Ο Husam Khadra είναι από την Παλαιστίνη. Ζούσε στη Γάζα. Ήρθε στην Ελλάδα πριν τέσσερα χρόνια. Μένει εδώ και εργάζεται ως δημοσιογράφος, ενώ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος ετοιμαζόταν να παντρευτεί τη σύντροφό του, η οποία είναι Εβραία.

Στη Λωρίδα της Γάζας είναι αυτή τη στιγμή ολόκληρη η οικογένειά του. Ήδη έχει χάσει θείους και ξαδέλφια, ενώ δεν ξέρει ακριβώς που βρίσκονται οι γονείς του.

«Δεν υπάρχει επικοινωνία. Μίλησα με την οικογένεια μου πριν λίγες ημέρες. Προσπαθούσα να βρω τον πατέρα μου να δω αν είναι ακόμα ζωντανός. Είναι όλη μου η οικογένεια εκεί. Η μητέρα μου, ο πατέρας μου, τα τέσσερα αδέλφια μου και τα ανίψια μου. Η γυναίκα του ενός αδελφού μου είναι έγκυος. Τρία παιδιά από την οικογένεια μου έχουν πεθάνει μαζί και ο ξάδελφός μου. Χτυπούν τα σπίτια μας την ώρα που είμαστε μέσα», είπε μιλώντας στο intronews.gr και συμπλήρωσε:

«Με τη μητέρα μου έχω καταφέρει να επικοινωνήσω μία μόνο φορά. Με το που το σήκωσε ξεκίνησε να κλαίει, δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε από το κλάμα αλλά τουλάχιστον ήταν ζωντανή».

«Κόποι μιας ολόκληρης ζωής καταστράφηκαν στη Γάζα»

Γάζα πόλεμος Ισραήλ συνέντευξη με Παλαιστίνιο
(Photo credits: Ahmad Hasaballah/Getty Images)

Όπως λέει, έζησε τρεις πολέμους στη Γάζα και πιστεύει ότι ο σημερινός είναι ο χειρότερος από το 1948.

«Δεν φοβάμαι για τους ανθρώπους που πεθαίνουν. Φοβάμαι για τους ανθρώπους που επιβιώνουν. Μετά από αυτόν τον πόλεμο που θα πάνε;», λέει.

Όπως διηγείται στο intronews.gr οι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν ζουν πλέον σε σκηνές ή έχουν βρει καταφύγιο στα ελάχιστα νοσοκομεία που διαθέτει η Γαζα.

«Οι άνθρωποι μένουν σε τέντες. Δεν υπάρχουν σπίτια. Όλα τα σπίτια έχουν καταστραφεί. Σκεφτείτε ολόκληρη την Αθήνα κατεδαφισμένη. Οι περισσότεροι έχτισαν τα σπίτια τους μέσα στα χρόνια. Πήραν δάνεια τα οποία χρωστάνε ακόμα και θα συνεχίσουν να τα χρωστάνε. Τα περισσότερα σπίτια στη Γάζα είναι ιδιόκτητα, είναι κόποι μιας ολόκληρης ζωής που τώρα καταστράφηκαν. Ο πατέρας μου είναι γιατρός σε παιδιατρικό νοσοκομείο που τώρα έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για όλους. Έχουμε μόνο 5-6 νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα για 2,3 εκατομμύρια άτομα»

Ο Husam ως δημοσιογράφος, φυλακίστηκε από τη Χαμάς για αυτά που έγραφε εναντίον της και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που εγκατέλειψε το σπίτι του. Όπως εξηγεί, δεν επικροτεί τη δράση της οργάνωσης που διοικεί αυτή τη στιγμή τη Γάζα αλλά δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στις θηριωδίες που κάνει το Ισραήλ.

«Ως παλαιστινιακός λαός δεν συμφωνούμε με όσα έκανε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Δεν το αποδεχόμαστε. Όπως δεν αποδεχόμαστε και το τι κάνει το Ισραήλ σε εμάς όλα αυτά τα χρόνια», σημειώνει και εξηγεί:

«Αυτό που κάνει το Ισραήλ δεν είναι αντίδραση σε αυτά που κάνει Χαμάς. Ναι, η Χαμάς σκότωσε πάνω από 1000 ανθρώπους και δεν το υποστηρίζουμε αυτό, αλλά το Ισραήλ έχει μετατρέψει τη Γάζα σε κόλαση. Αν εκείνοι έχασαν 1300 ανθρώπους, εμείς έχουμε χάσει πολλές χιλιάδες ανθρώπων, έχουμε χάσει τις μνήμες μας, τα σπίτια μας, τη γης μας. Τα παιδιά μας πεθαίνουν, οι πατεράδες μας κλαίνε και οι μανάδες μας ζουν σε σκηνές. Έχουμε χάσει τα πάντα και κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτό».

Τέλος ο ίδιος, εξηγεί πως ο παλαιστινιακός λαός έχει χάσει την ελπίδα του και αυτός είναι ένας από τους λόγους που βοηθάει στην ριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και έρχονται αντιμέτωποι με τα όσα κάνει ο Ισραήλ εδώ και τόσα χρόνια.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι το Ισραήλ έχει τη στήριξη όλου των κυβερνήσεων. Έχει το πράσινο φως να κάνει ό,τι θέλει. Ο κόσμος όμως ξέρει και καταλαβαίνει γι’ αυτό και στέκονται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Το χειρότερο όλων είναι ότι μας έχουν κλέψει την ελπίδα. Εμείς ζητάμε το δίκιο μας, θέλουμε ειρήνη.

Όταν στερείς από έναν απλό άνθρωπο την ελπίδα, τον στέλνεις στη κατευθείαν στη Χαμάς. Τον ριζοσπαστικοποιείς. Η Χαμάς δεν είναι τρομοκράτες που ήρθαν από άλλα κράτη. Είναι οι γείτονές μας, οι συγγενείς μας. Είναι άνθρωποι που η κατάσταση που επικρατεί τόσα χρόνια τους έκανε να στραφούν εκεί. Δεν συμφωνώ μαζί τους, γι’ αυτό και έφυγα αλλά δεν μπορώ να μην βλέπω και τι κάνει το Ισραήλ».