερα από τα παμφάγα δίδυμά τους.

8.Τα δίδυμα δεσμεύονται να ενσωματώσουν περισσότερα vegan γεύματα στη διατροφή τους

Αν και κανένα από τα δίδυμα δεν έχει γίνει vegan, πολλοί δήλωσαν ότι δεσμεύονται να τρώνε περισσότερα φυτικά γεύματα στην κανονική διατροφή τους.

«Για μένα, η φυτική διατροφή είναι ο σωστός τρόπος», δήλωσε η Carolyn. «Νιώθω πιο υγιής . . . Αν πρόκειται να βάλω χάλια στο σώμα μου, τότε θα νιώσω χάλια. Αλλά αν κάνω το αντίθετο, θα ενισχυθεί».

Όσο για την Pam και τη Wendy, οι αδελφές έχουν μειώσει την πρόσληψη ζωικών προϊόντων. Όταν πρόκειται για την κατανάλωση κρέατος, «λιγότερο είναι περισσότερο», δήλωσε η Wendy.

«Η αλλαγή ξεκινά με ένα άτομο», πρόσθεσε η Pam. «Φτιάχνοντας φαγητό για άλλους ανθρώπους, συνειδητοποιούμε ότι δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ κρέας»

Ο Michael εξέφρασε παρόμοια συναισθήματα, λέγοντας ότι «έκοψε το κρέας ως επί το πλείστον».

«Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη για να το κόψουμε και όχι αρκετά οφέλη για να το κρατήσουμε», είπε.

Πηγή: Salon