Ένας σεισμός 5,6 Ρίχτερ ταρακούνησε το δυτικό Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ο σεισμός έπληξε την επαρχία Μπαντγκίς, που συνορεύει με το Τουρκμενιστάν και ακολούθησε ακόμα ένας. Πολλά από τα σπίτια κατεδαφίστηκαν, κυρίως στην απομονωμένη, αγροτική περιοχή Κάντις, την ώρα ισχυρών βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας (USGS), οι σεισμοί ήταν μεγέθους 4,9 και 5,6 Ρίχτερ. Οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στο Αφγανιστάν, όπου πολλές κατοικίες δεν είναι τόσο σταθερές ή καλά χτισμένες.

«Δυστυχώς, οι αρχικές μας αναφορές δείχνουν ότι 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Μπαζ Μοχάμαντ Σαργουάρι, διευθυντής Πληροφοριών και Πολιτισμού της επαρχιακής διοίκησης του Μπαντγκίς. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, απηύθυνε μέσω Twitter έκκληση στις διεθνείς οργανώσεις να βοηθήσουν τα θύματα της καταστροφής.

Ο Μουλά Τζανάν Σαέκε, επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης, επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών και είπε ότι περισσότερα από 700 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Ο Σανουλάχ Σαμπίτ, επικεφαλής της νοσηλευτικής μονάδας στο κεντρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Μπαντγκίς είπε ότι έλαβαν πέντε ασθενείς που τραυματίστηκαν από τον σεισμό, κυρίως με σπασμένα οστά και κατάγματα.

Μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία έχει ανασταλεί η ανθρωπιστική βοήθεια που χρηματοδοτούσε σχεδόν το 80% του προϋπολογισμού της χώρας. Ο λιμός απειλεί 23 εκατομμύρια Αφγανούς, σχεδόν το 55% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι έχει ανάγκη 4,4 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας.