Με τον φόβο ότι θα τελειώσει το οξυγόνο και οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο που πήγε να εξερευνήσει το ναυάγιο του Τιτανικού και αγνοείται θα βρουν τραγικό θάνατο ολοένα και να αυξάνεται από το πρωί της Τρίτης, ήχοι που εντοπίστηκαν από τον βυθό του Ατλαντικού αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας.

Παρά τις έρευνες που γίνονται εδώ και ώρες, ωστόσο, η ακτοφυλακή ανακοίνωσε επίσημα μέσω twitter ότι δεν έχει εντοπιστεί κάτι προς το παρόν και η επιχείρηση δεν έχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Τελευταία ελπίδα το ρομπότ

Ένα γαλλικό ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων είναι καθ’ οδόν ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό του τουριστικού βαθυσκάφους τα ίχνη του οποίου χάθηκαν ενώ κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος.

Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου, στον βόρειο Ατλαντικό.

«Το Victor δεν είναι ικανό να σηκώσει το βαθυσκάφος από μόνο του», εξήγησε ο Ολιβιέ Λεφόρ, ο επικεφαλής των θαλάσσιων επιχειρήσεων του Ifremer, του γαλλικού ωκεανογραφικού ινστιτούτου στο οποίο ανήκει το ρομπότ.

Θα μπορούσε όμως να συνδέσει τον «Τιτάνα», το αυτοκαταδυόμενο σκάφος βάρους 10 κιλών, με κάποιο πλοίο που θα το έβγαζε στη συνέχεια στην επιφάνεια.

«Το πλήρωμα βιώνει σημαντικές εναλλαγές διάθεσης»

Ο δρ Τζάστιν Ντ’ Αριέντζο, ο οποίος υπηρέτησε έξι χρόνια ως κλινικός και εγκληματολογικός ψυχολόγος, περιέγραψε στο Fox News τι πιστεύει ότι πρέπει να βιώνουν οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο «Titan», της OceanGate Expeditions, καθώς ελπίζουν να διασωθούν.

«Σίγουρα υπάρχει απόλυτος πανικός, όπου η καρδιά τους χτυπάει δυνατά και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, ή νιώθουν ότι θα χάσουν το μυαλό τους», δήλωσε ο Ντ’ Αριέντζο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Σίγουρα σε έναν περιορισμένο χώρο, που είναι σκοτεινός -όπως στη συγκεκριμένη κατάσταση-, μπορεί να είναι εκθετικά χειρότερο».

Νομίζω ότι πιθανότατα κινούνται μέσα και έξω από φάσεις πανικού, μακάβριου χιούμορ, φόβου, και αισθάνονται πραγματικά δεμένοι με τους άλλους επιβάτες που είναι μαζί τους». «Υπάρχουν πολλές και σημαντικές εναλλαγές της διάθεσης», πρόσθεσε.

«Ψυχολογικά, αυτό που ”σκοτώνει” τους ανθρώπους όσον αφορά τη διατήρηση της ψυχραιμίας είναι η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας. Είναι πραγματικά σημαντικό να μπορείς να παραδοθείς σε αυτή την έλλειψη βεβαιότητας και να επικεντρωθείς σε αυτό που έχεις υπό τον έλεγχό σου.

Αυτό που αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους σε αυτό το υποβρύχιο είναι να παραμείνουν ήρεμοι και να γνωριστούν μεταξύ τους, αλλά και να προσπαθούν να μη μιλούν πάρα πολύ, ώστε να μην καταναλώνουν οξυγόνο», δήλωσε ο ψυχολόγος.

«Ο καπετάνιος του υποβρυχίου μάλλον προσπαθεί να τους κρατήσει όλους ήρεμους, γνωρίζοντας βέβαια ότι οι μύες σου ενεργοποιούνται όταν είσαι σε πανικό και τότε χρησιμοποιείς περισσότερο οξυγόνο».

Είπε ακόμη ότι η διαχείριση μιας κρίσης σε ένα πολιτικό υποβρύχιο είναι πολύ διαφορετική από ό,τι σε ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου οι εκπαιδευμένοι ναύτες είναι προετοιμασμένοι για τα πάντα.

«Εδώ, σε ένα τέτοιο ταξίδι… δεν είναι υποβρύχιοι. Δεν είναι όλοι εκπαιδευμένοι», δήλωσε στο πρακτορείο. «Είναι πιο δύσκολο για την οικογένεια που περιμένει να ακούσει νέα. Ελπίζω ότι θα χαρούμε στο άκουσμα της διάσωσης του υποβρυχίου».

Ο Ντ’ Αριέντζο πρόσθεσε ότι θα είναι δύσκολο το έργο για τις ομάδες διάσωσης. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες. Βρίσκουν μια βελόνα στα άχυρα. Πρέπει να έχουν πίστη ότι θα υπάρξουν καλά νέα» υπογράμμισε, μιλώντας στο Fox News.