Επίθεση από πολλές πλευρές δέχεται το Ισραήλ καθώς εκτός από τις ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς, τα εδάφη του πλήττονται τόσο από τη Συρία όσο και τον Λίβανο. Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οβίδες από τη Συρία έπληξαν μη κατοικημένη περιοχή στο προσαρτημένο τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν, χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Το ισραηλινό πυροβολικό ανταπέδωσε τις βολές, στοχεύοντας την τοποθεσία από όπου ερρίφθησαν οι οβίδες, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο Ισραήλ για πέμπτη ημέρα, μετά τη σαββατιάτικη επίθεση της Χαμάς που έπιασε την άμυνα της χώρας στον ύπνο. Ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε «περίπου 1.200» νεκρούς, όπως ανακοίνωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός, από τους 900 για τους οποίους γινόταν λόγος ως τώρα.

Άλλοι 2.800 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ακόμη 50 αναφέρεται επισήμως πως είναι «όμηροι» ή «αγνοούμενοι» στη Λωρίδα της Γάζας, πάντα σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Λίγο νωρίτερα, το ισραηλινό κρατικό δίκτυο KAN μετέδωσε πως οι νεκροί εξαιτίας των επιθέσεων της Χαμάς που εξαπολύθηκαν το Σάββατο έχουν πλέον φθάσει τους 1.200 χωρίς η πληροφορία αυτή να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη.

Οργή Μπάιντεν: Βίασαν γυναίκες, έσφαξαν γονείς, δολοφόνησαν μωρά

Την οργή του για τις αποτρόπαιες πράξεις των μαχητών της Χαμάς εξέφρασε τα ξημερώματα ο Τζο Μπάιντεν. «Οι άνθρωποι στο Ισραήλ έζησαν υποφέροντας από τα αιματηρά χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, μιας ομάδας της οποίας δηλωμένος σκοπός ύπαρξης είναι να σκοτώνει τους Εβραίους. Πρόκειται για μια πράξη απόλυτου κακού. Η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό. Χρησιμοποίησαν τον παλαιστινιακό λαό ως ανθρώπινη ασπίδα», ανέφερε αρχικά ο αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε:

«Γυναίκες βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν ως τρόπαια. Οικογένειες κρυμμένες από φόβο για ώρες ολόκληρες, προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσουν τα παιδιά τους ήσυχα για να μην τραβήξουν την προσοχή. Έσφαξαν γονείς, που χρησιμοποιούσαν το σώμα τους ως ασπίδα για τα παιδιά τους. Έσφαξαν ολόκληρες οικογένειες και νέους ανθρώπους σε φεστιβάλ. Υπάρχουν αναφορές για δολοφονημένα μωρά, που σου γυρνάνε το στομάχι. Και χιλιάδες τραυματίες, ζωντανοί αλλά κουβαλώντας μαζί τους τα τραύματα από τα θραύσματα και τη μνήμη όσων υπέστησαν».
.
Κλείνοντας, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ τονίζοντας ότι έχει το δικαίωμα της άμυνας απέναντι στη Χαμάς.

Χάος στην αποκλεισμένη Γάζα

Εικόνες χάους επικρατούν και στη Γάζα, όπου το Ισραήλ επιτίθεται μέσω αέρος και έχει ήδη πλήξει το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κάτι που σημαίνει ότι όποια βοήθεια επιχειρεί να φτάσει στη Γάζα, είναι μπλοκαρισμένη, όπως συνέβη με αιγυπτιακά φορτηγά που μετέφεραν καύσιμα και αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή.

Ισραήλ, Χαμάς, Γάζα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι νεκροί στη Γάζα πλησιάζουν τους 800 και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει αν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επίθεση. Πρόκειται για ένα σενάριο που για κάποιους θεωρείται σχεδόν βέβαιο με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εξέλιξη του πολέμου και την αύξηση των νεκρών.