Το Twitter δεν είναι μόνο μια πλατφόρμα έκφρασης για τους χρήστες. Είναι και ένα επιστημονικό εργαλείο, πλέον. Αποτελεί δεξαμενή άντλησης δεδομένων. Γι’ αυτό και το χρησιμοποιούν αρκετοί ακαδημαϊκοί για να πάρουν στοιχεία για έρευνες που κάνουν, ιδίως ως προς την προπαγάνδα των Ρώσων σχετικά με την Ουκρανία.

Ο Ίλον Μασκ, αν και είχε δεσμευτεί με την ανάληψη της προεδρίας της πλατφόρμας ότι θα εναρμονιστεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί την απαγόρευση της πρόσβασης στα δεδομένα του Twitter σε ακαδημαϊκούς, με απώτερο στόχο να επιβάλλει μια συνδρομή.

Αν και ακόμα δεν έχει τελεσιδικήσει, καθώς πρέπει να περάσει η απόφαση από το Δ.Σ., το Politico αναφέρει ότι ο Μασκ θα έχει συνδρομή που θα ξεκινάει από τα 42.000 δολάρια το μήνα και μπορεί να φτάσει τα 210.000 δολάρια για την πλήρη πρόσβαση.

Κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Digital Services Act, που υποχρεώνει όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να έχουν ελεύθερη πρόσβαση προς όλους.

Αν ο Μασκ αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη νομοθεσία, θα κληθεί να πληρώσει το 6% των ετήσεων εσόδων του Twitter ως προς την ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που σίγουρα δεν είναι επιθυμητό, δεδομένου ότι όταν αγόρασε την πλατφόρμα, είδε πως υπήρχαν οικονομικά προβλήματα.

«Αν το Twitter κάνει λιγότερο εφικτή την πρόσβαση στους ερευνητές, αυτό θα αποτελέσει χτύπημα στην έρευνα για πράγματα που αφορούν την παραπληροφόρηση», αναφέρει ο Ουκρανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Γιεβγκένι Γκολοβτσένκο.

Αυτό, όπως εξηγεί ο Γκολοβτσένκο, θα μειώσει και τις επιλογές για τους ερευνητές, καθώς το Twitter ήταν ως τώρα το πιο ανοιχτό στην ακαδημαϊκή πρόσβαση σε σχέση με το Facebook ή το Youtube.

Το Politico αναφέρει ότι υπήρξε προσπάθεια επικοινωνίας μέσω mail με το γραφείο Τύπου του Twitter και η απάντηση που έλαβε ήταν ένα emoji με περιττώματα!

Το Twitter αναμενόταν να βγάλει ανακοίνωση όπου θα εξηγούσε τα νέα δεδομένα για την πρόσβαση πριν μερικές ημέρες, αλλά μέχρι και σήμερα, τέτοια ανακοίνωση δεν έχει βγει.

Αν τελικά γίνει αυτό, ο Ίλον Μασκ θα έχει προσθέσει ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα με τους κανόνες του Twitter που αντιβαίνουν στους νόμους της Ε.Ε. και έρχονται σε κόντρα με τη δέσμευσή του πως θα κάνει την πλατφόρμα το απόλυτο μέσο ελεύθερης έκφρασης. Από τη στιγμή που στο ξεκίνημά του απέλυσε σχεδόν όλους τους υπαλλήλους στα τμήματα ασφαλείας και πολιτικής, οι οποίοι έλεγχαν τις ψευδείς αναρτήσεις και την ξένη παρέμβαση, φαίνεται πως το Twitter δεν θα έχει σχέση με αυτό που, ψευδώς μάλλον, ευαγγελιζόταν ο Μασκ. Κι ας τονίζει ο ίδιος ότι θα υπάρχει σύμπνοια με την Ε.Ε.

«Η πρόσβαση στα δεδομένα της πλατφόρμας είναι ένα από τα στοιχεία-κλειδιά της δημοκρατικής λειτουργίας ως προς τους παίκτες που ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος του χώρου πληροφοριών στην Ευρώπη. Αν η πρόσβαση μειωθεί, αυτό θα αντιβαίνει στο πνεύμα δεσμεύσεων του Twitter προς την Ε.Ε. Απευθύνομαι σε αυτούς να βρουν τη λύση και να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους», δήλωση η Βέρα Γιουροβά, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιών και Διαφάνειας.

Κι αν για τους Ευρωπαίους ερευνητές η πρόσβαση θα είναι αντί ενός μεγάλου ποσού, για τους Αμερικανούς τα πράγματα μοιάζουν χειρότερα, μιας και στο τέλος Μαΐου θα κλείσει η πλατφόρμα Decahose API, η οποία προσέφερε πρόσβαση στα δεδομένα του Twitter έναντι χαμηλού ποσού.

Νέα προβλήματα για το Twitter

Όσο το Twitter ετοιμάζει μια κίνηση «alors c’ est la guerre» προς την Ε.Ε., το απόγευμα της Παρασκευής είδε μέρος του κώδικά του να διαρρέεται. Αυτό ήρθε να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλατφόρμα σε τεχνικό επίπεδο μετά τις χιλιάδες απολύσεις που έκανε ο Μασκ.

Ο κώδικας αναρτήθηκε στο GitHub και από το Twitter εστάλη ένα εξώδικο για να σβηστεί η ανάρτηση και να τους δοθούν πληροφορίες για τον uploader. Το GitHub το έκανε, όμως φαίνεται πως ο κώδικας βρισκόταν εκεί για αρκετούς μήνες και δεν το είχαν πάρει χαμπάρι. Για την ακρίβεια, είναι εκεί από τον Ιανουάριο και δημοσιεύτηκε από ένα προφίλ με το όνομα FreeSpeechEnthusiast.

Εικάζεται πως η διαρροή έγινε από πρώην εργαζομένους που απολύθηκαν στο μεγάλο κύμα του Νοεμβρίου.

Ειδικοί εκτιμούν πως το τμήμα του κώδικα πάνω στον οποίο λειτουργεί η πλατφόρμα, ίσως περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα κενά ασφαλείας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν hackers. Αν σκεφτεί κανείς πως για τέτοιες πλατφόρμες ο κώδικας είναι το πιο πολύτιμο τους αγαθό, αυτό που θα παραβιαστεί τελευταίο των τελευταίων. Κι όμως, το Twitter, επί ημερών Μασκ, το κατάφερε κι αυτό.

Το 2020, σε μια αντίστοιχη περίπτωση με την Google, είχε συλληφθεί ένας άντρας ονόματι Άντονι Λεβαντόφσκι και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση, με τον Ντόναλντ Τραμπ να του δίνει χάρη λίγο μετά την καταδίκη και να μην εκτίει την ποινή.

Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει τη μετοχή του Twitter σε πτώση, με τον Μασκ να ενημερώνει τους υπαλλήλους πως η αξία της εταιρείας βρίσκεται στα 20 δισ. δολάρια, δηλαδή 24 δισ. δολάρια κάτω απ’ αυτό που πλήρωσε.

Η διαρροή του κώδικα πάντως, δεν ενόχλησε ιδιαίτερα τον Μασκ, ο οποίος είχε κάνει μια ανάρτηση πριν μερικές ημέρες, όπου έγραφε ότι μέρος του κώδικα θα είναι δημόσιο στο τέλος Μαρτίου.

* Με πληροφορίες από New York Times και Politico.eu