Ας πάρουμε τις… μαρτυρίες από την αρχή! Όλα ξεκίνησαν από μία συνέντευξη του ηθοποιού Θοδωρή Κατσαφάδου όπου δήλωσε ότι δεν θα συνεχίσει τη δεύτερη σεζόν στην παράσταση «Μάρτυρας Κατηγορίας» που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης, καθώς κάποιος από τους ηθοποιούς του καστ της παράστασης ζήτησε την απομάκρυνση τη δική του και του Νίκου Πολυδερόπουλου από τον θίασο.

«Είμαι στο θέατρο Άνεσις και παίζουμε τον Μάρτυρα Κατηγορίας. Είμαστε γεμάτο κάθε μέρα και εκεί κάπου την Πρωτοχρονιά μας ανακοινώθηκε ότι πάμε πολύ καλά, θα είμαστε μέχρι την Κυριακή των Βαΐων και θα συνεχίσουμε και του χρόνου. Μία χαρά.

Μετά από λίγο καιρό άρχισαν να ακούγονται κάτι περίεργα ότι έχουν μιλήσει για του χρόνου όλοι. Εγώ δεν είμαι πολύ στα καμαρίνια, λέω την πρώτη και την τελευταία ατάκα και είμαι για δύο ώρες στη σκηνή. Είχα πάρει χαμπάρι ότι κάτι συμβαίνει.

Όταν επικοινώνησα με τον σκηνοθέτη και τον επιχειρηματία, μου ανακοινώθηκε ότι δεν θα είμαι στην παράσταση. Ούτε ο Νίκος Πολυδερόπουλος θα είναι.

Το πολύ άσχημο και σκληρό για εμένα ήταν ότι του το είπαν όταν ήρθε από το μνημόσυνο του αδερφού του. Όταν γύρισε από την Πάτρα, του είπανε ότι δεν θα συνεχίσει τον χειμώνα” είπε αρχικά.

Στη συνέχεια ο Χάρης Γρηγορόπουλος, ο οποίος επίσης συμμετέχει στην ίδια παράσταση, κράτησε μεν αποστάσεις από το θέμα, ωστόσο αναφέρθηκε σε… φαγωμάρες ανάμεσα στα μέλη του θιάσου:

«Υπάρχουν κάποιες φαγωμάρες στον θίασό μας, δυστυχώς. Είναι ύβρις να υπάρχουν φαγωμάρες σε κάτι που πάει πολύ καλά. Συνήθως εμφανίζονται όταν το έργο δεν έχει επιτυχία. Τότε συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα. Αυτό είναι λίγο περίεργο, το έζησα κι αυτό!

Δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί τα εν οίκω μη εν δήμω. Όπως και στη ζωή που σε μια παρέα ή σε ένα κοινωνικό σύνολο θα βρεθεί κάποιος που θα τον αντιπαθήσεις, έτσι είναι και στη δουλειά. Εμείς έχουμε συμπυκνωμένη ζωή στο θέατρο» είπε ο Χάρης Γρηγορόπουλος.

Ο Νίκος Πολυδερόπουλος απέφυγε να σχολιάσει λεπτομερώς την κατάσταση και αρκέστηκε να πει ότι ισχύει πως τον απομάκρυναν από την παράσταση.

Όλα αυτά έως σήμερα το πρωί που ο Νίκος Γεωργιάδης, ο δημοσιογράφος, αποκάλυψε ότι ο ηθοποιός που απομάκρυνε τους δύο συναδέλφους του από τον θίασο είναι ο Θανάσης Κουρλαμπάς.
Και έτσι κάπως γίνεται ένας θίασος μαλλιά κουβάρια και φουντώνει μία εσωτερική κόντρα και επεκτείνεται προς τα έξω.

Σε απάντηση όλων όσα ακούγονται λοιπόν για το… «καλό κλίμα στα καμαρίνια που βγαίνει και στην σκηνή», ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης προέβη σε μία επίσημη ανακοίνωση, όπου παραδέχεται ότι η απόφαση απομάκρυνσης των δύο ηθοποιών είναι ξεκάθαρα δική του απόφαση που έρχεται σε συνάρτηση με τα καλλιτεχνικά του κριτήρια.

Νικορέστης Χανιωτάκης: «Εγώ το αποφάσισα»

«Λυπάμαι που εν μέσω πολλών σοβαρών, σκοτεινών και απάνθρωπων κοινωνικών γεγονότων -δολοφονίες, υπεύθυνοι που δεν (κατά)δικάζονται για το έγκλημα στα Τέμπη κ.α.- πρέπει να τοποθετηθώ δημόσια για κάτι που σχετίζεται με την θεατρική μου οικογένεια.

Μετά λύπης μου ενημερώθηκα για δημοσιεύματα, δηλώσεις παρουσιαστών και ρεπορτάζ δημοσιογράφων που κάνουν λόγο για απομάκρυνση κάποιων ηθοποιών από την παράσταση «Μάρτυρας Κατηγορίας» που σκηνοθετώ στο θέατρο Άνεσις.

Ο ισχυρισμός ότι εγώ κι ο παραγωγός απομακρύναμε αυτούς τους ηθοποιούς κατόπιν υπόδειξης άλλου συναδέλφου τους είναι ψευδής, ανυπόστατος και προσβλητικός προς το πρόσωπό μου. Ουδέποτε συνέβη η οποιαδήποτε υπόδειξη ή απαίτηση από συντελεστή του «Μάρτυρα Κατηγορίας» προς εμένα για να εκδιωχθεί κάποιος άλλος συντελεστής.

Όσο για το τελευταίο ρεπορτάζ (11/4) του Νίκου Γεωργιάδη στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» στον σταθμό Open που κατονομάζει συγκεκριμένο ηθοποιό ως τον άνθρωπο που με παρότρυνε να απομακρύνω δύο άλλους ηθοποιούς, δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν ευσταθεί και ότι βασίζεται -προφανώς- σε λανθασμένες πηγές.

Όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί του θιάσου, έχουν αποδείξει το ήθος και την αξιοπρέπειά τους και είναι τιμή μου που συνεργάζομαι μαζί τους. Η απόφαση να μην συνεχίσει ένας ηθοποιός στην παράσταση που σκηνοθετώ την επόμενη θεατρική περίοδο (2024/25), κι ενώ δεν είχε συμφωνήσει με τον παραγωγό να επεκτείνει το συμβόλαιό του, είναι αποκλειστικά και μόνο δική μου.

Οι λόγοι σχετίζονται με δικά μου καλλιτεχνικά κριτήρια, όπως και με την προσωπική μου ηθική. Και οι οκτώ ηθοποιοί του «Μάρτυρα Κατηγορίας» έχουν συνεισφέρει στην μεγάλη επιτυχία της παράστασης και τους ευχαριστώ για την προσφορά τους.

Νικορέστης Χανιωτάκης

Οι Μάρτυρες… κατηγορίας μιας παράστασης – Τι απαντά ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης