Η κατάρρευση της γέφυρας στην Κριμαία, έφερε μια μεγάλη αναζωπύρωση στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, με τέτοιο τρόπο που ούτε οι προσαρτήσεις τεσσάρων ουκρανικών περιοχών δε μπόρεσαν να το πετύχουν. Από το Σάββατο που έγινε η έκρηξη, ο Vladimir Putin ήταν σε αναμμένα κάρβουνα και προσπάθησε να παρουσιάσει την επίθεση ως μια πράξη πολέμου από τη μεριά της Ουκρανίας. Ήταν το ιδανικό πάτημα για να συμβεί αυτό που ακολούθησε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Κίεβο και άλλες 9 περιοχές της Ουκρανίας, ρίχνοντας συνολικά 84 πυραύλους, με τον αριθμό των νεκρών να είναι άγνωστος, αλλά μικρός συγκριτικά με το μέγεθος του βομβαρδισμού. Ο Vladimir Putin ανέφερε στο διάγγελμά του πως πιστεύει ότι οι Ουκρανοί θέλησαν να απαντήσουν στην προβοκάτσια στον Nord Stream με μια αντίστοιχη στον TurkStream, αγωγό που περνάει από την Τουρκία και τροφοδοτεί και την Ελλάδα.

«Τα δεδομένα των εγκληματολογικών και άλλων εξετάσεων, καθώς και οι επιχειρησιακές πληροφορίες, δείχνουν ότι η έκρηξη της 8ης Οκτωβρίου είναι τρομοκρατική ενέργεια. Μια τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή των κρίσιμων πολιτικών υποδομών της Ρωσίας. Είναι επίσης προφανές ότι οι οργανωτές και οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης είναι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες».

Πάντως, ακόμα και μετά απ΄αυτή την καταιγίδα πυραύλων, η Ρωσία έδειξε την αδυναμία της, με τους Ουκρανούς να ανακοινώνουν πως κατάφεραν να αφοπλίσουν 56 από τους 84 πυραύλους. Οι νεκροί προς το παρόν είναι 11, οι τραυματίες 64, ενώ μέχρι πριν λίγες ώρες, 8 ουκρανικές περιοχές είχαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε σημαντικές υποδομές.

Λβιβ, Πολτάνα, Σούμι και Τερνόπιλ αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα ζητήματα, όπως οι ουκρανικές αρχές έχουν ήδη αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση στα περισσότερα από τα κτήρια, μολαταύτα συνιστούν στους πολίτες να κάνουν πολύ συνετή κατανάλωση. Στο Κίεβο ο υπόγειος σιδηρόδρομος έχει αναστείλει τη λειτουργία του, ενώ στο Κμελνίτσκι το πρόβληπα εντοπίζεται και στην υδροδότηση και στα φανάρια.

Ο Volodymhr Zelensky έστειλε μήνυμα στους πολίτες πως στις επόμενες ώρες θα έχουν όλα επανέλθει, κάτι που δήλωσε και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Denys Shmygal.

Wagner: Γιατί αποτυγχάνει η περιβόητη μισθοφορική μονάδα του Putin; – Επιστρατεύουν ανεκπαίδευτους για πρώτη φορά

Τα τελευταία 24ωρα πάντως ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται ξανά σε φάση κλιμάκωσης, με 43 πολίτες να σκοτώνονται την περασμένη εβδομάδα από την μεριά της Ουκρανίας και άλλοι 3 Ρώσοι πέθαναν από την έκρηξη της γέφυρας στην Κριμαία.

Η Δύση έσπευσε να καταδικάσει το σημερινό πυρ ομαδόν του Putin, με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, τον Jens Stoltenberg, να κάνει λόγο για ένα «τρομερό και απάνθρωπο χτύπημα σε υποδομές της Ουκρανίας», κατόπιν συνομιλίας του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, τον Dmytro Kuleba.

«Το NATO θα συνεχίζει να υποστηρίζει τους γενναίους Ουκρανούς στον πόλεμο ενάντι στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου για όσο χρειαστεί».

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις ρωσικές επιθέσεις σε πολίτες στο Κίεβο και άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Τέτοιες επιθέσεις δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Τις καταδικάζω με τον πιο σαφή τρόπο. Είμαστε με την Ουκρανία. Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από την Ε.Ε. είναι καθ΄οδόν», έγραψε ο επικεφαλής διεθνούς πολιτικής της Ε.Ε., Josep Borell.

«Σοκαρισμένη και αποτροπιασμένη από τις βάναυσες επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις. Η Ρωσία του Putin έχει δείξει για άλλη μια φορά στον κόσμο τις πεποιθήσεις της: σκαιότητα και τρομοκρατία. Ξέρω πως οι Ουκρανοί θα παραμείνουν δυνατοί. Θα είμαστε με την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, με όσα μέσα διαθέτουμε», έγραψε στο Twitter η Ευρωπαία Επίτροπος Ursula von der Leyen.

* Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας: Ανακοινώνει ότι Ελλάδα και Σλοβακία θα ενισχύσουμε την Ουκρανία με τεθωρακισμένα – Με τι αντάλλαγμα;

Κολωνός: Ειδικό προφίλ σε dating app είχε φτιάξει για την 12χρονη ο 53χρονος μαστροπός

O Edi Rama έκανε λαθρεμπόριο… εμβολίων κατά του κορωνοϊού: «Τι Αλβανός θα ήμουν εάν ευθυγραμμιζόμουν πάντα με τον νόμο;»