Ένας ζωολογικός κήπος των ΗΠΑ ζήτησε συγγνώμη για την κακομεταχείριση ενός από τα πουλιά χωρίς φτερά που φιλοξενέι.

Το είδος αυτό, φέρει το χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι δεν έχει φτερά, ενώ στα αγγλικά η ονομασία του σχετίζεται με το ακτινίδιο, εξ ού και το «εθνικό πουλί» της Νέας Ζηλανδίας, λέγεται «kiwi bird», το πουλί ακτινίδιο δηλαδή.

Το συμβάν δημοσιοποιήθηκε εξαιτίας του ότι εθεάθησαν επισκέπτες να χτυπούν το πουλί στο σκοτάδι, κάτω από έντονα φώτα. Αποτέλεσμα, οι οργισμένες αντιδράσεις στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Ζωολογικός Κήπος του Μαϊάμι είπε ότι λυπάται βαθιά για το περιστατικό, το οποίο συνέβη κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης και πλέον δεν διατίθεται καν ως επιλογή η επίσκεψη του πουλιού.

Το Pāora εκκολάφθηκε στον ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι το 2019 ως μέρος ενός προγράμματος αναπαραγωγής με στόχο τη διασφάλιση της επιβίωσης του είδους, το οποίο ήταν υπό εξαφάνιση.

Σε βίντεο που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη, η Pāora έδειχνε εμφανώς ταραγμένη καθώς οι καλεσμένοι την χάιδεψαν κάτω από τα φώτα, προσπαθώντας να αποσυρθούν στο σκοτάδι μερικές φορές.

Ο σάλος στη Νέα Ζηλανδία προκάλεσε ένα διαδικτυακό αίτημα από τον πρωθυπουργό Κρις Χίπκινς, ο οποίος ευχαρίστησε τον ζωολογικό κήπο που έλαβε στα σοβαρά τις ανησυχίες του κοινού.

«Αναγνώρισαν ότι αυτό που έκαναν δεν ήταν κατάλληλο, ή δεν ήταν σωστό, ή δεν ήταν δίκαιο, για το ακτινίδιο», είπε ο Χίπκινς σε συνέντευξη Τύπου.

Ένας εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου είπε στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Radio NZ ότι έκαναν πράγματι λάθος οι υπεύθυνοι και δεν έπρεπε να επιτρέψουν την συνάντηση με το συγκεκριμένο πτηνό.

«Σας δίνουμε το λόγο μας ότι το κοινό δεν θα κακομεταχειριστεί ποτέ ξανά την Pāora», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας Ron Magill.

Πάντως, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την κατασκευή ενός ειδικού οικοτόπου που θα της παρέχει το καταφύγιο που χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα διδάσκεται στους επισκέπτες για το.. ακτινίδιο, χωρίς καμία άμεση επαφή μαζί της.

Το αρμόδιο υπουργείο στη της Νέα Ζηλανδία δήλωσε ότι θα συζητήσει το περιστατικό της Τρίτης που αφορούσε την Pāora με την Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων των ΗΠΑ για να «αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις ανησυχίες στέγασης και χειρισμού που εγείρονται».