$50 εκατ. σε ελβετικές τράπεζες μετέφερε ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «πορτοφόλι» του Ρώσου προέδρου, να μετακινήσει μεγάλα ποσά μέσω ελβετικών λογαριασμών, χωρίς να ακολουθηθεί η αρμόζουσα διαδικασία. 

Τέσσερις τραπεζίτες εμφανίστηκαν ενώπιον ελβετικού δικαστηρίου, καθώς είχαν ανώτερους ρόλους στο ελβετικό υποκατάσταση της ρωσικής τράπεζας Gazprombank, και κατηγορούνται πως βοήθησαν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να κρύψει τον πλούτο του.

Ο Ρολντούγκιν, νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν, φέρεται να είχε καταθέσει περί τα 50 εκατομμύρια δολάρια από το 2014 έως το 2016, χωρίς να υπάρχουν δικαιολογητικά για την προέλευση του τεράστιου ποσού. Σχεδίαζε, επίσης, να διοχετεύσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια ετησίως στις ίδιες τράπεζες, μέσω  ενός πολύπλοκου δικτύου εικονικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, οι τραπεζίτες δεν έκαναν τα δέοντα για να για να διαπιστώσουν από πού προέρχονται τα χρήματα και σε ποιον ανήκουν. Εκείνοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Vladimir Putin

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο Ρολντούγκιν δεν ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης των περιουσιακών στοιχείων» σημείωσε ο εισαγγελέας Γιαν Χόφμαν στο δικαστήριο.

Δύο από τους λογαριασμούς ήταν στο όνομα του Ρολντούγκιν – είχαν ανοίξει το 2014 – αλλά δεν υπήρχε κανένα στοιχείο όσον αφορά στην πηγή των τόσο παχυλών του εσόδων. Μιλώντας στους New York Times, ο τσελίστας και μαέστρος είχε δηλώσει πως δεν είναι επιχειρηματίας και σίγουρα δεν έχει περιουσία εκατομμυρίων. 

«Οι αμφιβολίες για την αληθινή ταυτότητα του ιδιοκτήτη δεν είναι αρκετές από ποινικής απόψεως» είπε στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης.

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως «επισήμως, είναι γνωστό πως το εισόδημα του Πούτιν ανέρχεται σε 100.000 σουηδικά φράγκα και δεν είναι πλούσιος, αλλά, στην πραγματικότητα, έχει μεγάλη περιουσία την οποία χειρίζονται άτομα στο περιβάλλον του. (…) Τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία δεν υπήρχε πιθανότητα να ανήκουν στον Ρολντούγκιν». 

Το Κρεμλίνο έχει καταγγείλει τις πληροφορίες σχετικά με διαχείριση της περιουσίας του Πούτιν από τον μουσικό ως «Πουτινο-φοβία» και επέμεινε πως τα οικονομικά στοιχεία του προέδρου δηλώνονται τακτικά