Όλοι μας έχουμε ζήσει αυτό το σκηνικό σε γνωστή αλυσίδα fast food, όπου έχεις κάνει την παραγγελία και η υπάλληλος στο ταμείο την ανακοινώνει από το μικρόφωνο και σε κάνει να νιώθεις λίγο άβολα. «Δύο cheese, μια πατάτες χωριάτικες, μαγιονέζα, κέτσαπ και μια μεγάλη κοκακόλα» ακούγεται στα μεγάφωνα και κατευθύνεσαι στην ουρά της αναμονής με το χαρτάκι που γράφει τον αριθμό της παραγγελίας. Τι θα έλεγες αν στην εποχή της πανδημίας, αυτό το σενάριο εμπλουτιζόταν από μια δόση εμβολίου;

Η Νέα Ζηλανδία είναι από τις χώρες που έχουν επαινέσει όλοι για τη διαχείριση της πανδημίας και το πρόγραμμα εμβολιασμού της. Αυτή η καθολική αναγνώριση βασίστηκε πάνω σε πολιτική που είχε σε αρκετά σημεία της αιρετικά και πρωτοποριακά στοιχεία. Πάνω σε αυτόν τον άξονα, της πρωτοπορίας, η κυβέρνηση της χώρας απευθύνθηκε σε αλυσίδες fast food για να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε πελάτες, εφόσον το επιθυμούν, καθώς περιμένουν στην ουρά για την παραγγελία τους.

«Θέλουμε να απευθυνθούμε στους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται» εξηγεί ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Γκραντ Ρόμπερστον, για το κάλεσμα της κυβέρνησης προς την KFC σε μια περίοδο που το Όκλαντ ετοιμάζεται για να βγει από το lockdown Επιπέδου 4 και να πέσει στο 3. Από προηγούμενες άρσεις, η κυβέρνηση γνωρίζει πως ο κόσμος θα σπεύσει στα KFC, τα McDonalds και τα Taco Bell για να κοινωνικοποιηθεί. Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι στα 20 λεπτά, κάτι που εξυπηρετέι την κυβέρνηση για τον στόχο του 90% στον πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό.

Η ιδέα αυτή για το fast food ανήκει σύμφωνα με τη Guardian σε μια δημοτική σύμβουλο του Όκλαντ, την Τζο Μπάρτλι, η οποία απευθύνθηκε στην Restaurant Brands, εταιρεία που διαχειρίζεται τα KFC, την Pizza Hut και τα Taco Bell.

Μέχρι στιγμής η Νέα Ζηλανδία έχει εμβολιάσει το 72% του πληθυσμού της με τουλάχιστον μία δόση, με την Άρντερν να περηφανεύεται για το ότι «σε αυτούς τους 18 μήνες πανδημίας, είμαστε στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων». Τη χθεσινή ημέρα η χώρα είχε 15 νέα κρούσματα, με 15 ανθρώπους να νοσηλεύονται και μόλις 3 να είναι σε ΜΕΘ.