Αλλάζει ριζικά η κατ’ οίκων παράδοση, κοινώς το ντελίβερι, με την απόφαση γνωστής αλυσίδας πίτσας να εντάξει στον στόλο της αυτόνομα ρομπότ.

Τα πάνω-κάτω στον χώρο του delivery φέρνει η γνωστή αλυσίδα Domino’s Pizza, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που γίνεται η παράδοση των προϊόντων της στους καταναλωτές.

Την Τρίτη 09 Μαΐου η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Goggo Network, έναν εκ των ηγετών στον χώρο των διανομών προϊόντων, με αυτόνομα οχήματα στο τελευταίο μίλι.

Ειδικότερα, η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει την προμήθεια της Domino’s με πέντε αυτόνομα ρομπότ της Goggo που θα φροντίζουν για τη μεταφορά της πίτσας στους κατοίκους του Δήμου Alcobendas της Μαδρίτης.

ρομπότ

Πρόκειται για ρομπότ που είναι εξοπλισμένα με προηγμένες τεχνολογίες -συμπεριλαμβανομένων, καμερών, ραντάρ, και αισθητήρων υπερήχων- που τους επιτρέπουν να κινούνται με ακρίβεια, ακόμα και στα πιο περίπλοκα αστικά περιβάλλοντα.

Τα αυτόνομα οχήματα, που έχουν μέγιστη ταχύτητα 20 χλμ./ώρα, μπορούν και σέβονται τις διαβάσεις των πεζών, αποφεύγουν εμπόδια και προειδοποιούν τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου (βλ. πεζούς) για την παρουσία τους μέσω ηχητικών σημάτων.

Ο πελάτης υποβάλει την παραγγελία του μέσω κάρτας και εν συνεχεία μπορεί και παρακολουθεί σε ζωντανό χρόνο πού βρίσκεται το ρομπότ μέσω GPS. Όταν το αυτόνομο όχημα πλησιάζει στον προορισμό του ο παραλήπτης της παραγγελίας ειδοποιείται μέσω γραπτού μηνύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το άνοιγμα του κουτιού όπου φυλάσσεται/μεταφέρεται η παραγγελία, απαιτείται κωδικός τον οποίο γνωρίζει μόνο ο παραλήπτης, γεγονός που αποτρέπει κάθε κακόβουλη ενέργεια εις βάρος των ρομπότ. Τα ρομπότ είναι 100% ηλεκτρικά και ως εκ τούτου συνδράμουν στην προσπάθεια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πελάτες μας αυτή την επιλογή delivery μέσω αυτόνομων ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για ένα σημάδι που καταδεικνύει την αφοσίωσή μας στη βελτίωση των υπηρεσιών μας, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Silvia Serrano, Marketing Director της Domino’s.

Τα αυτόνομα ρομπότ για την παράδοση παραγγελιών δεν είναι κάτι καινούργιο, μιας και η Domino’s έχει λάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στις ΗΠΑ.

Οι υπέρμαχοι αυτής της νέας μεθόδου είναι αρκετοί, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που υψώνουν κραυγή αγωνίας εστιάζοντας στο γεγονός ότι ενδέχεται να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στους επαγγελματίες οδηγούς.