Ο Spot είναι ένα τετράποδο ρομπότ σαν σκύλος, που έχει σχεδιαστεί για να περιπλανηθεί στην αρχαία Πομπηία. Πρόκειται για έναν σύγχρονο φύλακα, που θα εντοπίζει δομικά προβλήματα και θέματα ασφάλειας. Ακόμα, θα ερευνά υπόγεια για να επιθεωρήσει τις σήραγγες που είχαν φτιάξει ληστές κειμηλίων.

Το ρομπότ είναι το τελευταίο «μοντέλο» της τεχνολογίας του και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην επιτήρηση των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, χρησιμοποιείται ως μέρος ενός ευρύτερου έργου για την καλύτερη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου από το 2013, όταν η Unesco είπε ότι θα εντάξει την Πομπηία σε έναν κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν, εκτός εάν οι ιταλικές αρχές βελτιώσουν τη διατήρησή του.

Έτσι, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Smart@POMPEI το οποίο «φιλοδοξεί σε μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς διαχείριση του χώρου, κάνει χρήση μιας ολοκληρωμένης τεχνολογικής λύσης», σύμφωνα με τις αρχές του αρχαιολογικού πάρκου.

Κατασκευάστηκε από την Boston Dynamics και είναι ικανό να επιθεωρεί ακόμη και τους πιο μικρούς χώρους. Συλλέγει και καταγράφει δεδομένα χρήσιμα για τη μελέτη και ελέγχει επίσης την κατάσταση των εργασιών αποκατάστασης και ανάκτησης, βοηθώντας στη διαχείριση της ασφάλειας του χώρου και των εργαζομένων του.

Πώς λειτουργεί; Ο Spot μυρίζει πιθανά σημεία ενδιαφέροντος, και ένας ιπτάμενος σαρωτής λέιζερ χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή τρισδιάστατων λήψεων. Ο διευθυντής του πάρκου, Gabriel Zuchtriegel, υποστηρίζει ότι τέτοιες καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν στην Πομπηία.

«Η τεχνολογική πρόοδος στον κόσμο της ρομποτικής, με τη μορφή τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομων συστημάτων, έχει δημιουργήσει λύσεις και καινοτομίες που συνδέονται συνήθως με τον βιομηχανικό και κατασκευαστικό κόσμο, αλλά οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν βρει εφαρμογή σε αρχαιολογικούς χώρους λόγω της ετερογένειας των περιβαλλοντικών συνθηκών και του μεγέθους της περιοχής» δήλωσε.

Θα μπαίνει και σε υπόγειες σήραγγες, που κατασκευάστηκαν από tombaroli, γνωστούς ως επιδρομείς σε τάφους. Αυτοί έκλεβαν κειμήλια από τα ερείπια και τα πωλούσαν σε εμπόρους τέχνης, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν. Η αστυνομία τέχνης της Ιταλίας ενέτεινε την καταστολή του εγκλήματος το 2012, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σήραγγες στην περιοχή γύρω από την Πομπηία.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Crosstrail: Ο νέος υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου αλλάζει τα δεδομένα στις συγκοινωνίες

Elon Musk: Σκέφτεται να ανοίξει δική του πλατφόρμα βασισμένη στην «ελευθερία του λόγου»

Youtube: Θα μεταδίδει δωρεάν τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές