Η ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, έχει τρομοκρατήσει τις  διπλωματικές Αρχές δυτικών χωρών. Η Καμπούλ έχει ήδη παραδοθεί στους μαχητές των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν, όπως μετέδωσε νωρίτερα το BBC, θέλουν μια «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες». Ακόμα, έχουν δεσμευτεί πώς δεν θα απειλήσουν τα δικαιώματα γυναικών και τις ελευθερίες εργαζομένων στα ΜΜΕ, τις πρεσβείες και τα προξενεία.

Παρόλα αυτά περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, όπως ανακοίνωσε νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα μέσω Twitter μετά την είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη. «Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ», διευκρίνισε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Δεν έγινε αναφορά σε νεκρούς.

Την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν φτάσει ήδη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ αξιωματούχοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι ο πρόεδρος, Ασράφ Γάνι, έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Πληροφορίες λένε ότι έχει μεταφερθεί σε γειτονικά κράτη. Πληροφορίες λένε ότι και ο αντιπρόεδρος, Αμρουλάχ Σάλεχ επίσης αποχώρησε. Η κυβέρνηση πάντως, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση με τους Ταλιμπάν, ουσιαστικά παραδίδοντας τη χώρα στα χέρια των ισλαμιστών σε περίπου δέκα ημέρες.

Νωρίτερα, το Associated Press μετέδωσε εικόνες από αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk να ίπτανται πάνω από την Καμπούλ, αλλά και από καπνούς που αναδύονται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με δυο αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, ο καπνός προέρχεται από την καύση απόρρητων εγγράφων, που έχουν ξεκινήσει από χθες Αμερικανοί διπλωμάτες.

Οι πρώτοι που ξεκίνησαν να εκκενώνουν την πρεσβεία τους στην Καμπούλ ήταν οι Αμερικανοί, ενώ η Ελλάδα δεν διατηρεί πρεσβεία, προξενείο ή άλλη διπλωματική αποστολή στην πόλη. Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός στρατός ξεκίνησε να αποστέλλει μεταγωγικά αεροσκάφη A400M στην Καμπούλ με 30 αλεξιπτωτιστές σε καθένα εξ αυτών, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης του προσωπικού της πρεσβείας και των Αφγανών βοηθών τους.

H εφημερίδα Bild am Sonntag σημειώνει ότι τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν σε ένα κοντινό αεροδρόμιο, πιθανόν στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη για τη μετέπειτα πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ. Ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως μια αποστολή για την επιχείρηση εκκένωσης προετοιμαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω το δημοσίευμα. Μετά τις 15:30, επιβεβαιώθηκε από τις γερμανικές Αρχές ότι η Γερμανία έκλεισε την πρεσβεία της στην Καμπούλ.

«Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του. Το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ θα επιστρέψει στη Ρώμη σήμερα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών. Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Καμπούλ στις 21.30 τοπική ώρα, ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας πως τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας εγκατέλειψαν το κτίριο χθες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο.

Η εκπρόσωπος τύπου απέφυγε να πει εάν ο πρέσβης θα βρίσκεται μεταξύ όσων θα φύγουν στην αποψινή πτήση και είπε πως είναι πρόωρο να πει ότι η Ιταλία έχει κλείσει την πρεσβεία της. Την ίδια ώρα, το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας στην αφγανική πρωτεύουσα θα φύγει αμέσως και η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

Η επέλαση των Ταλιμπάν οδήγησε το Λονδίνο να ανακοινώσει την Πέμπτη την αποστολή εντός των επόμενων ημερών περίπου 600 στρατιωτικών για την απομάκρυνση των Βρετανών υπηκόων από τη χώρα. Σύμφωνα με τους Sunday Times, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, η Βρετανία σκοπεύει να μεταφέρει εκτός της Καμπούλ τον πρέσβη της Λόρι Μπρίστοου και όλο το προσωπικό, χωρίς να διατηρήσει διπλωματική παρουσία στην αφγανική πρωτεύουσα. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τις εγγυήσεις» που έδωσαν, εξηγεί μια πηγή.

Αξιωματούχος του NATO δήλωσε πάντως στο Reuters ότι το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης. Η Ρωσία εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στην κατάληψη της εξουσίας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Εργαζόμαστε σε αυτό», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σύντομα. Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους, εξήγησε σήμερα ο Καμπούλοφ. Υπογράμμισε ότι «καμία εκκένωση» της διπλωματικής αποστολής της χώρας του δεν προβλέπεται.

Απειλούνται τα δικαιώματα των γυναικών τελικά;

Σε εργαζόμενες έχει γίνει η εισήγηση ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και τη θέση τους θα αναλάβει ένας άντρας. Παράλληλα, πολλές παραμένουν στο σπίτι τους και για να βγουν χρειάζονται την συνοδεία ενός άντρα και επιπλέον επιβάλλεται να φορούν μπούργκα. Ο διευθυντής του αφγανικού μέσου ενημέρωσης, Tolo News, Lotfullah Najafizada, σε ανάρτηση του στο twitter δημοσίευσε έναν άντρα ο οποίος καλύπτει εικόνες γυναικών σε βιτρίνες με νυφικά.

Πριν το 2002, όταν οι Ταλιμπάν είχαν τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν, εφάρμοζαν τον Ισλαμικό νόμο της Σαρίας, στην πιο αυστηρή μορφή του. Λιθοβολούσαν όποιον διέπραττε μοιχεία, ειδικά τις γυναίκες, ενώ όσες ήταν άνω των 12 ετών διέκοπταν το σχολείο. Αξιωματούχος των Ταλιμπάν σε δηλώσεις του είπε πως το αν θα εφαρμοστεί ξανά ο νόμος της Σαρίας θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια.