Περίπου 20 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στη Γάζα από τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, μετά την σύντομη επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ που ήρθε μετά από μια θανατηφόρα έκρηξη σε νοσοκομείο στον πολιωρκημένο θύλακα.

Ο δρόμος που θα «ανοίξει ώστε να σταλεί η βοήθεια»

Μετά από ώρες συνομιλιών με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο, ο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει το άνοιγμα της διάβασης Ράφα Αιγύπτου-Γάζας για παραδόσεις τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών που χρειάζονται απελπιστικά, υπό τον όρο ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν ήταν εκτρέπεται από τη Χαμάς για δική της χρήση.

«Ο λαός της Γάζας χρειάζεται τροφή, νερό, φάρμακα και στέγη», είπε ο Μπάιντεν, ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει να παρέχει τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ και να υποστηρίζει την εκτίμηση του Ισραήλ ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο al-Ahli το βράδυ της Τρίτης δεν ήταν αποτέλεσμα Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, αλλά «μια λανθασμένη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα».

βοήθεια Ισραήλ
(Photo credits: Ahmad Hasaballah/Getty Images)

Μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν από το Ισραήλ, το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι «το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Αιγύπτου». Μιλώντας αργότερα στο Air Force One, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι μίλησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος συμφώνησε να ανοίξει ξανά το πέρασμα της Ράφα για να επιτρέψει σε 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι δρόμοι κοντά στα σύνορα θα χρειαστούν επισκευές αφού υπέστησαν ζημιές στα ισραηλινά πλήγματα, αλλά ότι η βοήθεια θα μπορούσε να αρχίσει να φτάνει στο έδαφος μέχρι την Παρασκευή.

Βοήθεια Ισράλ
(Photo by Ahmad Hasaballah/Getty Images)

Ωστόσο, ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι «εάν η Χαμάς εκτρέψει ή κλέψει τη βοήθεια, θα έχει αποδείξει για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού και στην πράξη θα εμποδίσει τη διεθνή κοινότητα να μπορέσει να την παράσχει. βοήθεια.”

Η αποστολή πιθανότατα δεν θα έχει σταλεί μέχρι την Παρασκευή, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι τα 20 φορτηγά αντιπροσώπευαν μια «πρώτη δόση», αλλά «150 περίπου» φορτηγά περιμένουν συνολικά. Το αν θα επιτρέπεται στους υπόλοιπους να περάσουν θα εξαρτηθεί από το «πώς θα πάει». Οι προμήθειες θα παραδίδονται υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya.

Ερωτηθείς εάν οι αλλοδαποί και οι διπλής υπηκοότητας που επιδιώκουν να φύγουν θα επιτραπούν να περάσουν, είπε: «Εφόσον η διέλευση λειτουργεί κανονικά και η εγκατάσταση [διέλευσης] έχει επισκευαστεί». Ενώ η συμφωνία να επιτραπεί η βοήθεια μέσω του περάσματος της Ράφα ήταν μια σημαντική ανακάλυψη, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες υπηρεσίες βοήθειας έχουν προειδοποιήσει ότι η ανακούφιση θα εξακολουθήσει να είναι μικρότερη από ό,τι χρειάζεται.

Ο εγκλωβισμένος πληθυσμός της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων κινδυνεύει με θάνατο από αφυδάτωση, πείνα, ασθένειες και τραυματισμούς από βομβαρδισμούς. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αποθηκεύσει σωτήρια προμήθειες στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, περιμένοντας να ανοίξει η διάβαση στη Ράφα.

Μπάιντεν: Η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες της Γάζας

Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη ότι η οργάνωση προσπάθησε να επαναφέρει τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα σε 100 φορτηγά την ημέρα, το επίπεδο πριν από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. Ενώ βρισκόταν στο Ισραήλ, ο Μπάιντεν εξέφρασε τη θλίψη για τους Παλαιστίνιους που πέθαναν στην έκρηξη στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το Ισραήλ στο ποιος ήταν ο υπεύθυνος.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε δει μέχρι σήμερα, φαίνεται ως αποτέλεσμα μιας λανθασμένης ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα», είπε. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις είπαν ότι η αιτία ήταν ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, ενώ η Χαμάς λέει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ισραήλ Χαμάς Μπάιντεν βοήθεια*
(Photo credits Ahmad Hasaballah/Getty Images)

Την Τρίτη, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε ότι μια αξιολόγηση της αμερικανικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την έκρηξη, δείχνοντας πληροφορίες που δείχνουν ότι «ορισμένοι Παλαιστίνιοι μαχητές» στη Λωρίδα της Γάζας πίστευαν ότι η έκρηξη «πιθανότατα προκλήθηκε από λάθος εκτόξευση πυραύλων ή πυραύλων που πραγματοποιήθηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ».

Η έκρηξη στο νοσοκομείο και ο μεγάλος αριθμός των νεκρών οδήγησε στην ακύρωση αυτού που υποτίθεται ότι ήταν το δεύτερο σκέλος της ειρηνευτικής αποστολής του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή – μια συνάντηση στο Αμμάν με τον αλ-Σίσι, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής στο στη Δυτική Όχθη, Μαχμούντ Αμπάς.

Την Πέμπτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ θα ταξιδέψει στο Ισραήλ πριν μεταβεί σε άλλες χώρες της περιοχής σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Σουνάκ πρόκειται να συναντήσει τον Νετανιάχου και τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ. Αναμένεται επίσης να επιμείνει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια – την οποία το Λονδίνο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αυξηθεί για τους Παλαιστίνιους – θα επιτραπεί να εισέλθει στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 3.478 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου και περισσότεροι από 12.000 τραυματίστηκαν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά τη φονική εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Άραβες ηγέτες είπαν στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken –ο οποίος διέσχιζε την περιοχή την περασμένη εβδομάδα– ότι αντιτίθενται στη συλλογική τιμωρία κατά των απλών Παλαιστινίων, η οποία φοβούνται ότι θα προκαλέσει περιφερειακή αναταραχή.

Λωρίδα της Γάζας βοήθεια
(Photo credits hraf Amra/Anadolu via Getty Images)

Ο φόβος μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών και διπλωματών είναι ότι ο πόλεμος θα επεκταθεί πέρα ​​από τα όρια της Γάζας, με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τον υποστηρικτή της Ιράν να ανοίγουν μεγάλα νέα μέτωπα για την υποστήριξη της Χαμάς. Η ισραηλινή κυβέρνηση έπληξε μια συριακή στρατιωτική θέση στα νότια της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, σύμφωνα με ΜΚΟ που παρακολουθεί τον πόλεμο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ένα τεράστιο δίκτυο πηγών στη χώρα, είπε ότι ο ήχος των εκρήξεων μπορεί να ακουστεί στα Υψίπεδα του Γκολάν. Το αναφερόμενο χτύπημα στη Συρία συνέπεσε με μια ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για χτυπήματα εναντίον «τρομοκρατικών θέσεων» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους – περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας από την έναρξη του πολέμου. Όσοι φεύγουν από το βορρά για να μετακινηθούν νότια έχουν συνωστιστεί σε σχολεία του ΟΗΕ ή σε σπίτια συγγενών τους.

Πηγή: The Guardian

* Photo credits: Getty Images