Για πρώτη φορά μέσα σε αυτή την περίοδο που διαρκώς παραμένει στην επιφάνεια το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden έδωσε συνέντευξη στην οποία εξέφρασε ανοιχτά την ετοιμότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν σε περίπτωση που αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα. Παράλληλα, εκδήλωσε και τον φόβο του πως αυτό το σενάριο δεν είναι και πολύ μακριά από το να γίνει όντως πράξη.

«Πιστεύω ότι δρα με λογική αλλά έκανε πολύ λάθος υπολογισμούς», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στον δημοσιογράφο Jake Tapper για τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στις ουκρανικές πόλεις το ξημέρωμα της Δευτέρας και τον Putin.

«Το ρίσκο ενός πυρηνικού Αρμαγεδδώνα είναι υπαρκτό, όμως οι απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικά λάθη και λάθος υπολογισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Joe Biden, μετά από τον βομβαρδισμό που έφερε 19 νεκρούς και 100 τραυματίες.

«Ακούς τι έχει να πει; Αν ακούσεις τον λόγο που έβγαλε μετά από αυτή την απόφαση, μίλησε για όλο το σκεπτικό. Είχε ανάγκη να γίνει ηγέτης μιας Ρωσίας που θα ενώσει όλους τους ρωσόφωνους. Νομίζω ότι αυτό είναι παράλογο. Έκανε λάθος που πίστεψε ότι οι Ουκρανοί θα συναινέσουν σε μια ρωσική εισβολή.

Αυτή η κρίση έχει αποδειχθεί λάθος από την τρομερή αντίσταση εντός της χώρας. Θεωρώ πως με τον λόγο του έδειξε πως δεν έχει λογικούς σκοπούς. Πιστεύω ότι σκέφτηκε πως θα τον υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες, ότι το Κίεβο είναι το σπίτι της Μητέρας Ρωσίας κι ότι θα είναι ευπρόσδεκτος. Εκεί έκανε λάθος».

Σε μερικές ημέρες η Ινδονησία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των G20 κι εκεί θα δώσουν το παρών όλοι. Και ο Putin. Κι αυτή θα είναι η πρώτη φορά σε αυτό το διάστημα των 9 μηνών που ο Ρώσος θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι μαζί με τους ηγέτες της Δύσης. Ο Joe Biden τόνισε πως δεν έχει καμία διάθεση να κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του.

«Εξαρτάται από το τι θα θελήσει να συζητήσουμε. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, έδρασε βάναυσα. Έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Και γι΄αυτό δεν βλέπω κανέναν λόγο για να συναντηθώ μαζί του τώρα».

Παρά τις δικές του ανησυχίες, ο Joe Biden θεωρεί πως ο Vladimir Putin δεν θα πάρει τελικά αυτή την απόφαση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά. «Είναι ανεύθυνο από τη μεριά του να το συζητάει. Η ιδέα πως ένας ηγέτης του κόσμου, μιας από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, είναι ανεύθυνο.

Θέλω να πω πως αυτό σιγουρα θα οδηγήσει σε ένα χειρότερο αποτέλεσμα. Κι όχι μόνο επειδή ο οποιοσδήποτε σκοπεύει να το μετατρέψει σε παγκόσμιο πόλεμο ή κάτι τέτοιο. Αλλά γιατί από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσει κάποιος πυρηνικά, τα λάθη που μπορεί να γίνουν, οι λάθος υπολογισμοί, ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

Πλέον, δε μπορεί να συνεχίζει να μιλάει για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων δίχως αντίποινα, λες και πρόκειται για το πιο λογικό πράγμα. Τα λάθη που μπορεί να γίνουν, μπορεί να οδηγήσουν σε έναν Αρμαγεδδώνα».

Σε ερώτηση για το ποια θα ήταν η απόκριση των ΗΠΑ αν ο Putin προχωρούσε στις απειλές του, ο Joe Biden δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, αλλά εξήγησε πως το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει αναπτύξει πρωτόκολλα διαφόρων μορφών σε περίπτωση που συμβεί είτε μια έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ζαπορίζια είτε μια χρήση από τη Ρωσία των πυρηνικών της.

«Έχουν υπάρξει συζητήσεις γι΄αυτό, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ. Θα ήταν ανεύθυνο να μιλήσω για κάτι που θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε. Δε χρειάστηκε πάντως να κάνω καμία ερώτηση στο Πεντάγωνο».

Αυτή η δήλωση του Joe Biden αποκτά άλλη διάσταση αν σκεφτεί κανείς πως λίγο νωρίτερα είχε βιντεοκλήση με τους ηγέτες της G7 και όλοι μαζί άκουγαν τον Zelensky να τους ζητάει βοήθεια από αέρος απέναντι στους βομβαρδισμούς της Ρωσίας και να φτιάξουν μια ασπίδα με τις αεροπορικές τους δυνάμεις.

* Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Γιώργος Λιάγκας για τον βιασμό 12χρονης στον Κολωνό: «Στα 213 ονόματα υπάρχουν ηθοποιοί και δημοσιογράφοι»

Το παιδί μίλησε: Αποκαλύφτηκαν 15 προφίλ παιδεραστών που ήθελαν να βιάσουν την 12χρονη – Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για κύκλωμα συνεχίζονται

Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων συνεδριάζει στις 12 το ΚΥΣΕΑ: Ποια τα σχέδια της Ελλάδας