Η φημολογία γύρω από την κατάσταση της υγείας του Βλάντιμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, θέλει τον Ρώσο ηγέτη να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που τον κρατάνε εντός του καταφυγίου του. Και χωρίς τα προβλήματα υγείας όμως, η κατάσταση μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον έχει βάλει στο στόχαστρο αρκετών επίδοξων δολοφόνων του. Επομένως, δεν θέλει να δίνει πολλά στίγματα της τοποθεσίας του, ούτε να εμφανίζεται πολύ συχνά.

Έτσι, η φημολογία που τον ήθελε να χρησιμοποιεί σωσίες του για να εμφανίζονται αντ’ αυτού σε συγκεκριμένες περιστάσεις, επιβεβαιώνεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη και μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών που ανέλυσαν αρκετές εικόνες και βίντεο και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν είναι ένας. Έχει και κόπιες.

Το πρόγραμμα που χρησιμοποίησαν, προχώρησε σε εμβάθυνση στην αναγνώριση του προσώπου, στην σύγκριση της χροιάς της φωνής σε διάφορες περιστάσεις και φυσικά στην κινησιολογία. Και βρήκε πως υπήρχαν αρκετές διαφορές στη φωνή και στις μανιέρες στις κινήσεις.

Παρά λοιπόν τις διαρκείς αρνήσεις από το Κρεμλίνο, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα πάντα με την Τεχνητή Νοημοσύνη, χρησιμοποιεί body doubles, σαν ηθοποιός σε ταινία δράσης.

Τουλάχιστον 2 οι σωσίες του Πούτιν

Βλάντιμιρ Πούτιν σωσίες
(Photo credits: Contributor/Getty Images)

Η έρευνα που αναλύθηκε στο δίκτυο TBS, έχει και συγκεκριμένα παραδείγματα. Για παράδειγμα, στις 9 Μαΐου, στην ετήσια εκδήλωση για την Ημέρα Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία, ήταν όντως ο Βλάντιμιρ Πούτιν που μίλησε. Αντιθέτως, στην επιθεώρηση της Γέφυρας στην Κριμαία τον Ιανουάριο, μόλις το 53% του προσώπου και των κινήσεων του ταίριαζε με τον Πούτιν της Κόκκινης Πλατείας.

«Ειδικοί στην αναγνώριση προσώπου αναφέρονται σε αυτό ως “μη συμβατό” στις περισσότερες περιπτώσεις, το οποίο μας οδηγεί στην εικασία ότι μπορεί να είναι σωσίας».

Μια ακόμα αμφιλεγόμενη εμφάνιση του Πούτιν, ήταν τον Μάρτιο στη Μαριούπολη, όπου η συμβατότητα με τον Πούτιν της Κόκκινης Πλατείας ήταν μόλις στο 40%. Ο δε Πούτιν της Κριμαίας με τον Πούτιν της Μαριούπολης, είχαν συμβατότητα μόλις 18%.

Αυτά τα δεδομένα έχουν οδηγήσει τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο σωσίες. Μεγάλο ρόλο στο συμπέρασμα έπαιξε η ανάλυση φωνής που έγινε στο Ινστιτούτο Ακουστικής Επικοινωνίας της Ιαπωνίας, όπου επικεντρώθηκαν στην λέξη «spasiba», το ρωσικό «ευχαριστώ», όπως το είπε ο Πούτιν σε διάφορες περιστάσεις.

Μία στο Οικονομικό Φόρουμ της Ευρασίας που έγινε τον Μάιο. Αυτή ορίστηκε ως η ομιλία του αληθινού Πούτιν. Το ορίτζιναλ «spasiba» εκεί, διέφερε τόσο στην εκφορά του σίγμα όσο και στα κενά μεταξύ των συλλαβών.

Ο Μουτσουτόσι Μουραόκα, ειδικός σε ανάλυση φωνής, ανέφερε ότι «Υπάρχει μια διαφορά στις συνθήκες καταγραφής, όπως και στην έκφραση, αλλά και πάλι, είναι τρομερά σπάνιο να υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές. Πρέπει να πούμε επομένως πως η πιθανότητα αυτές οι δύο φωνές να ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους, είναι υψηλή».

Χρόνια εκπαιδευμένοι οι σωσίες

Πούτιν σωσίες Ρωσία
(Photo credits: Contributor/Getty Images)

Οι αναλύσεις υποδεικνύουν πως χρησιμοποιήθηκε κάποιος σωσίας στρατιωτικός στη Μαριούπολη και στην Κριμαία, το οποίο σημαίνει πως χιλιάδες άνθρωποι είδαν έναν ψεύτικο Ρώσο πρόεδρο και δεν τον κατάλαβαν. Αυτό βέβαια περιείχε ένα τεράστιο ρίσκο, γιατί έπρεπε να οργανωθεί ένα ολόκληρο σχέδιο ώστε να μην έρθει κανείς σε τόσο κοντινή επαφή και καταλάβει την ψευδή ταυτότητα.

«Ο Πούτιν έλεγε μικρές, κοφτές προτάσεις, το γήπεδο ήταν τεράστιο και θα στεκόταν σε μια σκηνή μακριά από το πλήθος, λέγοντας έναν χαιρετισμό. Ήταν εύκολο να έχει σωσία», λέει ο Ακιγιόσι Κομάκι, δημοσιογράφος της εφημερίδας Asahi.

«Εμένα με εξέπληξε περισσότερο η εμφάνισή του στο εργοστάσιο ελικοπτέρων, όπου μίλησε για 30 λεπτά με κόσμο. Και ο ίδιος σωσίας εμφανίστηκε σε αντίστοιχο εργοστάσιο στη Σιβηρία τον Μάρτιο. Μάλιστα, εκεί, μίλησε για 30 λεπτά μόνος του, εκτέθηκε για αρκετή ώρα».

Εκείνη η ομιλία ήταν από αυτές που πυροδότησε εντονότερα από κάθε άλλη τα σενάρια για σωσία του Πούτιν. Τότε κιόλας, ένας πρώην κατάσκοπος της KGB, ο Σεργκέι Ζιρνόβ, είχε πει πως πιστεύει ότι είναι σωσίας και μάλιστα κάποιος που το έχει κάνει αρκετές φορές, γιατί δεν έδειχνε να έχει άγχος να εμφανιστεί σε πλήθος.

Πούτιν

Μέρος της ανάλυσης των Γιαπωνέζων ήταν και κάποιες παρουσίες του Πούτιν στην Κίνα, για να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ ή κάποιες συναντήσεις με τον Λουκασένκο, πρωθυπουργό της Λευκορωσίας. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, η συμβατότητα του ενός Πούτιν με τον άλλον, ήταν στο 94%.

Ο Πούτιν που συνάντησε τον Τζινπίνγκ όμως, με τον Πούτιν που βρέθηκε στην Ναυτική Πομπή στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο του 2022, η συμβατότητα ήταν στο 86%.

Παρόλο που κανείς μας δε μπορεί να είναι πάνω από 90% ίδιος με άλλη εμφάνισή του, το 86% είναι ένα ποσοστό που η Τεχνητή Νοημοσύνη το θεωρεί αρκετό για να εικάσει κανείς ότι υπήρχε σωσίας.

Θα το μάθουμε αν πεθάνει;

Putin, coup d'état

Στη Μαριούπολη, το περπάτημα του Πούτιν ήταν συμβατό μόλις στο 75% σε σχέση με τον Πούτιν της Κίνας. Ο πρώτος περπατούσε με τον κορμό του ίσιο, ενώ ο δεύτερος είχε περισσότερο καμπουριαστό βάδισμα.

«Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον που αρκετοί άνθρωποι υποστήριξαν ότι ο Πούτιν στη Μαριούπολη δεν ήταν ο αληθινός και η επιστημονική ανάλυση τους επιβεβαίωσε», δήλωσε ο Σίνζι Χιόντο, βοηθός έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Αμυντικών Επιστημών.

«Δε νομίζω πως οι σωσίες άρχισαν να χρησιμοποιούνται πρόσφατα. Ίσως να ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην εξουσία ο Πούτιν και να χρησιμοποιούσε πάντα σωσίες, να τους καθοδηγούσε και να τους δασκάλευε και σήμερα να είναι τελειοποιημένοι», λέει ο ειδικός διεθνολόγος Τσουτσούμι Σινζούκε.

Αν συνδυάσει κανείς την ανάλυση με τον ισχυρισμό του πολιτικού αναλυτή Βαλέρι Σολοβέι πως ο σωσίας πήγε στην Κίνα αυτή την εβδομάδα για να συναντήσει τον Τζινπίνγκ και ο Κινέζος ηγέτης το γνώριζε, τότε δεν γίνεται παρά να αποδεχτεί πως έτσι λειτουργεί πια η διεθνής πολιτική σε αυτό το επίπεδο.

Πούτιν

Ο Σολοβέι μάλιστα, αναφέρει πως ο Πούτιν δεν πρόκειται να είναι για πολύ καιρό ακόμα ζωντανός, δίνοντας του μερικές ημέρες ακόμα ζωής, λόγω ανίατης ασθένειας.

Αυτό το τελευταίο ανοίγει και μια νέα πόρτα: αν ο Πούτιν, με τη θεοκρατική επιρροή που έχει στο Κρεμλίνο, έχει δώσει εντολή ο θάνατός του να μείνει κρυφός και να συνεχίσουν το έργο οι σωσίες του, θα μάθουμε ποτέ ότι πέθανε; Είναι εξαιρετικά πιθανό δηλαδή, να πεθάνει, αλλά ο φόβος ενός φαντάσματος να συντηρήσει την ζωή του ψευδώς και ένα έθνος 170 εκατομμυρίων να ψηφίζει έναν…νεκρό. Κι ένας νεκρός να τρομάζει τη Δύση. Θα ήταν η απόλυτη φάρσα της ανθρώπινης ύπαρξης!

* Πηγή: Dailymail