Είναι ίσως η πιο αποτελεσματική μονάδα του ρωσικού στρατού. Κι αυτό γιατί η Wagner δεν ανήκει στον ρωσικό στρατό. Πληρώνονται για τις γνώσεις και την εκπαίδευσή τους που διαφέρει από την ελλιπή των Ρώσων στρατιωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σκέφτονται εντελώς out of the box και δίχως καμία ηθική. Κάποιες φορές τοποθετούν μέχρι και βόμβες ανάμεσα στα πτώματα που στοιβάζουν σε λακκούβες, ώστε όσοι τα πλησιάσουν για να τα μαζέψουν από τον ουκρανικό στρατό, να εκραγούν.

Το CNN έχει φέρει στην επιφάνεια βίντεο από τα πεδία της μάχης στην Ουκρανία, όπου οι μαχητές της οργάνωσης Wagner, της μισθοφορικής παραστρατιωτικής μονάδας.

Ακόμα κι αυτοί βέβαια, έχουν υποστεί ήττες σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι δε χαρακτηριστικό πως κάποια μέλη της έχουν αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη με αντάλλαγμα πληροφορίες για τη δράση της μονάδας.

Από την ημέρα που ιδρύθηκε, το 2014, η Wagner έχει δημιουργήσει έναν ακαταμάχητο μύθο σε διεθνές επίπεδο. Οι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για μια μηχανή παραγωγής αδίστακτων πολεμιστών. Έχουν γυρίσει την Ουκρανία και τη Συρία πολεμώντας, αλλά και χώρες όπως Σουδάν, Λιβύη, Μοζαμβίκη, Μάλι και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Γενικά, έχουν αφήσει σημάδι σε όλη τη Ζώνη του Σαχέλ. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε κι εδώ, η επένδυση του Putin στην Αφρική είναι μεγάλη. Και φαίνεται πως θα την απωλέσει.

Η Wagner έχτισε τον μύθο της και χάρη σε επιχειρήσεις όπως στο Σουδάν και τη Συρία, όπου φρόντιζε να εξασφαλίζει τον έλεγχο του Putin σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως το χρυσάφι ή το πετρέλαιο.

Χωρίς τη Wagner, οι Ρώσοι θα είχαν ηττηθεί από τις αρχές καλοκαιριού

Χρησιμοποιώντας επιδεικτικά βαρύ οπλισμό και ελικόπτερα και αναρτώντας βίντεο όπου επιστρατεύουν και εκπαιδεύουν νέους μισθοφόρους, ο τρόπος τους θυμίζει αρκετά τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ. «Είμαι πεπεισμένος πως αν η Ρωσία δεν είχε τους μισθοφόρους σε τόσο μεγάλη κλίμακα, δεν θα υπήρχε ζήτημα για το αν θα είχε επιτυχεί ο ρωσικός στρατός όσα πέτυχε ως τώρα στην Ουκρανία», λέει ο Marat Gabidullin, πρώην διοικητής της Wagner, που επιχείρησε με 95 μισθοφόρους στη Συρία.

Οι της Wagner χρησιμοποιήθηκαν ως τώρα στις πιο δύσκολες αποστολές. Η εμπειρία τους στο πεδίο της μάχης τους διαφοροποιεί από τους στρατιώτες και γι΄αυτό δεν θα επιχειρήσουν ποτέ μαζί με στρατιώτες.

Ο Gabidullin για παράδειγμα, είχε υπηρετήσει σε μια μονάδα της αεροπορίας στις τελευταίες ημέρες της ΕΣΣΔ και όταν πήγε στη Wagner για να καταταγεί, είχε μια εμπειρία που δεν είχε κανείς. Τα μέλη του στρατού αναγκάζονται κατά κύριο λόγο να πολεμήσουν υπογράφοντας συμβόλαιο. Οι μισθοφόροι αναγκάζουν τα κράτη να τους πληρώσουν για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Πολλοί απ΄αυτούς έχουν ξαναπολεμήσει στην Ουκρανία. Άρα ξέρουν και κάποια από τα εδάφη εκεί.

«Ο ρωσικός στρατός δε μπορεί να αντέξει χωρίς μισθοφόρους. Είναι μύθος, μια υπερβολή ότι ο ρωσικός στρατός είναι δυνατός», υποστηρίζει ο Gabidullin. Η Wagner είναι η κορωνίδα των μισθοφορικών δυνάμεων της Ρωσίας, με περίπου 5.000 άνδρες στο δυναμικό της. Η οργάνωση έχει μάλιστα και προσωπικό κίνητρο, γιατί στην Ουκρανία έχουν υποφέρει στο παρελθόν σε επίπεδο απωλειών. Το ίδιο παθαίνουν και τώρα, μιας και αναγκάστηκαν επίσης να τρέξουν την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων.

«Ρωσική ειρήνη με αντάλλαγμα αμερικανικά δολάρια»

Αυτό είναι το modus vivendi της Wagner. Για περίπου 5.000 δολάρια το μήνα, όλα πληρωμένα σε αμερικανικά δολάρια και ποτέ σε ρούβλια, αναλαμβάνουν όποια αποστολή χρειαστεί. Στην Ουκρανία είναι αυτοί που κατέστρεψαν ουκρανικά τανκς και αφόπλισαν ολόκληρες μονάδες στρατού.

Στην Ουκρανία όμως έκαναν και κάτι που δεν έκαναν παλιότερα κι ίσως είναι ο λόγος που δεν είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα. Λειτούργησαν ως κανονικές μονάδες στρατού κι όχι με τακτικές απόκρυψης. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους Τσετσένους που δεν διαχωρίζονται ποτέ, η Wagner έχει διασπαστεί σε πολλά μέτωπα στην Ουκρανία. Σε βίντεο του Αυγούστου, απεικονίζονται μισθοφόροι να διαμαρτύρονται για την έλλειψη στολής προστασίας και κράνους. Σε άλλο βίντεο, ακούγεται μισθοφόρος να φωνάζει πως δεν έχουν άλλα πυρομαχικά και δε μπορεί να επιτεθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=yL5juYdu3wE

Πρωτοφανή δεδομένα για τη Wagner

Είναι τόσο πρωτόγνωρα όλα αυτά για τη Wagner στην Ουκρανία, είναι το σοκ από τις απώλειες της, που έχουν οδηγήσει σε αφίσες σε όλη τη Ρωσία για παιδομάζωμα, αναζητώντας νέες προσθήκες σε δυναμικό. «Η Ορχήστρα W Σε Περιμένει», γράφει το μότο στις αφίσες που έχουν έναν τηλεφωνικό αριθμό και δείχνουν μαχητές καμουφλαρισμένους.

O tempora o mores για τη Wagner που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο χωρίς διακριτικότητα και κρυψίνοια. Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, δε γνώριζε κανείς ποιος την διοικεί. Μέχρι και αυτό έγινε γνωστό, με τη Wagner να θέλει πια να μαθευτεί. Έτσι, ο σύμμαχος του Putin, ο Yengeny Prigozhin παραδέχτηκε πως είναι ο επικεφαλής της μονάδας. Μέχρι και χορηγούμενες αναρτήσεις στα social media έχουν κάνει. Ένας που επικοινώνησε μαζί τους, αποκαλύπτει ότι του προσέφεραν 4.000 δολάρια το μήνα για μια αποστολή 4 μηνών.

Το πιο ενδεικτικό της απελπισίας της Wagner; Για πρώτη φορά δεν έχουν ως προαπαιτούμενο την στρατιωτική εμπειρία. Ο λόγος; Το πιθανότερο είναι πως η Wagner ψάχνει εξιλαστήρια θύματα, εθελοντές νεκρούς. Θέλει δηλαδή να βάλει μπροστά τους ανεκπαίδευτους και να φέρει πιο πίσω τους έμπειρους για να γίνει πιο αποτελεσματική. Θέλει να φτιάξει ανθρώπινη ασπίδα. Και δε θα χρειαστεί και να δώσει κάπου λεφτά. Ακόμα και κρατούμενους σε φυλακές λέγεται πως επιστρατεύουν, με αντάλλαγμα το σβήσιμο της ποινής τους.

Όσοι αποδέχονται την πρόσκληση, καταλήγουν στο Κράσνονταρ, σε μια ειδική μονάδα εκπαίδευσης, όπου αφού πουν την κωδική λέξη – τώρα είναι Morgan, αλλά προφανώς αλλάζει συχνά – του ανοίγουν οι πόρτες για μια ζωή μισθοφορική.

«Είναι έτοιμοι να στείλουν τον οποιονδήποτε. Δεν υπάρχει πια κριτήριο επαγγελματισμού. Μοιράζουν χιλιάδες δολάρια στους ίδιους και στις οικογένειες τους για να τους πείσουν».

Οι μισθοφόροι της Wagner υποφέρουν. Κι υποφέρουν για πρώτη φορά. Οι περισσότεροι κουβαλάνε και μια 8ετία σε πεδία μάχης στην Αφρική και τη Συρία. Στην Ουκρανία πήγαν γιατί πίστευαν πως ο πόλεμος θα τελειώσει σε έναν δύο μήνες. Κανείς δεν περίμενε ότι σχεδόν 8 μήνες μετά θα ήταν ακόμα εκεί. Το ηθικό τους είναι πια χαμηλό.

Ο Gabidullin, που είναι σε ανοιχτή επικοινωνία καθημερινά με κάποιους απ΄αυτούς και του μεταφέρουν την ενόχληση και διαφωνία τους με τη συνολική οργάνωση της επιχείρησης και συγκεκριμένα με την ανικανότητα των διοικητών του ρωσικού στρατού. «Μου τηλεφώνησε και μου είπε: “Αυτό ήταν, δεν θα συνεχίσω άλλο. Δεν συμμετέχω άλλο σε αυτό”», του είπε με ένταση ένας συνάδελφος του.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό δικαστή Belousov, τα χρήματα πια δεν θεωρούνται αντάξια αυτής της κατάστασης που βιώνουν και γι΄αυτό αρκετοί θέλουν να τα παρατήσουν. Γιατί το μεγαλύτερο σοκ είναι να βλέπουν τους συνοδοιπόρους τους νεκρούς στο πεδίο της μάχης. Δεν το έχουν συνηθίσει.

Είναι χαρακτηριστικό ένα βίντεο, όπου ένας της Wagner είναι νεκρός και ένας συνάδελφος του του λέει «Συγγνώμη αδερφέ μου, συγγνώμη». Τον χτυπάει στην πλάτη και γυρίζει σε έναν άλλο, ζωντανό, και του φωνάζει «Πάμε να φύγουμε από δω…Αν μας πυροβολήσουν, θα ξαπλώσουμε δίπλα του»…

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Eurostat: Τρομαχτική η αύξηση στην τιμή του καφέ, του γάλακτος και της ζάχαρης συγκριτικά με πέρσι

Προειδοποιεί ο Joe Biden: Ο Putin δεν αστειεύεται με τα πυρηνικά όπλα – Κινδυνεύουμε με Αρμαγεδδώνα

Πράγα: Ο εκνευρισμένος Ερντογάν και οι ψύχραιμες και αποφασιστικές δηλώσεις Μητσοτάκη στις απειλές του