Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της παράνομης προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), η Ρωσία αντιμετωπίζει άλλη μια πανωλεθρία στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία, στις ίδες τέσσερις περιοχές που πλέον θεωρεί δικές της και εξαιτίας τους μπορεί να πει σε διαδικασία ενεργοποίησης του πυρηνικού της πλάνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, το Σάββατο οι στρατιωτικές της δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την πόλη Λίμαν, περιοχή που αποτελούσε στρατηγικό σημείο.

«Σε σύνδεση με την απειλή να περικυκλωθούν, τα συμμαχικά στρατεύματα αποτραβήχτηκαν από τις εγκαταστάσεις του Κράσνι Λίμαν σε πιο ασφαλείς γραμμές», ανέφερε το μήνυμα στο Telegram. Οι Ουκρανοί, σύμφωνα με τους Ρώσους, χρησιμοποιούν δυτικής κατασκευής πυρομαχικά και την κατασκοπεία των συμμαχικών χωρών από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αυτή η οπισθοχώρηση έρχεται μόλις έναν μήνα μετά από αντίστοιχη ήττα των Ρώσων στη Χερσώνα, ενώ η κατάσταση δεν είναι υπέρ τους και στην πόλη Κραματόρσκ, στην περιοχή του Ντόνετσκ. Από την πλευρά της Ουκρανίας αναφέρεται πως υπήρξε εισβολή στο Στάβκι, σημείο κοντά στη Λίμαν.

«Οι ρωσικές δυνάμεις στη Λίμαν είναι περικυκλωμένες», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής επιχείρησης. Τα στρατηγεία σε Γιαμπίλ, Νοβοσελίβκα, Σαντριχολόβε, Ντρομπισέβε και Στάβκι έχουν απελευθερωθεί και η κατάσταση εκεί σταθεροποιείται υπό την εποπτεία των Ουκρανών.

Η αξία της στρατηγικής σημασίας της Λίμαν οφείλεται στο ότι αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την απελευθέρωση του Ντόνμπας και δίνει την ευκαιρία στους Ουκρανούς να κινηθούν για την Κρεμίνα και το Σεβεροντόνετσκ. Πάνω από 5.000 Ουκρανοί φαίνεται να επιχειρούν εκεί και να έχουν αποκόψει την προμηθευτική αλυσίδα για τα ρωσικά σττρατεύματα. Η ουκρανική σημαία κυματίζει ξανά στη Λίμαν, σύμφωνα με βίντεο που ανάρτησε ο επικεφαλής σύμβουλος του Volodymyr Zelensky.

Η απαγωγή του υπεύθυνου του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ζαπορίζια εντείνει τον φόβο των πυρηνικών

Αυτή η διαρκής οπισθοχώρηση των Ρώσων, έχει αυξήσει την πίεση των παρακείμενων στον Putin προς τον Ρώσο ηγέτη για να κάνει πράξη τις απειλές του και να ξεκινήσει με χρήση μικρής κλίμακας πυρηνικών στην περιοχή. Πρώτος και καλύτερος ο Τσετσένος ηγέτης, ο Ramzan Kadyrov, που έκανε μια ανακοίνωση με την οποία τα βάζει με τους διοικητές των ρωσικών στρατευμάτων για αυτή την οπισθοχώρηση στη Λίμαν και κάλεσε το Κρεμλίνο να εξαπολύσει όλο του το οπλοστάσιο.

«Κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού νόμου στις περιοχές που συνορεύουμε και να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά μικρής κλίμακας. Δεν είναι απαραίτητο να παίρνουμε κάθε απόφαση σκεπτόμενοι στην Δυτική-Αμερικανική κοινότητα».

Από την πλευρά του, ο Dmitry Medveded τόνιζε πως «αν η απειλή προς τη Ρωσία ξεπεράσει το όριο που έχουμε θέσει, θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε. Κι αυτό δεν είναι μπλόφα».

Η ομιλία πάντως του Vladimir Putin την Παρασκευή, όπου άπλωσε το έδαφος για την χρήση πυρηνικών, κάνοντας λόγο για προηγούμενο από την πλευρά των ΗΠΑ, που είναι οι μόνες που έχουν κάνει τέτοια χρήση, τρομάζει τη Δύση.

Στο πλαίσιο αυτού του τρόμου βρίσκεται και η απαγωγή του επικεφαλής διευθυντή στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ζαπορίζια, ο οποίος κρατείται από ρωσική περιπολία. Ο Ihor Murashov εντοπίστηκε από τους Ρώσους στο αυτοκίνητό του, τον έβγαλαν έξω, του έδεσαν τα μάτια και τον πήγαν σε άγνωστο σημείο για να τον ανακρίνουν και κανείς δε γνωρίζει αν αυτή τη στιγμή είναι ζωντανός ή νεκρός.

«Ο Murashov είναι εξειδικευμένος και έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την πυρηνική και ραδιενεργή ασφάλεια του αντιδραστήρα στο Ζαπορίζια», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας Energoatom, που διαχειρίζεται τον αντιδραστήρα.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, πιο συγκεκριμένα τον ΟΗΕ, τους G7 και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να ελευθερωθεί ο Murashov», αναγράφεται σε ανακοίνωση του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.

Στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, η Ζαπορίζια χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους S300, ενώ ένα ακόμα χτύπημα συνέβη στο Χάρκοβο, στην περιοχή Κουπιάνσκ, με 22 πολίτες – μεταξύ τους 10 παιδιά – να κείτονται νεκροί μετά από βομβαρδισμό ενός κονβόι διαφυγής. Αυτό το χτύπημα ανακοινώθηκε προχθές, αλλά συνέβη στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Vladimir Putin βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Πώς θα αντιδράσει;

Όλα τα παραπάνω έχουν αυξήσει τον κλοιό πίεσης στον Vladimir Putin, ο οποίος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Andrey Kortunov, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας που έχει την στήριξη του Κρεμλίνου. «Ο Πρόεδρος Putin θέλει να τελειώνει αυτή την κατάσταση όσο πιο γρήγορα γίνεται», δήλωσε στο CNN.

Οι εξελίξεις βέβαια ίσως επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία, μιας και μετά την επιστράτευση για 300.000 Ρώσους, υπήρξε ένα τεράστιο κύμα φυγής προς τη Γεωργία το Καζακστάν και τη Φινλανδία. Περίπου 220.000 Ρώσοι έχουν περάσει τα σύνορα, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. Ανεξάρτητα μίντια στη Ρωσία, αντλώντας στοιχεία από την KGB και την FSB, κάνουν λόγο για 261.000 Ρώσους. Το μέγεθος επιβεβαιώνεται κι από τις ουρές 40 χιλιομέτρων που υπάρχουν στα σύνορα με τις 3 προαναφερθείσες χώρες.

Ο Vladimir Putin, εν ολίγοις, δεν είναι μόνο μισητός στην Ουκρανία και τη Δύση, αλλά χάνει και την στήριξη των πολιτών του. «Πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις. Γιατί μπλεχτήκαμε σε αυτό το χάλι; Γιατί χάσαμε τόσους ανθρώπους;», εξηγεί ο Kortunov.

Η δική του ερμηνεία είναι πως ο Vladimir Putin σκοπεύει να ανακοινώσει πως βγήκε νικητής στον πόλεμο με την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών και θα στοχεύσει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Biden, τον Macron, τον Scholz και όχι με τον Zelensky. «Η Ρωσία δεν μπορεί με τίποτα να επιστρέψει εκεί που ήταν στις 24 Φεβρουαρίου. Ο στόχος μας επετεύχθη. Γι΄αυτό πάμε σπίτι. Πρέπει να υπάρξει κάτι που να παρουσιαστεί η εισβολή ως επικράτηση στον λαό», υποστηρίζει.

Εκτός από τους Ρώσους που αφήνουν τη χώρα, ο Putin θα πρέπει να σκεφτεί ότι ο χειμώνας που έρχεται, δε θα είναι μόνο σύμμαχός του στο παιχνίδι που παίζει με το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Θα είναι και εχθρός του, γιατί θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να συντηρήσει τις δυνάμεις του που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος.

«Ο Putin θα είναι διατεθειμένος να παρουσιάσει μια ελαστικότητα στις απαιτήσεις του, αλλά δεν πρόκειται να τελειώσει τον πόλεμο με τους όρους της Δύσης ή του Προέδρου Zelensky. Πρακτικά, λέει ξεκάθαρα στη Δύση ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούν μαζί του και να συνθηκολογήσουν για την ειρήνη. Κι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να δικαιολογήσουν όσα έχει κάνει στην Ουκρανία», ολοκληρώνει ο Kortunov.

Ο Putin θέλει ουσιαστικά να σπείρει τη διχόνοια στη Δύση και το τελεσίγραφο του προς τη Γαλλία και τη Γερμανία θα είναι το εξής: «Πρέπει να τελειώσουμε τον πόλεμο, θα προστατεύσουμε τα εδάφη μας με κάθε κόστος, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο και γι΄αυτό πρέπει να πιέσετε την Ουκρανία να συμβιβαστεί».

Κοινώς, πιέστε τον Zelensky, ειδάλλως τα πυρηνικά θα βρεθούν στο κατώφλι σας!

Φυσικά, όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα συμπέρασμα που μπορεί να είναι και παντελώς λάθος, δεδομένου ότι στηρίζεται σε έναν βαθμό και στις διάφορες ερμηνείες, στους ευσεβείς πόθους και στην ανάγκη των δύο πλευρών να δώσουν μια διαφορετική εικόνα για το ηθικό των υποστηρικτών τους. Από τα δυτικά μίντια παρουσιάζεται μια πανωλεθρία των Ρώσων, από τη Ρωσία υπάρχει μια μετριασμένη αποτύπωση των ηττών, κανείς όμως δε μπορεί να πει με σιγουριά ποια είναι η πραγματικότητα.

* Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ενεργειακή κρίση: Αιχμές Μητσοτάκη κατά της Γερμανίας – «Αδιανόητο να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

Χάος στην Ινδονησία: 125 νεκροί μετά από εισβολή οπαδών σε γήπεδο – Σκηνικό πολέμου με χημικά και σφαίρες

Εναντίον των ΗΠΑ στρέφεται ο Ερντογάν: «Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας»