Τον περασμένο Μάρτιο, την περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ακόμα πρώτο θέμα στην ενημέρωση, η Marina Ovsyannikova, δημοσιογράφος του ρωσικού Channel One, είχε προχωρήσει σε μια τολμηρή κινήση.

Είχε εισβάλει στο πλατό εκπομπής με ένα πλακάτ στα χέρια το οποίο έγραφε: «Οχι πόλεμος! Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ. Ρώσοι εναντίον του πολέμου». Σε μια χώρα όπως τη Ρωσία, το να είσαι ενάντια του Putin, δεν συγχωρείται, επομένως είναι απόλυτα κατανοητό που η τύχη της δημοσιογράφου αγνοείται τώρα.

O Volodymyr Zelensky την είχε ευχαριστήσει δημόσια για την πρωτοβουλία της, ενώ έγινε ηρωίδα και για τη Δύση. Βέβαια, η ίδια συνελήφθη τον Αύγουστο για μια άλλη διαμαρτυρία που έκανε τον Ιούλιο, στην οποία κρατούσε μια αφίσα που επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο τοποθετώντας στο έδαφος κούκλες που συμβόλιζαν τα νεκρά παιδιά.

Διαβάστε ακόμη: Κολωνός: Έρχονται νέα εντάλματα συλλήψεων – Τα 2 στοιχεία που «έκαψαν» τη μητέρα της 12χρονης

Κατηγορήθηκε για διάδοση ψευδών πληροφοριών και εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών. Τελικά βρέθηκε να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, ωστόσο με βάση τα λόγια του δικηγόρου της, κατάφερε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να δραπετεύσει εν τέλει από τη χώρα και πλέον να βρίσκεται «υπό την προστασία ενός ευρωπαϊκού κράτους».

Ωστόσο, δεν αποκάλυψε που βρίσκεται ακριβώς, αφού η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κόρη της έφυγε από τη χώρα μαζί της, αλλά ο γιος της παρέμεινε στη Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Στην Ουκρανία με μισούν και νομίζουν ότι είμαι κατάσκοπος της FSB, στη Ρωσία νομίζουν ότι είμαι κατάσκοπος των Αγγλων! Είπα ό,τι είπα για τις κυρώσεις προτού δω τη σφαγή της Μπούτσα. Τώρα άλλαξα γνώμη! Εχω πειστεί ότι ο πόλεμος είναι συλλογική ευθύνη των Ρώσων και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να χτυπήσει τη Ρωσία με περισσότερες κυρώσεις από αυτές που έχει ήδη επιβάλει. Ημουν έτοιμη να το εξηγήσω, όμως δεν μου δόθηκε η ευκαιρία.

Πλέον, ζω στο Βερολίνο, μόνη. Εχω χάσει τα πάντα για να στηρίξω τους Ουκρανούς: τα παιδιά μου είναι σαν κρατούμενοι στη Ρωσία, δεν μπορώ να τα αγκαλιάσω, δεν έχω πια το σπίτι μου, δεν έχω πια τη δουλειά μου. Ωστόσο, στην Ουκρανία με μισούν. Σε ποια φυλακή θα πάω; Στη Ρωσία ή στην Ουκρανία;», είχε γράψει η ίδια και τόνισε πως έχασε τα πάντα ακόμα και την οικογένειά της αφού τα παιδιά της την κατηγορούν ότι τα κατέστρεψε, και ο πρώην σύζυγός της, δημοσιογράφος στο δημόσιο ρωσικό κανάλι RussiaToday, της έκανε αγωγή ώστε να της στερήσει το δικαίωμα να τα βλέπει.