Το βράδυ της Πέμπτης ένας 23χρονος Σύρος βρέθηκε στον Ι.Ν. του Άγιου Παντελεήμονα και κρατώντας ένα μαχαίρι, φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ». Με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, οι Αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα και τον συνέλαβαν. Κι αυτό το κατάφεραν γιατί ο Σύρος έχει ιστορικό και έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν άλλες δύο φορές. Μάλιστα, το «Αλλάχου Άκμπαρ» το έχει φωνάξει και μέσα σε εκκλησία το Πάσχα πίσω στο 2022.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις Αρχές ο εν λόγω 23χρονος Σύρος, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε βάλει φωτιά στο «Σπίτι του Κηπουρού» του Δήμου Αθηναίων, μία υπόθεση που εξετάζει το ανακριτικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ευτυχώς όμως, κατά το συγκεκριμένο περιστατικό είχαν σημειωθεί μόνο υλικές ζημιές και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Από εκεί και πέρα, το Πάσχα του 2022 και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη, είχε εισβάλει σε ναό στα Κάτω Πατήσια την ώρα της λειτουργίας. Μάλιστα έφτασε στον άμβωνα και άρπαξε το… μικρόφωνο του ιερέα φωνάζοντας κάτι στα αραβικά. Σύμφωνα με τις τότε μαρτυρίες φώναζε και πάλι «Αλλάχου Άκμπαρ» με τους παρευρισκόμενους να τον αρπάζουν για να τον πετάξουν έξω από την εκκλησία.

Σημειώνεται δε, πως ο Σύρος έχει status πολιτικού πρόσφυγα, παρά το γεγονός πως στο παρελθόν έχει διαταχθεί η απέλασή του. Κατά πληροφορίες είχε μπει παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο, ενώ προανακριτικά φέρεται να ισχυρίστηκε στις Αρχές πως μπήκε στην εκκλησία για να ζητήσει βοήθεια από τον ιερέα του ναού, καθώς θέλει να μεταβεί στη Γερμανία.

Όσον αφορά για το φερόμενο ως Κοράνι, ο 23χρονος σημείωσε πως δεν είναι το ιερό βιβλίο του Ισλάμ αυτό που είχε στο σακίδιό του όταν μπήκε στον ιερό ναό, αλλά ένα βιβλίο με αποσπάσματα από τον Ευαγγελιστή Λουκά γραμμένα στα αραβικά. Όσον αφορά το μαχαίρι με λάμα 13 εκατοστών που βρέθηκε στο σακίδιό του, δεν μπόρεσε να το δικαιολογήσει πειστικά.

3 κατηγορίες εις βάρος του

Ποινικής δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας σε βάρος του άνδρα που συνελήφθη χθες από δυνάμεις της ΟΠΚΕ ενώ είχε εισβάλει στον Ι.Ν. Άγιου Παντελεήμονα κρατώντας μαχαίρι και φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ».

Σε βάρος του κατηγορουμένου ασκήθηκε δίωξη για παράνομη οπλοφορία, αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, ενώ παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο.