Το τι μπορεί να συμβαίνει στην Ουκρανία, στα μέτωπα του πολέμου με τη Ρωσία και τι επιχειρούν να δείξουν προς τα έξω οι δύο πλευρές, συνήθως έχει μια απόσταση. Όπως επίσης παρεμβάλλονται και οι επιθυμίες της κάθε μεριάς που ερμηνεύουν διαφορετικά τα πράγματα. Η Δύση επειδή θέλει να ηττηθεί κατά κράτος η Ρωσία, επιλέγει να ακολουθήσει το μονοπάτι των στοιχείων που δείχνουν την πανωλεθρία της Ρωσίας. Και το αντίστοιχο για τον Putin.

Σε μια τέτοια κατάσταση, ο παρατηρητής επιλέγει να πιστέψει αυτό που θέλει και να φιλτράρει τα στοιχεία για να οδηγηθεί στην πιθανότερη αλήθεια. Τέτοια δεν διαφαίνεται να είναι σίγουρα αυτή που θέλει την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία να καταλήγει με μια καταστροφική ήττα για τον Putin, σε βαθμό που θα εξαφανιστεί από τη Ρωσία και η Αυτοκρατορία του θα διαλυθεί, με την Κίνα και το ΝΑΤΟ να διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει περισσότερα από τα εδάφη της υπό τη επιρροή του.

Αυτό το σενάριο υποστηρίζει πως είναι πιθανό να συμβεί στο πέρας του πολέμου, ο Alp Sevimlisoy, ένας επιτετραμμένος στο think-tank Atlantic Council που μίλησε στην Daily Mail.

Σύμφωνα με τον Sevimlisoy, η Δύση θα πρέπει να αρχίσει να ετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδάλλως θα δώσει χρόνο στο Πεκίνο να εισχωρήσει στην Ρωσία και σε περιοχές της Σιβηρίας, της Κεντρικής Ασίας, ακόμα και της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής όπου ο Putin έχει σφαίρα επιρροής. Κι αυτό θα του έχει ένα ορθάνοιχτο μονοπάτι προς την Ευρώπη και δη σε ένα σημείο όπου προχωράει το σχέδιο Belt and Road.

«Πρέπει να κινηθούμε σαν ηλεκτρικές σκούπες, να αναζητήσουμε την επιρροή και μετά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το PRC, τον στρατό της Κίνας. Η Κίνα είναι μια υπερδύναμη που έχει συνδεθεί παγκόσμια και πρέπει να τους παλέψουμε αποτελεσματικά», υποστηρίζει.

Αυτή τη στιγμή, κι ενώ υπάρχει καυτή η απειλή των πυρηνικών, δεν μοιάζει πιστευτό. Όπως δεν έμοιαζε και τον Φεβρουάριο στο ξεκίνημα της εισβολής, παρά το ότι από τότε η Ρωσία ηττάτο καθημερινά.

Πλέον όμως, η Ουκρανία έχει εξωθήσει σε υποχώρηση πολλά στρατεύματα κατακτά εδάφη στη Χερσώνα και το Ντόνετσκ και βλέπει τους Ρώσους να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Δεν είχαν ποτέ Σχέδιο Β, ενώ και το Σχέδιο Α δεν το έλεγες ποτέ ιδιαίτερα στεγανό.

Τα γόνατα της Ρωσίας έχουν αρχίσει να τρέμουν, απέχει ένα νοκ άουτ από το να παραδοθεί

«Οι Ουκρανοί έχουν το μομέντουμ. Κερδίζουν. Αλλά αυτή η σύγκρουση δεν θα τελειώσει με τις δύο πλευρές να φεύγουν και να λένε “αυτό ήταν, τελείωσε, αντίο”. Θα αντηχήσει στη Ρωσία και στην περιοχή».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ρωσία που έχει επενδύσει τόσα με δάνεια και υποδομές στη Νότια Αμερική και την Αφρική, ή με μισθοφόρους, θα χάσει την επιρροή της εκεί. Το ίδιο όμως θα συμβεί και στο Καζακστάν, τη Γεωργία και την Αρμενία, σύμφωνα με τον Sevimlisoy.

Κι αυτό θα στείλει μήνυμα στις περιοχές της Ρωσίας που θέλουν να απεξαρτηθούν, πως τώρα είναι η στιγμή. Οπότε το Κρεμλίνο θα πρέπει να πολεμήσει όλες τις επαναστάσεις που θα ξεσπάσουν.

«Αν χάσει τον πόλεμο, δε βλέπω κανένα μέλλον για τον Putin. Πώς πας πίσω στους ανθρώπους σου μετά απ΄αυτό; Αφού οπλοποίησες το φαγητό και την ενέργεια, πώς επιστρέφεις στον υπόλοιπο κόσμο μετά;».

Διαβάζοντας κανείς αυτές τις εκτιμήσεις, ίσως νομίζει ότι τις εκφράζει κάποιος παράφρονας, γιατί μιλάμε για κάτι το κοσμογονικό, αν συμβεί. Κι όμως, αυτές τις εκτιμήσεις έχουν κάνει ανοιχτά ένας καθηγητής ονόματι Grigory Yudin, ένας Βρετανός, πρώην στρατιωτικός, ονόματι Richard Kemp μιλώντας στην The Telegraph και έχει υπάρξει αντίστοιχο άρθρο στο Foreign Affairs.

Ο Sevimlisoy βλέπει την ήττα να προκαλεί εμφύλιο στον ρωσικό στρατό, με τα διάφορα παρακλάδια να στρέφονται το ένα κατά του αλλου και με κράτη-δορυφόρους (Αζερμπαϊτζάν, Κιργιστάν, Καζακστάν) της Ρωσίας να αναζητούν αλλού συμμαχία και προστασία. Πιθανώς, στην Ε.Ε. Πιθανώς, στην Κίνα.

«Η αποτυχία της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αποτυχία του κράτους. Θα υπάρχουν γκρουπ που θα λένε ότι δεν πρέπει να τους κυβερνούν με αυτόν τον τρόπο. Ο στρατός θα υποστηρίξει ότι η εκστρατεία ήταν αποτυχημένη. Νομίζω πως η κατάρρευση θα έρθει από τον εμφύλιο στην κατασκοπεία και στον στρατό και δυνάμεις εντός της Ρωσίας θα δουν αυτό το κενό ηγεσίας ως την ευκαιρία να πουν “μπορούμε να κυβερνήσουμε τους εαυτούς μας καλύτερα και έχουμε αρκετή διεθνή βοήθεια για να ανεξαρτητοποιηθούμε”. Κι αυτό η Ευρώπη πρέπει είναι έτοιμη να το υποστηρίξει».

Σε αυτό το σενάριο, υπάρχει πάντοτε ο φόβος μήπως εμφανιστεί κάποιος χειρότερος από τον Putin. Εξάλλου, η Ιστορία μας έχει διδάξει πως πάντοτε το ένα κακό το διαδέχεται ένα χειρότερο κακό. Για πολλούς, αυτό το χειρότερο είναι ο Sergey Naryshkin, επικεφαλής της υπηρεσίας ξένης κατασκοπείας που θεωρείται ακόμα πιο επικίνδυνος για τη Δύση.

Γι΄αυτό το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αναχαιτίσει οποιαδήποτε απόπειρα διαδοχής του Putin από έναν χειρότερο του. Όπως και στο ενδεχόμενο η Κίνα να τοποθετήσει κάποιον δικό της. Γενικώς, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμο να δράσει σε πολλά πεδία.

Η Κίνα έχει προετοιμαστεί για κάθε σενάριο έκβασης

Για τον Sevimlisoy υπάρχουν ήδη σημάδια πως η Ρωσία αρχίζει να σαπίζει. Το Καζακστάν εσχάτως έχει αρχίσει να μιλάει λιγότερο υποστηρικτικά και περισσότερο επιθετικά προς τη Ρωσία, ενώ υποδέχτηκε κοντά 100.000 Ρώσους που έφυγαν από τη Ρωσία μετά την επιστράτευση.

Στην Κίνα φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί την εξέλιξη αυτή και ήρθε μια προειδοποιητική βολή από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, τον Wang Yi, που ζήτησε δημόσια από τη Μόσχα μιλώντας στον ΟΗΕ, να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα ενδιαφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο ίδιος ο Erdogan δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Putin στο Ουζμπεκιστάν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θέλει να τελειώνει με τον πόλεμο άμεσα, γιατί θα πράγματα είναι αρκετά προβληματικά για τον ίδιο αυτή τη στιγμή.

Η Τουρκία είναι και η χώρα που θα πρέπει να μπει ενεργά στην κουβέντα μετά το τέλος του πολέμου και μαζί με την Ουκρανία να ελέγξουν το Κρεμλίνο και να εμποδίσουν την κινέζικη εισβολή κι επιρροή.

«Η Ρωσία πρέπει να αποδεχτεί ότι δεν είναι πια μια παγκόσμια δύναμη, αλλά ένα κράτος της Μαύρης Θάλασσας που καμιά χώρα δεν θέλει να αντιγράψει το σύστημα της. Κι αυτό που θα δούμε και βλέπουμε ήδη, είναι ότι η κυριαρχία της περιοχής θα εναποτεθεί στην Τουρκία.

Έχουμε πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική εμπειρία στο ΝΑΤΟ από την Κίνα και αυτό είναι το πλεονέκτημα μας, αλλά θα πρέπει να πατήσουμε γερά στο έδαφος σε εκείνες τις περιοχές και να σιγουρέψουμε πως όταν έρθει η στιγμή να τις προστατεύσουμε – και θα έρθει αυτή η στιγμή – δεν θα τα χάσουμε».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Καταπέλτης Μητσοτάκης προς την Τουρκία: «Η γεωγραφία δεν αλλάζει και ας προσπαθούν να παραχαράξουν τους χάρτες»

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία – Ο Kim Jong Un σε mode πρόκλησης

Συσπειρώνονται οι Ρώσοι στην Ουκρανία: Πυρηνικές απειλές με τρένα και υποβρύχια