Ανεξέλεγκτη είναι πια η κατάσταση στην Καλιφόρνια και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μοντεσίτο, όπου η έντονη βροχόπτωση, έχει προκαλέσει πλημμύρα, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν, άλλοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κάποιοι να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους είναι και γνωστά πρόσωπα, όπως η Ellen Degeneres με την Portia De Rossi, o Πρίγκιπας Harry με τη Meghan Markle και η Oprah Winfrey.

Ολόκληρες κοινότητες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νότια Καλιφόρνια, η οποία δεν πρόλαβε να συνέλθει από τις καταστροφικές πυρκαγιές πριν μερικούς μήνες και από τη χιονοθύελλα που έπληξε την Αμερική στα τέλη του έτους, και τώρα καλούνται οι δυνάμεις ασφαλείας να τα βάλουν με την πλημμύρα που είναι καταρρακτώδης.

Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, δέντρα έχουν ξεριζωθεί και πλέουν στο άγνωστο παρασέρνοντας στον διάβα τους ακόμα και ανθρώπους, με ένα 5χρονο αγοράκι να παρασύρθηκε από νερό στον ποταμό Σαλίνας,  ποτάμια κανονικά έχουν υπερχειλίσει, ενώ τμήματα του αυτοκινητόδρομου που καταλήγει στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχουν κλείσει επ΄αόριστον.

Συνολιικά, πάνω από 34 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από την πλημμύρα που ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης στην Καλιφόρνια, με τις ακτές στα κεντρικά της πολιτείας να δέχονται 1 ίντσα βροχόπτωσης κάθε ώρα από το απόγευμα της Δευτέρας. Συνολικά, υπάρχουν σημεία όπου έχουν καταγραφεί 10 ίντσες και άλλα που έμειναν στις 2-7 ίντσες. Το Μοντεσίτο έχει δεχτεί την περισσότερη βροχόπτωση με 9.89 ίντσες το τελευταίο 24ωρο.

Καθώς η πλημμύρα κατευθύνεται στα νότια, περιοχές όπως το Σαν Ντιέγκο, τον Σαν Χοσέ και το Λος Βέγκας, βρίσκονται σε κίνδυνο από την Τρίτη.

«ΦΥΓΕΤΕ ΤΩΡΑ! Αυτή είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη κατάσταση. Να είστε σε ετοιμότητα να περιορίσετε εαυτούς και το σπιτικό σας για πολλές μέρες, αν επιλέξετε να μην εκκενώσετε», ήταν το μήνυμα των αρχών της Σάντα Μπάρμπαρα.

Αυτή η πλημμύρα ήρθε στην επέτειο 5 ετών από την καταστροφική πλημμύρα του 2018, όταν 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τότε, λάσπες και βράχοι που είχαν το μέγεθος σπιτιών, άρχισαν να κατηφορίζουν από τα βουνά μετά από κατολισθήσεις και διέλυσαν πάνω αππό 100 σπίτια.

Λίγο πιο βόρεια από τη Σάντα Μπάρμπαρα, στη Σάντα Κλάρα, 32.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει το τελευταίο 24ωρο τα σπίτια τους και αναμένεται να αυξηθεί αυτός ο αριθμός.

Τις τελευταίες ημέρες η δυτική ακτή έχει δεχτεί τρομερές καταιγίδες, με αποτέλεσμα το έδαφος να μην προλαβαίνει να απορροφήσει το νερό και αυτό προκαλεί ποτάμια λάσπης και πλημμύρες.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, ζήτησε τη βοήθεια του Λευκού Οίκου και επέστησε προσοχή γιατί «τα χειρότερα δεν ΄΄εχου έρθει ακόμα».

«Έχουμε ήδη περισσότερους νεκρούς σε αυτό το ντεμαράζ καταιγίδων και πλημμυρών από τις 31 Δεκεμβρίου, απ΄αυτούς που είχαμε στις δύο τελευταίες πυρικές περιόδους, όπου έγινε και η μεγαλύτερη καταστροφή στρεμμάτων στην Καλιφόρνια», αναφέρουν αρμόδιοι.

Η Ellen Degeneres, κάτοικος στο Μοντεσίτο μαζί με την Portia και τα κατοικίδια τους, ανάρτησε ένα βίντεο από το δάσος όπου πηγαίνει για περίπατο, με έναν χείμαρρο να κινείται πίσω της και τη βροχή να είναι έντονη. «Πρέπει να αρχίσουμε να φερόμαστε καλύτερα στη Μητέρα Φύση, γιατί η Μητέρα Φύση δεν είναι και πολύ χαρούμενη μαζί μας», είπε στο βίντεο.

Ο Harry και η Meghan, αγόρασαν στο Μοντεσίτο το 2020 ένα σπίτι αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων και τώρα υπάρχει ενδεχόμενο να αναγκαστούν να το εκκενώσουν.

* Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Εξέπληξε τους πάντες η Ιωάννα Μαλέσκου: Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλιά

Πέτρος Φιλιππίδης: Η ατάκα-μομφή για τον Γιάννη Μπέζο στην απολογία του

Γέννησε η Τούνη: Η πρώτη της ανάρτηση και η ενόχληση της με τους δημοσιογράφους