Ένα μυστικό σχέδιο που αφορά στη Μολδαβία και έχει καταρτιστεί από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), περιγράφει λεπτομερώς τις επιλογές για την αποσταθεροποίηση της χώρας, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (17/03).

Το έγγραφο φαίνεται να έχει συνταχθεί για να αποτρέψει τη στροφή της Μολδαβίας προς τη Δύση, η οποία συμπεριλαμβάνει στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ και αίτηση ένταξης στην Ε.Ε.. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρωσικό σχέδιο, γίνεται επανειλημμένα αναφορά στη σημασία της αποτροπής της ένταξης της Μολδαβίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνεται από το CNN, το έγγραφο αποκτήθηκε και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από μια κοινοπραξία μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των «VSquare» και «Frontstory», RISE Moldova, «Expressen» στη Σουηδία, Dossier Centre for Investigative Journalism, Yahoo News και Delfi.

Τι περιγράφει το ρωσικό σχέδιο για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας

Πάντως, το εν λόγω ρωσικό έγγραφο, το οποίο φαίνεται να έχει συνταχθεί, το 2021, από τη Διεύθυνση Διασυνοριακής Συνεργασίας της FSB, έχει τον τίτλο «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας».

Αναλυτικά, το έγγραφο περιγράφει μια δεκαετή στρατηγική για την ένταξη της Μολδαβίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Ειδικότερα, το εν λόγω ρωσικό σχέδιο περιλαμβάνει την εξάρτηση της Μολδαβίας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και την πρόκληση κοινωνικών συγκρούσεων, καθώς και την προσπάθεια να εμποδίσει τις προσπάθειες της Μολδαβίας να αποκτήσει επιρροή στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου σταθμεύουν περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Το πεντασέλιδο έγγραφο χωρίζεται σε πολλαπλούς τίτλους με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Μεταξύ των άμεσων στόχων είναι η «υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων της Μολδαβίας που υποστηρίζουν εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία» και η «εξουδετέρωση των πρωτοβουλιών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας που αποσκοπούν στην εξάλειψη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Υπερδνειστερία».

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους περιλαμβάνονται η «αντίθεση στην επεκτατική πολιτική της Ρουμανίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας» και η «αντίθεση στη συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και του ΝΑΤΟ».

Το έγγραφο της FSB θέτει μακροπρόθεσμους στόχους που περιλαμβάνουν τη «δημιουργία σταθερών φιλορωσικών ομάδων επιρροής στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Μολδαβίας» και «τη διαμόρφωση αρνητικής στάσης απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς σχετικά με το έγγραφο, την Πέμπτη (16/03), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου. Δεν αποκλείω να είναι πλαστό. Η Ρωσία ήταν και παραμένει πάντα ανοιχτή στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίου οφέλους, μεταξύ άλλων και με τη Μολδαβία».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε: «Λυπούμαστε πολύ που η σημερινή ηγεσία της Μολδαβίας έχει εντελώς αδικαιολόγητες και αβάσιμες προκαταλήψεις εναντίον της Μόσχας».

Στο επίκεντρο του ρωσικού σχεδίου η Υπερδνειστερία

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Υπερδνειστερία, η οποία συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ουκρανία. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε, τον περασμένο μήνα, ότι οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν οπλισμό σε διάφορα συνοριακά χωριά. Η Μολδαβία και η Ουκρανία απέρριψαν αμφότερες τον ισχυρισμό.

O Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ακυρώσει ένα διάταγμα του 2012, που στήριζε την κυριαρχία της Μολδαβίας, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στη «διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας σε σχέση με τις βαθιές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς σχέσεις».

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αρχές της Μολδαβίας συνέλαβαν αρκετούς φερόμενους φιλορώσους ακτιβιστές, καθώς και έναν φερόμενο ως πράκτορα της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner που προσπάθησε να εισέλθει στη χώρα. Υπήρξαν, επίσης, αρκετές διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν από ένα φιλορωσικό κόμμα στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, δηλαδή στο Κισινάου.

Τόσο η Ουκρανία όσο και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για τις ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης της Μολδαβίας. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε: «Ρώσοι παράγοντες, ορισμένοι με σημερινούς δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, επιδιώκουν να οργανώσουν και να χρησιμοποιήσουν διαδηλώσεις στη Μολδαβία ως βάση για να υποδαυλίσουν μια κατασκευασμένη εξέγερση κατά της κυβέρνησης της Μολδαβίας».

Δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι η ρωσική στρατηγική δεν αποτελεί από μόνη της έκπληξη, αλλά μπορεί να έχει επιταχυνθεί καθώς η κυβέρνηση της Μολδαβίας εντείνει τις προσπάθειες να συνεργαστεί στενότερα με τις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη.

Πάντως, στα τέλη του 2020, η σημερινή Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, αντικατέστησε τον Ίγκορ Ντοντόν, ο οποίος ήταν κοντά στο Κρεμλίνο.

Photo credits: Shutterstock