Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, αναμένει να συναντηθεί με τον Ίλον Μασκ, καθώς ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου συνεχίζει να αντιμετωπίζει θύελλα επικρίσεων για τη δημόσια υποστήριξή του σε μια αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Ίλον Μασκ έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Χέρτζογκ κεκλεισμένων των θυρών κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ το απόγευμα της Δευτέρας, όπου ο πρόεδρος θα τονίσει την ανάγκη καταπολέμησης του αυξανόμενου αντισημιτισμού στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του προέδρου ανέφερε ότι εκπρόσωποι των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στη συνάντηση, όπου θα μοιραστούν «τη φρίκη της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον διαρκή πόνο και την αβεβαιότητα για όσους κρατούνται αιχμάλωτοι».

Ο Ίλον Μασκ για τις αναρτήσεις στο X

Ο Ίλον Μασκ δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχόλια μέσω X ή δύο από τις άλλες πιο εξέχουσες εταιρείες του, την Tesla και τη SpaceX. Η X και η Tesla δεν διατηρούν πλέον τακτική επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης, μετά την εξαγορά της κοινωνικής πλατφόρμας από τον Ίλον Μασκ πέρυσι και τη διάλυση της ομάδας δημοσίων σχέσεων από την αυτοκινητοβιομηχανία το 2020.

Η επίσκεψη του Ίλον Μασκ στο Ισραήλ έρχεται αφότου συμφώνησε με τον ισχυρισμό ότι οι εβραϊκές κοινότητες σπρώχνουν «μίσος εναντίον των Λευκών», οδηγώντας σε επίπληξη από τον Λευκό Οίκο και μεγάλη έξοδο διαφημιστών στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Σε μια ανάρτηση X νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας χρήστης είχε κατηγορήσει τις εβραϊκές κοινότητες ότι «σπρώχνουν το ακριβές είδος διαλεκτικού μίσους εναντίον των λευκών, το οποίο οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι θέλουν οι άνθρωποι να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν εναντίον τους». Η ανάρτηση αναφερόταν επίσης σε «ορδές μειονοτήτων» που πλημμύρισαν τις δυτικές χώρες, μια δημοφιλής αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας. Σε απάντηση, ο Ίλον Μασκ είπε: «Είπατε την πραγματική αλήθεια».

Η αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας ότι οι Εβραίοι θέλουν να φέρουν πληθυσμούς χωρίς έγγραφα στις δυτικές χώρες για να μειώσουν τις πλειοψηφίες των λευκών σε αυτά τα έθνη έχει υποστηριχθεί από διαδικτυακές ομάδες μίσους.

Ο Ίλον Μασκ, σε μεταγενέστερες αναρτήσεις εκείνη την εποχή, είπε ότι δεν πιστεύει ότι το μίσος για τους Λευκούς εκτείνεται «σε όλες τις εβραϊκές κοινότητες». Αλλά είπε ότι η Anti-Defamation League (ADL), μια οργάνωση που καταπολεμά τον αντισημιτισμό σε όλο τον κόσμο, «επιτίθεται άδικα στην πλειοψηφία της Δύσης, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Δύσης υποστηρίζει τον εβραϊκό λαό και το Ισραήλ.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν, με τις δικές τους αρχές, να επικρίνουν τις μειονοτικές ομάδες που αποτελούν την κύρια απειλή τους». Τα σχόλια – τα οποία συμπίπτουν με την αύξηση των εγκλημάτων μίσους στις ΗΠΑ εναντίον Εβραίων και Μουσουλμάνων – προκάλεσαν ταχεία καταδίκη από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και πολιτικούς.

Ο Ίλον Μασκ έκτοτε αρνήθηκε τις κατηγορίες για ρατσισμό, γράφοντας στο X την περασμένη εβδομάδα ότι οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι είναι αντισημίτης δεν θα μπορούσε «να απέχει περισσότερο από την αλήθεια».

Οι διαφημιστές σε κατάσταση φυγής

Για τον Χ, το ζήτημα αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να αγνοηθεί. Η διαμάχη μετατράπηκε γρήγορα σε τεράστιο εμπορικό πονοκέφαλο για την εταιρεία, με τουλάχιστον δώδεκα μεγάλες μάρκες να σταματούν τις διαφημιστικές δαπάνες από την περασμένη Τετάρτη. Περιλαμβάνουν τη Disney, την IBM, την Fox Sports, ακόμη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμη και πριν από την τελευταία αναταραχή, το X είχε αντιμετωπίσει κριτική για την επικράτηση του αντισημιτικού λόγου στην πλατφόρμα του. Οργανώσεις όπως η Anti-Defamation League (ADL) και το Κέντρο για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους είχαν αναφέρει αύξηση της ρητορικής μίσους στο X τον περασμένο χρόνο – ευρήματα που ο Ίλον Μασκ είτε είχε επικρίνει είτε είχε αρνηθεί.

Τον Σεπτέμβριο, ο Μασκ απείλησε να μηνύσει την ADL για συκοφαντική δυσφήμιση, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές του ομίλου έχουν πλήξει τις διαφημιστικές πωλήσεις στο X.

Πιο πρόσφατα, η οργάνωση ανέφερε επίσης μια δραματική αύξηση των αντισημιτικών αναρτήσεων στο X, ιδιαίτερα από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου. Το Χ απάντησε σε παρόμοιους ισχυρισμούς της προοδευτικής εταιρείας παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης Media Matters, η οποία σε μια ανάλυση νωρίτερα αυτόν τον μήνα τόνισε επίσης το αντισημιτικό και φιλοναζιστικό περιεχόμενο στο X.

Σε απάντηση, η X μήνυσε την Media Matters, λέγοντας ότι η ομάδα παρερμήνευσε πόσο πιθανό είναι να προβάλλονται διαφημίσεις μαζί με εξτρεμιστικό περιεχόμενο στον ιστότοπο. Κάλεσε επίσης τους διαφημιστικούς συνεργάτες της να συμβάλουν στην προστασία αυτού που αποκαλεί «ελευθερία του λόγου».

Η επίσκεψη του Ίλον Μασκ στο Ισραήλ πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας παύσης των εχθροπραξιών με τη Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών της εκεχειρίας, η Χαμάς απελευθέρωσε συνολικά 58 ομήρους, κυρίως γυναίκες με παιδιά, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 117 Παλαιστινίων κρατουμένων, και δήλωσε ότι θέλει να παρατείνει την εκεχειρία.

Σε μια συνέντευξη στον Wolf Blitzer του CNN την Κυριακή, ο Χέρτζογκ μίλησε για την γλυκόπικρη στιγμή που είδαν τους απελευθερωμένους ομήρους να επανενώνονται με τις οικογένειές τους. «Είναι κάτι που μας δίνει ευτυχία, αλλά φυσικά, ευτυχία με πολλή λύπη, επειδή υπάρχουν τουλάχιστον 200 όμηροι ακόμα εκεί έξω», είπε ο Χέρτζογκ στον Blitzer.

Ο Χέρτζογκ είπε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί, επισημαίνοντας την αρχική συμφωνία ότι θα υπήρχε μια επιπλέον ημέρα κατάπαυσης του πυρός για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονταν, αλλά είπε ότι εναπόκειται στη Χαμάς το αν θα απελευθερώσει περισσότερους ομήρους.

Πηγή: CNN.COM

*Φωτογραφία: GettyImages