Άλλη μια περιοχή που κατείχαν μέχρι πρότινος οι Ρώσοι, απελευθέρωσε ο ουκρανικός στρατός. Μετά την επανάκτηση της πόλης Λίμαν, πόλη μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ήταν η σειρά για το χωριό Τόρσκε στην επαρχία του Ντόνετσκ. Οι Ουκρανοί έχουν στόχο να ανακαταλάβουν το Λουχάνσκ και το Ντόνμπας και κάθε μέρα που περνάει κερδίζουν έδαφος, σε βαθμό που οι Ρώσοι χάνουν εκτάσεις που κόπιασαν για 3-4 ή και 5 μήνες μέχρι να τις καταλάβουν.

Σύμφωνα με τον Serhiy Cherevaty, εκπρόσωπο της Ανατολικής Μοίρας του στρατού της Ουκρανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τους Ρώσους στην πόλη Κρεμίνα στο Λουχάνσκ και τους πυροβολούν ανελέητα. «Για τους Ρώσους καταληψίες είναι τώρα πολύ σημαντικό να κρατήσουν την Κρεμίνα. Αφού ξαναπάρουμε εμείς την Κρεμίνα, θα πάμε στο Σβάτοβο, στο Ρουμπίζνε και ακόμα πιο μακριά, ώστε να απελευθερώσουμε το Λουχάνσκ», δήλωσε ο Cherevaty, που έθεσε ως στόχο την ανακατάληψη του Σεβεροντόνετσκ και του Λισιχάνσκ.

«Τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα, πρωί και απόγευμα, λαμβάνω αναφορές από τον στρατό μας. Αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο μέρος των αναφορών είναι μια λίστα με απελευθερώσεις περιοχών από τον εχθρό στο πλαίσιο των αμυντικών μας επιχειρήσεων.

Η ιστορία της απελευθέρωσης της Λίμαν στην επαρχία του Ντόνετσκ έχει γίνει τώρα δημοφιλής στα μέσα. Αλλά οι επιτυχίες των στρατιωτών μας δεν περιορίζονται στη Λίμαν», δήλωσε στην ημερήσια ομιλία του ο Volodymyr Zelensky που εξήρε την απελευθέρωση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων Αρκανχέλσκε και Μιρολιούμπιβκα στην περιοχή της Χερσώνας από την 129η ουκρανική ταξιαρχία.

Στη Λίμαν είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει πια σχεδόν ούτε ίχνος της ρωσικής κατάληψης. Μερικά κατεστραμμένα ρωσικά τανκς, πτώματα Ρώσων στρατιωτών και Ρώσοι αιχμάλωτοι είναι αυτά που θα συναντήσει κανείς. Τα μέλη της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας κυριαρχούν τώρα στην περιπολία της περιοχής. Για πρώτη φορά οι ντόπιοι βγαίνουν από τις κρυψώνες τους και επιστρέφουν σταδιακά σε καθημερινές συνήθειες και ασχολίες.

Για να καταλάβει κανείς τη σημασία της ανακατάληψης, πρέπει να δει τη μεγάλη εικόνα. Η Ρωσία έχει χάσει μέσα στον Σεπτέμβριο ένα μεγάλο ποσοστό των περιοχών που είχε καταλάβει στον πρώτο μήνα της εισβολής. Ο πρώτος μήνας ήταν και η κορύφωση των καταλήψεων περιοχών. Από κει και μετά ο ρωσικός στρατός διαρκώς υποχωρεί. Τον Απρίλιο, όταν οι Ρώσοι αντιλήφθηκαν πως δεν θα πάρουν με τίποτα το Χάρκοβο και το Κίεβο, διετάχθη οπισθοχώρηση στις δυνάμεις που επιχειρούσαν στον βορρά και στα βορειοανατολικά.

Από τον Μάιο ως το τέλος Αυγούστου, το έδαφος που είχε κερδίσει συνολικά ο ρωσικός στρατός ήταν περί τα 200 ως 1400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με ανάλυση του CNN.

Τις πρώτες πέντε ημέρες της εισβολής, η Ρωσία είχε καταλάβει 119.000 χιλιόμετρα ουκρανικής επικράτειας και στο τέλος του πρώτου μήνα, το 27% της Ουκρανίας ήταν υπό ρωσική κατοχή. Στις 8 Απριλίου όμως έγινε η οπισθοχώρηση και οι Ρώσοι παρέδωσαν το 40% των εδαφών που είχαν καταλάβει.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου όμως, έγινε ακόμα μεγαλύτερη οπισθοχώρηση, καθώς ο ουκρανικός στρατός εμφανίστηκε πιο επιθετικός και στρίμωξε στα σχοινιά τους Ρώσους. Πάνω από 50 χιλιόμετρα ήταν η οπισθοχώρηση των Ρώσων, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου οι Ουκρανοί πήραν πίσω μέσα σε μια νύχτα μια έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με βάση ανάλυση του ISW (Ινστιτούτο Ανάλυσης Πολέμου).

Μέσα σε μια εβδομάδα, από τις 11 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, οι Ουκρανοί είχαν ανακαταλάβει μια έκταση που οι Ρώσοι χρειάστηκαν 5 μήνες για να την πάρουν. Και τώρα, τα μέτωπα σε Χερσώνα και Ζαπορίζια, δύο περιοχές που ο Putin την Παρασκευή προσάρτησε στη Ρωσία, έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ρώσοι έχασαν μια έκταση 9.000 τ. χλμ. Συνολικά, αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει στην κατοχή της 119.000 τ. χλμ. ουκρανικής επικράτειας, δηλαδή το μέγεθος της Βουλγαρίας.

Όσο οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο στην επανάκτηση περιοχών, ο Volodymyr Zelensky έχει το βλέμμα του στραμμένο στο ΝΑΤΟ, εκεί όπου μετά το αίτημα ένταξης, 9 χώρες έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της προσθήκης της Ουκρανίας. Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σλοβακία και Ρουμανία έχουν στηρίξει ανοιχτά την Ουκρανία, όμως η τελικΉ απόφαση πρέπει να περιλαμβάνει και τις θετικές ψηφούς όλων των 30 μελών του ΝΑΤΟ.

Σε μια κοινή τους ανακοίνωση πάντως, οι ηγέτες των 9 χωρών αναφέρουν ότι «επισκεφτήκαμε το Κίεβο στη διάρκεια του πολέμου και γίναμε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της ρωσικής επίθεσης. Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας για την αυτονομία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν αναγνωρίζουμε και δε θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις προσπάθειες της Ρωσίας για προσάρτηση οποιασδήποτε ουκρανικής περιοχής. Καλούμε τη δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου».

* Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Βρετανία για νέο κύκλο συζητήσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Πιο κοντά από ποτέ στην επανένωση»

Βραζιλία: Ανατροπή δεδομένων στις προεδρικές εκλογές – Ο Bolsonaro πέρασε στον β΄γύρο σε απόσταση αναπνοής

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Putin: Ο Kadyrov ζητά χρήση πυρηνικών, οι Ρώσοι σπεύδουν στα σύνορα για να μην πάνε στον πόλεμο