Ένα περιπολικό – ρομπότ, ονόματι Xavier, κυκλοφορεί στους δρόμους της Σιγκαπούρης με σκοπό να ελέγχει την συμπεριφορά των πολιτών. Σε περίπτωση που κάποιος προβαίνει σε κάποια παραβατική ενέργεια, θα τους προειδοποιεί. Αποτελεί ακόμα ένα «όπλο» της τεχνολογίας παρακολούθησης στην αυστηρά ελεγχόμενη πόλη-κράτος που προκαλεί ανησυχίες για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Από τον μεγάλο αριθμό καμερών CCTV μέχρι και τα φανάρια με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, όλα συμβάλλουν στην προσπάθεια να ελέγχονται όσο το δυνατόν καλύτερα οι κάτοικοι της. Τα ρομπότ κυκλοφόρησαν δοκιμαστικά για τρεις εβδομάδες τον Σεπτέμβριο σε ένα συγκρότημα κατοικιών και σε ένα εμπορικό κέντρο, προκαλώντας έκπληξη στους πολίτες.

Το νησί των 5,5 εκατομμυρίων περίπου ανθρώπων διαθέτει 90.000 αστυνομικές κάμερες, αριθμός που θα διπλασιαστεί έως το 2030 και η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί να εγκατασταθεί σε φανάρια σε όλη την πόλη.

Οι αρχές εδώ και καιρό προσπαθούν να προσαρμόσουν την τεχνολογική ανάπτυξη στον έλεγχο της κοινωνίας, ωστόσο οι ακτιβιστές και οι πολίτες θεωρούν ότι όλα αυτά υπερβαίνουν το όριο του επιτρεπτού, καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν έλεγχο στα προσωπικά τους δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση.

Από τις τελευταίες συσκευές επιτήρησης της κυβέρνησης, το ρομπότ σε τροχούς, με επτά κάμερες, προειδοποιεί το κοινό και εντοπίζει «ανεπιθύμητη κοινωνική συμπεριφορά». Αυτή συμπεριλαμβάνει το κάπνισμα σε απαγορευμένους χώρους, την ακατάλληλη στάθμευση ποδηλάτων και την παραβίαση των κανόνων κοινωνικής απόστασης για τον κορονοϊό.

Ένα από αυτά έφτασε σε μια κατοικία και κοντοστάθηκε μπροστά από ηλικιωμένους, οι οποίοι παρακολουθούσαν έναν αγώνα σκάκι, για να τους επισημάνει να τηρούν απόσταση 1 μέτρου και πέντε άτομα ανά ομάδα, ενώ η κάμερα τους σάρωνε. Αντίστοιχα συμβάντα έλαβαν μέρος και σε εμπορικό κέντρο της Σιγκαπούρης.

Αντικρουόμενες οι απόψεις για τα νέα ρομπότ

Οι πολίτες θεωρούν ότι ζουν σε ένα δυστοπικό κόσμο με ρομπότ και έχουν πολλούς δισταγμούς σχετικά με το πόσο μπορεί αυτό να βοηθήσει. Ο ακτιβιστής ψηφιακών δικαιωμάτων, Lee Yi Ting, είπε ότι οι συσκευές ήταν ο πιο πρόσφατος τρόπος παρακολούθησης.

«Όλα συμβάλλουν στην αίσθηση ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν τι λένε και τι κάνουν στη Σιγκαπούρη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι σε άλλες χώρες», είπε στην Agence France-Presse.

Αλλά η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη χρήση των ρομπότ, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ή τη λήψη μέτρων κατά των παραβατών, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της δοκιμής της τεχνολογίας και ότι χρειάζονται για την αντιμετώπιση της εργατικής κρίσης καθώς ο πληθυσμός γερνά.