Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ δήλωσε, την Πέμπτη (30/03), ότι η μάστιγα του πολέμου έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, καθώς έγινε ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που απευθύνθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του πρώτου ταξιδιού του από τότε που έγινε βασιλιάς, ο μονάρχης εξήρε τη «ζωτική ηγεσία» που επέδειξαν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC.

Μάλιστα, οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ γέλασαν, όταν ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ αναφέρθηκε στη νίκη των «Λιονταριών» επί των «Πάντσερ» κατά το πρόσφατο Euro. Η ομιλία του, τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Γερμανικά, πάντως, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ άδραξε την ευκαιρία για να ευχαριστήσει τον λαό της Γερμανίας για την «εξαιρετική ευγένειά του», όταν πέθανε η μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, τον περασμένο Σεπτέμβριο, και δήλωσε ότι η οικογένειά του ήταν «βαθιά συγκινημένη».

Η τριήμερη περιοδεία του στη Γερμανία με την Καμίλα, τη βασιλική σύζυγό του, άρχισε την Τετάρτη (29/03). Επρόκειτο να είναι ο δεύτερος σταθμός του ταξιδιού, αλλά η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Γαλλία ακυρώθηκε έπειτα από τις ταραχές σε πολλές πόλεις της χώρας μετά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ακόμα, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ χαιρέτισε τον «ιδιαίτερο δεσμό» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας και δήλωσε ότι ελπίζει να «ανανεώσει την υπόσχεση φιλίας μεταξύ των εθνών μας».

Βασιλιάς Κάρολος Γ’: «Η μάστιγα του πολέμου επέστρεψε στην Ευρώπη»

Μιλώντας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο μονάρχης δήλωσε: «Από την τελευταία φορά που μίλησα σε αυτό το κτήριο, η μάστιγα του πολέμου επέστρεψε στην Ευρώπη». Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης απειλήθηκε, αλλά εξήρε τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία «αντέδρασαν αποφασιστικά» και επέδειξαν «ζωτική ηγεσία».

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έκανε, επίσης, κάποιες πολιτιστικές αναφορές στο συγκρότημα Kraftwerk, στους Monty Python και στους Beatles κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Ο ιστός των πολιτιστικών συνδέσεων είναι τόσο ισχυρός όσο ποτέ», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα τελευταία 50 χρόνια «γελάσαμε μαζί, ο ένας με τον άλλον».

Photo credits: Getty Images