Δεύτερο μεγάλο ατόπημα μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων έκανε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σλοβενία όπου βρίσκεται, διέταξε την άμεση διαγραφή του. Μετά τη δημοσίευση στο Twitter λίστας με ονοματεπώνυμα παιδιών μεταναστών, ο βουλευτής της ΝΔ βρισκόταν σε δυσμενή θέση εντός του κόμματος και το παραμικρό ολίσθημα, θα τον οδηγούσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Όπερ και εγένετο το βράδυ της Τρίτης, ύστερα από μια το λιγότερο λανθασμένη τοποθέτησή του.

Στη διάρκεια της ψήφισης της συμφωνίας με τη Γαλλία που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος χρησιμοποίησε κατά τους παρόντες και κατά γενική ομολογία έναν λόγο διχαστικό και επιτέθηκε με απρεπή τρόπο προς το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές και τους ψηφοφόρους του ως εχθρούς της χώρας.

«Θα ήθελα να δώσω και μια απάντηση στην αξιότιμη κυρία Αναγνωστοπούλου. Δε μπορεί κανείς να μας αναγκάσει, ως Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να χαιρόμαστε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την εκχώρηση της μακεδονικής – δήθεν – γλώσσας και δήθεν εθνικής ταυτότητας. Ούτε μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να λέμε με χαρά «Βόρεια Μακεδονία». Όπου μπορούμε θα λέμε «Κράτος των Σκοπίων», αν όχι πρώην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γιατί; Διότι, είναι δικαίωμά μας. Δυστυχώς, αυτό μέσα σε μία δημοκρατική πολιτεία, σε ένα δημοκρατικό σύστημα, δεν το καταλαβαίνουν όλοι.

Πάμε, λοιπόν, στο Κ.Κ.Ε.. Παλαιό τραγούδι: “Τι τον θέλουν τον Αβέρωφ, τι το θέλουν το Κιλκίς, να τα κάνουμε τραχτέρια να οργώνουνε τη γης”. Όταν αποκτάτο το υπερόπλο της εποχής, πριν 110 περίπου χρόνια, το Κ.Κ.Ε έκανε ακριβώς αυτό που κάνει και σήμερα. Μας θυμίζει, δυστυχώς, 1935, το άρθρο του ίδιου του Ζαχαριάδη, 12 Ιουλίου στο Ριζοσπάστη στον: “Επιδιώξαμε την ήττα στη Μικρασία, ούτως ώστε να βληθεί η αστικοτσιφλικάδικη τάξη της Ελλάδος”.

Δεύτερη επιστολή Ζαχαριάδη. Υπάρχει εδώ πέρα μία ιστορική συνέχεια, μια διαχρονία, μιας αντεθνικής ιδεολογίας καταγεγραμμένη. Πρέπει, δυστυχώς, να ξέρουμε από πού ερχόμαστε, ούτως ώστε να καταλαβαίνουμε πού πηγαίνουμε ή πού πηγαίνουν κάποιοι. Μας έλεγε, λοιπόν, η δεύτερη επιστολή Ζαχαριάδη, 26 Νοεμβρίου 1940, να μην πολεμήσουμε πέρα από τα σύνορα στην Αλβανία. Την πρώτη, διότι, αυτή συνήθως επικαλούνται οι συνάδελφοι, ο Πλουμπίδης τη θεώρησε πλαστή. Τι έκανε το Κ.Κ.Ε. για τον Πλουμπίδη; Τον είπε ρουφιάνο, τον είπε χαφιέ και τον έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ακούσαμε προχθές, με όλη αυτή την προϊστορία και θυμίζω και τον Γρίβα της ΕΟΚΑ που λέει “είχαμε τρεις εχθρούς, τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές και ο μεγαλύτερος μας πονοκέφαλος ήταν οι κομμουνιστές”. Άκουσα από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. ότι να σεβαστούμε και να δεχτούμε αυτό που λέγεται αστική δικαιοσύνη και Δημοκρατία.

Συνεπώς, με όλα αυτά, πρόκειται για διεθνιστική εμμονή η επιλογή να μην ψηφίσετε τη συγκεκριμένη Συμφωνία ή πρόκειται για μια κρυφή προσμονή να μείνει γυμνή, ευάλωτη, απροστάτευτη η Ελλάδα, ούτως ώστε, ίσως να πληγεί και να κλυδωνιστεί το αστικό σύστημα της χώρας, αυτό που εσείς, λέτε “τα συμφέροντα” σε πρώτη ευκαιρία από Ανατολάς; Είναι επικίνδυνες στάσεις αυτές.

Αν κάποιοι θέλουν την Ελλάδα γυμνή, ευάλωτη ή απροστάτευτη, δύο τινά. Πρώτον, να το πουν ευθέως. Η ιστορία τους μιλάει. Δεύτερον, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στέκεται στο ιστορικό της ύψος και καλώ όλες και όλους να σταθούν μαζί της, διότι, μας κρίνει τελικά ο λαός και η ίδια η ιστορία. Ευχαριστώ».

Η απάντηση του ΚΚΕ μέσω Παφίλη

Ο παραπάνω λόγος του, σε μια περίοδο που έχουμε κρούσματα φασισμού στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, τον έφερε στο στόχαστρο των βουλευτών, ακόμα και του δικού του κόμματος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, πήρε το λόγο ως εκπρόσωπος του κόμματος, και συνέδεσε τον κ. Μπογδάνο με τη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας πως η ρητορική του είναι ίδια με πράγματα που έλεγαν οι Χρυσαυγίτες.

«Φαίνεται ότι ο κ. Μπογδάνος έχει στεναχωρηθεί που έπιασαν τους ομοίους του, τους φασίστες, που κάνανε επιθέσεις με μαχαίρια, tazer, στειλιάρια, σε ένα κόσμο που μοίραζε προκηρύξεις και βρήκε το χώρο – νομίζετε ότι δεν σας ακούμε, νομίζετε ότι θα τη γλιτώσετε – να ρίξει δηλητήριο αντικομουνιστικό.

Κύριε Μπογδάνο, γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο. Είναι γεμάτος από το αίμα των κομμουνιστών που πολέμησαν κατά της τριπλής κατοχής. Όταν οι πρόγονοί σας, οι πολιτικοί, ήταν συνεργάτες των Γερμανών και ταγματασφαλίτες, τους οποίους, δικαιώνετε σήμερα και στο Γράμμο που πήγατε, ο λόγος του επικεφαλής των αποστράτων δικαίωνε τους ταγματασφαλίτες, τους συνεργάτες των Γερμανών, που κρεμούσαν Έλληνες και έρχεστε σήμερα να μας κάνετε μαθήματα; Τι υποστηρίζετε, δηλαδή; Αυτά που λέγανε οι χρυσαυγίτες, λέτε εδώ μέσα.

Έρχεστε σήμερα να μας κάνετε μαθήματα; Τι υποστηρίζετε; Αυτά που έλεγαν οι χρυσαυγίτες εδώ μέσα. Όταν οι κομμουνιστές ζήτησαν να πάνε στην πρώτη γραμμή να πολεμήσουν, το καθεστώς Μεταξά τότε τους το απαγόρευσε. Και όχι μόνο αυτό, ο Μεταξάς πέθανε, αλλά το καθεστώς υπήρχε, τους παρέδωσε στους Γερμανούς, στην Ακροναυπλία και σε άλλα νησιά που ήταν εξόριστοι.

Αυτούς υπερασπίζεστε και σήμερα. Αλλά ξέρετε, τώρα δεν μας πιάνει αυτό το δηλητήριο που εκπέμπετε σήμερα. Ανησυχείτε, ανησυχείτε πολύ και κάποιος πρέπει να σας μαζέψει, γιατί εκτός από το τι Μπογδάνος τι ρουφιάνος, υπάρχουν και άλλα χειρότερα, τι Μπογδάνος τη Χρυσή Αυγή. Αυτή είναι η απάντησή μας».

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αρνείται τη σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ζήτησε από την προεδρεία της Βουλής να πάρει ξανά τον λόγο για να απαντήσει και εξέφρασε την ενόχληση του που το ΚΚΕ τον έβαλε στο ίδιο καλούπι με τον φασισμό της Χρυσής Αυγής. Αντιθέτως, δεν είχε καμία ενόχληση να τον αποκαλέσουν δεξιό ή πολύ δεξιό ή ακροδεξιό.

«Δεν είναι δυνατόν, εντός του Κοινοβουλίου, να συνδέουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν βάλει τα στήθη τους μπροστά και έχουν υποστεί διώξεις ακριβώς από εκείνους στους οποίους αναφέρετε, με αυτούς στους οποίους αναφερθήκατε. Δεν το επιτρέπω. Αλλά δεν είναι ότι δεν το επιτρέπω εγώ, δεν επιτρέπεται να το επιτρέπει το πολίτευμα και η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Θέλετε να με πείτε δεξιό, κανένα πρόβλημα, πολύ δεξιό, απολύτως κανένα πρόβλημα, συντηρητικό, υπερσυντηρητικό, πουριτανό, έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε, σας απαγορεύω οποιανδήποτε σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή, με ναζιστικά, νεοναζιστικά, φασιστικά και ρατσιστικά μορφώματα, τα έχω πολεμήσει, έχω παίξει ξύλο μαζί τους, δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε αυτό».

Την «βρήκε» από τον Δένδια ο Μπογδάνος

Η συζήτηση γύρω από τον διχαστικό λόγο που είχε ο Μπογδάνος συνεχίστηκε για λίγα ακόμα λεπτά, ώσπου πήρε τον λόγο ο κ. Νίκος Δένδιας για να υπενθυμίσει το λόγο που βρίσκονται στη Βουλή, αλλά ταυτόχρονα να βάλει στη θέση του τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Το ύφος του και η ένταση των λόγων του, είναι ενδεικτικοί του εκνευρισμού που προκάλεσε εντός των τειχών ο κ. Μπογδάνος. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όσα συνέβησαν στη Βουλή, με αποτέλεσμα ο κ. Μπογδάνος να διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

«Θέλω να πω εκ μέρους της κυβερνήσεως ότι δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον. Εγώ δεν γνωρίζω κύριε συνάδελφε ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι. Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη.

Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι».