Το μείγμα με ανθρακούχο νερό και ξύδι βαλσάμικο, που έγινε πρόσφατα viral σαν την υγιεινή εκδοχή της coca cola στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο TikTok, ξεσήκωσε τους οδοντίατρους. Έσπευσαν να ενημερώσουν τους ασθενείς για τους κινδύνους που κρύβει αυτό το νέο trend.

Η παχυσαρκία και το ζάχαρο δεν θα είναι το μόνο που πρέπει να ανησυχεί τους χρήστες. Νέα έρευνα της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας (ADA) αποκαλύπτει το τι μπορεί να επιφέρει η κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε όξινα, ιδιαίτερα για στο σμάλτο των δοντιών.

Τα βίντεο με συνταγές για το πώς παρασκευάζεται η «Healthy Coke» είναι δημοφιλή στο TikTok. Ένα αμφιλεγόμενο βίντεο σχετικά με τον συνδυασμό ξυδιού και σόδας μάζεψε 6,4 εκατομμύρια προβολές. Η κοπέλα που το πρότεινε έλεγε ότι ο δάσκαλός της pilates «το έπινε σχεδόν κάθε μέρα».

Οι οδοντίατροι που βλέπουν αντίστοιχα βίντεο να κατακλύζουν τα social media, αντιδρούν μιας κι αυτή η συνήθεια δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Σίγουρα όχι θαυματουργή. «Λατρεύω το βαλσάμικο, αλλά το απολαμβάνω περισσότερο στη σαλάτα μου παρά στο ποτήρι μου. Έτσι κάνει πολύ καλύτερο στα δόντια από το να τα λούζετε με ένα μείγμα δύο οξέων.

@mandyvjones @LaCroix Sparkling Water ♬ original sound – Amanda Jones

Όσο πιο όξινο είναι το μείγμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσης των δοντιών με τη συχνή κατανάλωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ADA, Edmond Hewlett, σε μια δήλωση με τη νέα μελέτη. Το οξύ μπορεί να διασπάσουν το σμάλτο των δοντιών, το οποίο προστατεύει τα δόντια από το να διαβρώνονται. Τα δόντια με αδύναμο σμάλτο είναι πιο επιρρεπή σε τερηδόνα, μόλυνση και αποχρωματισμό.

Προς έκπληξη όλων, τα μείγματα που περιέχουν ζάχαρη είναι πιο φιλικά από αυτά που περιέχουν μόνο ανθρακούχα,  σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ανθρώπινα δόντια. Αφού μούλιασαν τα στόματά τους σε διάφορα αναψυκτικά για 24 ώρες, προσομοιώνοντας χρόνια έκθεσης σε τέτοια ποτά, αποκάλυψαν τα οξέα την αιτία της διάβρωσης. Ακόμα και αυτά χωρίς ζάχαρη προκάλεσαν τη φθορά του σμάλτου.

Τα μόνα που θεωρούνται ασφαλή ήταν τα μη ανθρακούχα και τα μη αρωματισμένα μπουκάλια νερού. Τα κανονικά και διαιτητικά αναψυκτικά, καθώς και τα αρωματισμένα ανθρακούχα, όλα οδηγούν σε αποδυνάμωση του σμάλτου. Αυτό σημαίνει ότι το ξύδι και η σόδα έχουν επίσης καταστροφικές συνέπειες για τα δόντια.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Johnny Depp: Θα βγάλει άλμπουμ παρά τη νέα δίκη που τον περιμένει τον επόμενο μήνα

Elon Musk: Το 18χρονο παιδί του έκανε αίτηση αλλαγής φύλου και απαρνείται το επίθετο του μεγιστάνα

James Franco: Παραθερίζει στην Μύκονο με την σύντροφό του – Κυκλοφορεί στο νησί με κουκούλα