Όταν σε ένα έθνος 360.000 (Ισλανδία), εμφανίζονται καθημερινά κρούσματα που υπερβαίνουν τα 80 και κάποιες φορές φτάνουν τα 120, τότε η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος, είναι πως αυτό το κράτος δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά. Η δεύτερη σκέψη, εφόσον γνωρίζει αυτός ο κάποιος πως το εν λόγω κράτος έχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, είναι πως ίσως τελικά τα εμβόλια να μην προσφέρουν όση βοήθεια διατυμπανίζει η επιστημονική κοινότητα. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η Ισλανδία τα έχει πάρει περίφημα και με τους εμβολιασμούς και με τη διαχείριση της νέας έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Είναι προφανές πως όταν έχεις να διαχειριστείς έναν τόσο μικρό πληθυσμό, τα πράγματα είναι πολύ λιγότερο δύσκολα σε σχέση με ένα κράτος εκατομμυρίων. Επιπρόσθετα, η Ισλανδία είναι μια χώρα αραιοκατοικημένη, με λίγες συναναστροφές των ανθρώπων στην καθημερινότητα τους, με ανθρώπους που κινούνται στη φύση περισσότερο παρά σε αστικά σημεία όπου η μετάδοση είναι πιο εύκολη. Αυτό την βοηθάει να λειτουργεί κι ως case study για άλλες χώρες που επιχειρούν να προσαρμόσουν σε μοντέλα για 10πλάσιο πληθυσμό, το παράδειγμα της.

Η Ισλανδία έχει δει κι αυτή μέσα στον Αύγουστο ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Τόσο ραγδαία που υπερβαίνει και τους αριθμούς που σημείωνε τον χειμώνα και πριν ενάμιση χρόνο στο ξεκίνημα της πανδημίας. Αυτή η αύξηση είναι δικαιολογημένη πάντως, μιας και είναι αδύνατο για το οποιοδήποτε κράτος να εμποδίσει την αύξηση, όταν αίρεται το lockdown και οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα, δίχως περιορισμούς ώρας.

https://twitter.com/Covid19Crusher/status/1419357602077724673?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1419357602077724673%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.reuters.com%2Farticle%2Ffactcheck-iceland-vaccines-idUSL1N2P918F

Η Ισλανδία είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε ποσοστά εμβολιασμού, μιας και έχει το 90% του πληθυσμού της με μία δόση και το 71% πλήρως εμβολιασμένο, ήτοι 262,584 άνθρωποι από τους συνολικά 360.000. Από τις ηλικίες 16 και πάνω, το ποσοστό εμβολιασμού είναι στο 85.6%, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα, την Τρίτη ξεκίνησε και ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-15 ετών.

Παρόλα αυτά, βλέπουμε πως η χώρα έχει 205 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, κάτι που σημαίνει γύρω στα 640 κρούσματα για το σύνολο του πληθυσμού. Ο αριθμός είναι μεγάλος, αν συγκρίνουμε και με τις ΗΠΑ που έχουν 400 εκατομμύρια πληθυσμό και η αναλογία τους είναι 230 ανά 100.000 κατοίκους.

https://www.intronews.gr/3892-2-metallaxi-delta-ipometallaxi-au3-anisihia

Γιατί η Ισλανδία παραμένει παράδειγμα αντιμετώπισης της έξαρσης της Δέλτα

Είναι δε χαρακτηριστικό πως στις 24 Ιουλίου, η Ισλανδία ανακοίνωσε 87 κρούσματα, εκ των οποίων τα 71 ήταν εμβολιασμένοι άνθρωποι, άρα το 81.6%. Είναι κι αυτό ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Γι΄αυτό κιόλας η χώρα επανέφερε τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και κάποια ακόμα μικρά μέτρα, μόλις ένα μήνα μετά την άρση του lockdown.

Η πιο λογική ανάγνωση σε όλα τα παραπάνω, θα ήταν ότι κάτι πάει λάθος με τα εμβόλια και κακώς τα προωθούν τόσο πολύ. Το προφανές όμως, δε σημαίνει πως είναι και το σωστό.

Τα εμβόλια δεν αναφέρθηκαν ποτέ ως αυτά που θα αποτρέψουν τη νόσηση. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση γιατί κάποιοι εξακολουθούν να επιλέγουν άλλο αφήγημα, για να μην εμβολιαστούν. Τα εμβόλια συμβάλλουν σε μια πιο ήπια και στις περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματική νόσηση.

Στην Ισλανδία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1503 ενεργές περιπτώσεις νοσούντων με κορωνοϊό και μάλιστα στη μετάλλαξη Δέλτα. Απ΄αυτούς, μόλις 22 βρίσκονται στο νοσοκομείο και δεν είναι όλοι σε ΜΕΘ. Οι 7 εξ αυτών βρίσκονται σε πλήρη μηχανική υποστήριξη. Επίσης, ο τελευταίος θάνατος που καταγράφηκε στη χώρα, ήταν στις 26 Μαΐου. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Κανείς δε μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού. Μπορεί όμως να δημιουργήσει τις συνθήκες (εμβόλιο, ενίσχυση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, εκπαίδευση του πληθυσμού σε υγιεινό τρόπο ζωής) για να μην υπάρξουν πολλές νοσηλείες και δη θάνατοι.

Ένα σημαντικό όπλο για τη γρήγορη ανίχνευση των κρουσμάτων και το σταμάτημα της μετάδοσης, είναι και η εφαρμογή Rakning C-19 που έχει κάθε Ισλανδός στο κινητό του και μέσα από εκεί μπορεί το κράτος να ανιχνεύσει τις επαφές του άμεσα από τη στιγμή που θα βρεθεί θετικός ή θα εκδηλώσει κάποιο σύμπτωμα.

Το 60% των εμβολιασμένων στην Ισλανδία δεν θα βιώσουν καμία έντονη μόλυνση από τη μετάλλαξη Δέλτα και το 90% δεν θα εκδηλώσει βαριά νόσηση.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα εμβόλια προσφέρουν μια πολύ σημαντική άμυνα και σίγουρα είναι πολύ καλύτερο να το κάνεις, παρά να μην το κάνεις.