Σε 13 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ και επικριτής του Πεκίνου, Jimmy Lai, για την υποκίνηση πολιτών να συμμετάσχουν σε αγρυπνία μνήμης της σφαγής στην πλατεία Tiananmen.

Όπως γράφει το BBC, o Lai καταδικάστηκε μαζί με άλλους δύο ακτιβιστές, την δικηγόρο Chow Hang Tung και την δημοσιογράφο Gwyneth Ho, οι οποίες δέχτηκαν ποινές φυλάκισης 12 και 6 μηνών. Η δικαστής Amanda Woodcock ανακοίνωσε τις ποινές μετά την ακρόαση ελαφρυντικών, στην οποία οι δικηγόροι του Lai παρουσίασαν μια χειρόγραφη επιστολή που είχε γράψει από τη φυλακή.

Στην επιστολή έγραφε ότι ήταν πρόθυμος να υποστεί τις ποινές της απόφασής του. «Εάν ο εορτασμός της σφαγής είναι έγκλημα, επιτρέψτε μου να υποστώ την τιμωρία αυτού του εγκλήματος, ώστε να μοιραστώ το βάρος και τη δόξα αυτών των νεαρών ανδρών και γυναικών που έχυσαν αίμα στις 4 Ιουνίου για να διακηρύξουν την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την καλοσύνη».

Νωρίτερα στη δίκη, ο Λάι είχε υποστηρίξει ότι είχε ανάψει κεριά κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας με προσωπική ιδιότητα και δεν είχε «παρακινήσει» άλλους να συμμετάσχουν στη μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση. Ωστόσο, η δικαστής Woodcock απέρριψε τα επιχειρήματα και είπε ότι η συμμετοχή τους ήταν μια πράξη περιφρόνησης και διαμαρτυρίας κατά της αστυνομίας.

https://www.intronews.gr/9971-2-notia-korea-telos-polemo-tou-1950

Αγρυπνία στην πλατεία Tiananmen

Κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες, διεξάγεται στο Χονγκ Κονγκ η αγρυπνία που έχει σκοπό να τιμήσει τα θύματα από την ημέρα που τα κινέζικα στρατεύματα συνέτριψαν τις ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Tiananmen, στις 4 Ιουνίου 1989. Ακολούθησε διεθνής καταδίκη αφού στρατεύματα και τανκ άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές.

Το Χονγκ Κονγκ ήταν ένα από τα ελάχιστα μέρη στην Κίνα, όπου το περιστατικό μπορούσε να τιμηθεί ή ακόμα και να συζητηθεί – είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ηπειρωτική Κίνα, η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε εκδήλωση και αφαιρεί αναφορές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2020, όμως, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ απαγόρευσαν την αγρυπνία για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια, επικαλούμενη περιορισμούς για την πανδημία. Ακτιβιστές κατηγόρησαν τους αξιωματούχους ότι υπέκυψαν στις πιέσεις από το Πεκίνο για να περιορίσουν την έκφραση υπέρ της δημοκρατίας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν την απαγόρευση για να παραστούν στην αγρυπνία εκείνη τη νύχτα, γκρεμίζοντας οδοφράγματα που είχαν στηθεί γύρω από το Victoria Park του Χονγκ Κονγκ. Η απαγόρευση της αγρυπνίας συνεχίστηκε και φέτος, και παρατηρήθηκε μια πιο σιωπηλή διαμαρτυρία.

https://www.intronews.gr/9964-2-rosia-oukrania-g7-terasties-kyroseis