Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές, παρουσίασε μια πλήρη προσομείωση πλημμύρας στην Αττική, στην εκπομπή «Αρένα» του ΑΝΤ1.

Θέτοντας τις παραμέτρους και μια σειρά κρίσιμων στοιχείων στο κατάλληλο επιστημονικό πρόγραμμα, φαίνεται πως «κοκκινίζουν» ολόκληρες περιοχές, που συνορεύουν με το ρέμα της Πικροδάφνης, στην Καλλιθέα.

Όπως φαίνεται, εάν μια κακοκαιρία τύπου «Daniel» συνέβαινε στην Αττική τότε θα πλημμύριζαν περιοχές όπως η Πικροδάφνη, το Μοσχάτο, το Παλαιό Φάληρο.

Παρουσιάζονται επίσης τα σημεία υψηλής τρωτότητας αλλά και ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων του πληθυσμού που θα πληγεί.

Στον χάρτη που παρουσιάστηκε φαίνονται συγκεκριμένα τα οικοδομικά τετράγωνα με τη μέγιστη τρωτότητα, αλλά και ποιοι δρόμοι αναμένεται να πλημμυρίσουν σε περίπτωση μεγάλης κακοκαιρίας, όσο και οι κατοικίες, κυρίως αυτές που βρίσκονται σε κοίτες ρεμάτων.

Εξετάστηκαν δε δύο σενάρια του τι θα συμβεί σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίου φαινομένου, το πρώτο με την υπόθεση να συμβεί πλημμύρα που αναμένεται κάθε 50 χρόνια και το δεύτερο κάθε 1.000 χρόνια.