Η έφηβη πιλότος Zara Rutherford έγινε η νεότερη γυναίκα που πέταξε μόνη της. Η 19χρονη με καταγωγή από το Βέλγιο και τη Βρετανία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Kortrijk-Wevelgem στο δυτικό Βέλγιο την Πέμπτη, ολοκληρώνοντας ένα επικό ταξίδι σε 41  χώρες. Πέταξε πάνω από 52.000 χιλιόμετρα και κατέρριψε δύο παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες .

Εκτός από το ότι έχει κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε η Αμερικανίδα, Shaesta Waiz, η οποία ήταν 30 ετών όταν έκανε τον γύρο του πλανήτη μόνη της το 2017, η Rutherford κατέχει επίσης τον τίτλο της πρώτης γυναίκας που έκανε τον γύρο του κόσμου με υπερελαφρό αεροσκάφος.

Είναι επίσης η πρώτη Βελγίδα που πέταξε μόνη της σε όλο τον κόσμο. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού της είχε να αντιμετωπίσει μερικά εμπόδια, για αυτό και η δόξα που απολαμβάνει τώρα έχει ακόμα περισσότερη σημασία για εκείνη. Όταν η Rutherford αναχώρησε στις 18 Αυγούστου 2021 με ένα ειδικά σχεδιασμένο αεροσκάφος Shark, πίστευε ότι η εναέρια διαδρομή της θα διαρκούσε περίπου τρεις μήνες.

Μερικές καθυστερήσεις, τόσο στην Αλάσκα όσο και στη Ρωσία λόγω «θεμάτων βίζας και καιρού», κράτησαν μήνες, πηγαίνοντας το πρόγραμμά της οκτώ εβδομάδες πίσω. «Θα έλεγα ότι το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν σίγουρα η πτήση πάνω από τη Σιβηρία, όπου έκανε εξαιρετικά κρύο. Ήταν μείον 35 βαθμοί Κελσίου στο έδαφος», είπε ο Rutherforf κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη.

«Αν ο κινητήρας σταματούσε, θα ήμουν ώρες μακριά και δεν ξέρω αν θα είχα επιβιώσει». Αναγκάστηκε επίσης να κάνει μια απρογραμμάτιστη προσγείωση στο Ρέντινγκ της Καλιφόρνια λόγω κακής ορατότητας ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών στην περιοχή του Σιάτλ. Ακόμα δεν της δόθηκε η άδεια να πετάξει πάνω από την Κίνα.

Ενώ έχει πετάξει σε πολλέςχώρες  η Σιγκαπούρη, η Αίγυπτος και η Ελλάδα, μαζί με τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, έμεινε μόνο στον εναέριο χώρο, αφού δεν μπόρεσε να εξερευνήσει κανέναν από τους προορισμούς λόγω των περιορισμών του Covid-19. Το τελευταίο μέρος του ταξιδιού της επλήγη επίσης με καθυστερήσεις λόγω κακοκαιρίας, πράγμα που σήμαινε ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσής της μετατέθηκε μια εβδομάδα μετά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zara Rutherford (@fly.zolo)

Γιατί η Rutherford επέλεξε να κάνει αυτό το ταξίδι

Μετά από την εμπειρία της, αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα και σχεδιάζει να μπει στο πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο για να σπουδάσει μηχανικός υπολογιστών. Αν και και οι δύο γονείς της είναι πιλότοι και μαθαίνει να πετάει από τα 14 της, η Rutheford πήρε την πρώτη της άδεια το 2020.

Ένας από τους κύριους στόχους της για αυτήν την πρόκληση, εκτός από το να σπάσει το ρεκόρ της Waiz, ήταν γίνει η «φωνή» για τις γυναίκες στην αεροπορία. Πέρυσι, η Rutherford μίλησε για την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι μόλις το 5,1% των πιλότων αεροπορικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Γυναικών Πιλότων Αεροπορικών Εταιρειών (ISA).

Υποστήριξε δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις στο ταξίδι της: το Girls Who Code, το οποίο βοηθά νεαρές γυναίκες να εισέλθουν στην επιστήμη των υπολογιστών και το Dreams Soar, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε από την Waiz, που υποστηρίζει γυναίκες και κορίτσια που εισέρχονται στους τομείς STEM. Ελπίζει ότι το ταξίδι της θα ενθαρρύνει περισσότερα νεαρά κορίτσια και γυναίκες να σκεφτούν μια καριέρα στην αεροπορία.

Το διθέσιο υπερελαφρύ αεροσκάφος με το οποίο ταξίδεψε, δόθηκε από την Shark Aero, έναν από τους χορηγούς του ταξιδιού, με προσαρμογές όπως ένα δεύτερο ραδιόφωνο και ένα πρόσθετο ρεζερβουάρ καυσίμου. Το αεροπλάνο έχει βέλτιστη ταχύτητα 160 mph, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Rutherford Fly Zolo , και είναι εξοπλισμένο με ένα ενσωματωμένο αλεξίπτωτο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zara Rutherford (@fly.zolo)