Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νομοθεσία που απαγορεύει στους ανθρώπους να αλλάζουν ιατρικά το φύλο τους, αποδεικνύοντας τον περιορισμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα ακόμα πλήγμα για την κοινότητα LGBTQ+ της Ρωσίας.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε ομόφωνα και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, απαγορεύει κάθε είδους «ιατρικές παρεμβάσεις με στόχο την αλλαγή του φύλου ενός ατόμου», καθώς και την απαγόρευση της αλλαγής του φύλου ενός ατόμου σε επίσημα έγγραφα ή δημόσια αρχεία. Η μόνη εξαίρεση θα είναι η ιατρική παρέμβαση για την αντιμετώπιση συγγενών ανωμαλιών.

Επίσης, ακυρώνει γάμους στους οποίους ένα άτομο έχει «αλλάξει φύλο» και απαγορεύει στα τρανς άτομα να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς.

Τις «παραδοσιακές αξίες» της χώρας, επιμένει ότι θέλει να προασπίσει το Κρεμλίνο, προστατεύοντας τη Ρωσία από τη «δυτική ιδεολογία κατά της οικογένειας», με ορισμένους νομοθέτες μάλιστα να κάνουν λόγο για «καθαρό σατανισμό».

Η καταστολή των ατόμων LGBTQ+ από τη Ρωσία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, με επιμονή της πολιτικής Πούτιν στις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες», υποστηριζόμενες από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το 2013, το Κρεμλίνο υιοθέτησε νομοθεσία που απαγόρευε οποιαδήποτε δημόσια έγκριση «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ ανηλίκων. Υπενθυμίζεται δε, ότι 2020, προώθησε τη συνταγματική μεταρρύθμιση που απαγόρευσε τους γάμους ομοφυλόφιλων και πέρυσι υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ ενηλίκων.