Η χθεσινή σύνοδος κορυφής των G7, δεν περιελάμβανε μόνο σακάκια που βγήκαν για να μοστραριστούν τα μούσκουλα στον Putin, ούτε πλάνο για το πόσο θα συνεχίσουν οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία που παραμένει στα εδάφη της Ουκρανίας για 4 μήνες και 2 ημέρες. Η ατζέντα περιείχε και ένα άλλο μέτωπο, αυτό της Κίνας, με τους G7 να κάνουν στην ουσία μια κατά μέτωπον παράταξη προς τον Xi Jinping, ως προειδοποιητική βολή, ως ένα προμήνυμα για το τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν αν συνεχίσει όσα κάνει στη Νότια Κινέζικη Θάλασσα.

Έτσι, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, αποφασίστηκε να γίνει μια πρωτοβουλία σε υποδομές σε παγκόσμιο επίπεδο, ύψους 600 δισ. δολαρίων, ώστε να αναχαιτιστεί η πολιτική και εμπορική επέκταση της Κίνας σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας μέσω του Belt and Road πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, με σαφή στόχο οι επενδύσεις να επιτρέψουν και την επιρροή στα τεκταινόμενα των χωρών.

Ο Joe Biden, που έφυγε από μια χώρα σε αναταραχή, κουβαλούσε στην ατζέντα του ξεκάθαρες θέσεις που καταδεικνύουν την επιθετική διάθεση των ΗΠΑ και της Δύσης εν τέλει, απέναντι στον Ji Xinping που το 2023 αναμένεται να κάνει την Κίνα τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

«Το έθνος μας και ο κόσμος στέκονται σε ένα πρωτοφανές σημείο καμπής στην Ιστορία. Οι επιλογές που θα γίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες σήμερα, θα τις προστατεύσουν από τα μελλοντικά σοκ της κλιματικής αλλαγής και των πανδημιών και θα τις προστατεύσουν για την ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Biden.

Οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν σε αυτή την πρωτοβουλία κοντά στα 200 δισ. δολάρια στα επόμενα χρόνια, χρήματα που θα προέλθουν από το κράτος και από επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει 300 δισ. ευρώ και άλλα 100 δισ. θα προέλθουν από χώρες-συνεργατικά μέλη της Ε.Ε. ή από ιδιώτες.

Σε αυτή την πρωτοβουλία, όλοι ήταν πολύ προσεκτικοί και δεν έκαναν καμία αναφορά στην Κίνα, αλλά όταν μιλάει κανείς για έναν εχθρό στην άλλη μεριά του αγώνα για την παγκόσμια επιρροή, είναι ξεκάθαρο ότι το μήνυμα πάει στον Jinping. «Οι δημοκρατίες θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν τις αυτοκρατορίες. Προσφέρουμε καλύτερες επιλογές στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», ειπώθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Ο στόχος είναι να παρουσιάσουμε μια θετική δυναμική επενδυτική διάθεση στον κόσμο για να δείξουμε σε όλους τους συνεργάτες μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο πως έχουν πάντοτε επιλογή», συμπλήρωσε η Ursula von der Leyen, Ευρωπαία Επίτροπος.

Η πρωτοβουλία αυτή των G7 είχε ανακοινωθεί πρώτη φορά στη Βρετανία πριν ένα χρόνο και είχε τον τίτλο Build Back Better World, όμως το πρόγραμμμα έμεινε στάσιμο και τώρα γίνεται ένα rebranding με τον τίτλο Partnership for Global Infrastructure. Αυτό το πρόγραμμα θα τα βάλει με το Belt and Road της Κίνας, ένα πρόγραμμα που έχει αναλάβει κατά βάση την αναβάθμιση των οδικών δικτύων, των σιδηροδρομικών δικτύων και των λιμανιών σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως η συνεργασία με την Κίνα θα οδηγήσει σε ένα τιμωρητικό χρέος και γι΄αυτό θα πρέπει να προτιμήσουν την εναλλακτική της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν την ανάληψη ενός σχεδίου για ηλιακή ενέργεια στην Ανγκόλα, την κατασκευή εγκαταστάσεων παρασκευής εμβολίων στη Σενεγάλη, έναν αντιδραστήρα στη Ρουμανία και ένα υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών 1.000 μιλίων που θα ενώνει τη Σιγκαπούρη με τη Γαλλία μέσω της Αιγύπτου και του Κέρατος της Αφρικής.

Αυτή η συνεργασία θα δώσει στα έθνη των G7 και μια δομή για να ενώσουν τις δυνάμεις τους ως προς την προσφορά σε αναδυόμενες οικονομίες χρημάτων ώστε να κλείσουν τα εργοστάσια άνθρακα. Μια τέτοια διαδικασία ξεδιπλώνεται στη Νότιο Αφρική, ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αντίστοιχα πρότζεκτ σε Ινδία, Ινδονησία, Βιετνάμ και Σενεγάλη. 

Αυτή η πρωτοβουλία, αξίζει να σημειωθεί, είχε ως πρώτο στόχο την κλιματική κρίση, όμως ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, άλλαξαν και τα κόστη και την συμμετοχή της κάθε χώρας και φυσικά τις προτεραιότητες. Αυτή η σύνοδος των G7 ξεκίνησε για το περιβάλλον, αλλά τη μερίδα του λέοντος στις συζητήσεις κατείχε η Ρωσία και η Κίνα.

«Η προσπάθεια μας να προωθήσουμε τις υποδομές παγκόσμια, επηρεάζεται από την παρούσα γεωπολιτική κατάσταση. Γι΄αυτό έχουμε συζητήσει στο πώς η επένδυση μας παγκόσμια σε κλιματική ουδετερότητα και σε ενέργεια χαμηλού άνθρακα όπως το αέριο, μπορούν να μας βοηθήσουν ως μια μόνιμη απόκριση στην χρήση της ενέργειας σαν όπλο από τη Ρωσία», δήλωσε ο Olaf Scholz.

Με στοιχεία από Politico.eu

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πρίγκιπας Κάρολος: Γιατί έλαβε 3 εκατ. ευρώ από πολιτικό του Κατάρ;

G7: Ο λόγος που απαγορεύουν τις εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία

Alexandria Ocasio-Cortez: Με βίασαν σε νεαρή ηλικία, ευτυχώς είχα το δικαίωμα της άμβλωσης