Δικαιολογία ότι βρισκόταν υπό την επήρεια παραισθησιογόνων μανιταριών πριν επιχειρήσει να ρίξει αεροπλάνο εν πτήσει, χρησιμοποίησε ο εκτός υπηρεσίας πιλότος που συνελήφθη και κλήθηκε σε απολογία.

Ο 44χρονος Τζόζεφ Ντέιβιντ Έμερσον, πιλότος της Alaska Airlines, συνελήφθη τη νύχτα της Κυριακής στο Όρεγκον και του απαγγέλθηκαν 83 κατηγορίες για απόπειρα φόνου και άλλη μία για έκθεση αεροσκάφους σε κίνδυνο. Ο Έμερσον επιχείρησε να κλείσει τους κινητήρες του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν συνολικά 84 άτομα που ταξίδευαν από το Έβερετ της Ουάσινγκτον, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, λόγω της ιδιότητάς του, ο Έμερσον καθόταν στην έξτρα θέση που υπάρχει στο πιλοτήριο και αιφνιδίασε τους δύο πιλότους, επιχειρώντας να μετακινήσει δύο κόκκινες λαβές που θα έκοβαν τη ροή καυσίμων.

Από το FBI έγινε γνωστό ότι ο πιλότος έφυγε από το πιλοτήριο μετά από μια σύντομα μάχη με τους έντρομους κυβερνήτες πριν τελικά μέλη του πληρώματος τον δέσουν σε κάθισμα.

Όπως προκύπτει από την απολογία του, ο πιλότος ισχυρίστηκε ότι έφαγε τα λεγόμενα magic mushrooms και μάλιστα για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να μην έχει έλεγχο του τι κάνει. Δικαστικά έγγραφα αναφέρουν, πάντως, ότι ο πιλότος είχε δοκιμάσει τα «μαγικά μανιτάρια» περίπου 48 ώρες πριν το περιστατικό.