Μια αίτηση που παροτρύνει μεγάλες τράπεζες του Καναδά να σταματήσουν τη χρηματοδότηση του Coast GasLink, υπέγραψαν σταρς του Hollywwod. Ο εν λόγω αγωγός φυσικού αερίου θα διασχίσει την περιοχή Wet’suwet’en στη βορειοδυτική Βρετανική Κολομβία χωρίς τη συγκατάθεση των αυτόχθονων λαών.

Η ανοιχτή επιστολή, που οργανώθηκε από την Indigenous Climate Action, φέρει τις υπογραφές των Mark Ruffalo, Leonardo DiCaprio,Taika Waititi, Scarlett Johansson, Jane Fonda και Robert Downey Jr., μαζί με αυτή άλλων γνωστών ηθοποιών, μουσικών και αθλητών.

Στη λίστα βρίσκεται και τον όνομα της κινηματογραφίστριας Ava DuVernay και των ηθοποιών Josh Gad, Mariska Hargitay, Rooney Mara, Julianne Moore, Joaquin Phoenix, Amy Schumer, Ben Stiller και Marisa Tomei. Η αντίσταση στο έργο Coast GasLink δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις στον Καναδά.

Η επιστολή κατά του Coast GasLink

Η ανοιχτή επιστολή προς την City National Bank και τη Royal Bank of Canada αναφέρει τα εξής: «Εμείς που υπογράφουμε, απαιτούμε από τη μητρική εταιρεία της City National Bank, Royal Bank of Canada:

Απόσυρση υποστήριξης του αγωγού Coast GasLink, με άμεση ισχύ. Υποστηρίξτε, επιβεβαιώστε και σεβαστείτε τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών. Είναι σημαντικό η CNB και η RBC όχι μόνο να «σεβαστούν» τα δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών, αλλά να τηρούν πολιτικές και πρακτικές που διασφαλίζουν την Ελεύθερη, Προγενέστερη και Ενημερωμένη Συγκατάθεση (FPIC) των αυτόχθονων πληθυσμών, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Αυτόχθονων Λαών (UNDRIP) σύμφωνα με το άρθρο 32.

Να σταματήσει η χρηματοδότηση της επέκτασης των ορυκτών καυσίμων. Η CNB και η RBC πρέπει να τερματίσουν τη χρηματοδότηση έργων επέκτασης ακραίων ορυκτών καυσίμων, ειδικά το fracking και την άμμο πίσσας. Η πίσσα της Αλμπέρτα επιδεινώνει το κλίμα και ο Καναδάς αδυνατεί να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του για την κλιματική κρίση, όπως συμφωνήθηκε στο COP 26. Η μητρική εταιρεία της City National Bank, Royal Bank of Canada, χρηματοδοτεί την κλιματική κρίση και παραβιάζει τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών.

Αν και η RBC ισχυρίζεται ότι είναι ηγέτης στον τραπεζικό κλάδο κι έχει συνείδηση σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή, από την εξαγορά της CNB το 2015, ξόδεψε περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιθετικούς χρηματοδότες στον κόσμο της πίσσας, της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και των μεταφορών. Η RBC είναι πλέον ο πέμπτος μεγαλύτερος χρηματοδότης ορυκτών καυσίμων στον κόσμο.

Αν και δημοσίως ισχυρίζεται ότι «σέβεται το εγγενές δικαίωμα των αυτόχθονων πληθυσμών στην αυτοδιάθεση», η RBC έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στον αγωγό φυσικού αερίου παράκτιας GasLink που περνά τώρα με μπουλντόζες μέσω της παρθένας επικράτειας και των υδάτων των Wet’suwet’en, χωρίς τη συγκατάθεση τους. Η RBC πρέπει να αποσυρθεί από τον αγωγό φυσικού αερίου Coast GasLink και να σταματήσει τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων».

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Kanye West: Έφαγε ban από το Instagram γιατί το είχε παρατραβήξει με τις αναρτήσεις μίσους

Άκης Πετρετζίκης: Ένα φαινόμενο 1 εκατομμυρίου συνδρομητών εν εξελίξει

Γιατί η Britney Spears έκλεισε ξανά τον λογαριασμό της στο Instagram