Μία σειρά από ενδείξεις κρατούν σε εγρήγορση τις αστυνομικές Αρχές αναφορικά με την υπόθεση στην Κυψέλη και τη σύλληψη ενός 34χρονου Κονγκολέζου, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε ένα πραγματικό… εργοστάσιο παραγωγής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών δεν μπορούν να σταματήσουν σε αυτό το σημείο. Ιδίως ο όγκος των ευρημάτων αλλά και το γεγονός πως εντοπίστηκαν μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, αδυνατίζουν το σενάριο πως ο 34χρονος είχε στήσει εντελώς ολομόναχος την «φάμπρικα» στην Κυψέλη.

Επιπροσθέτως, καθοριστικό ρόλο παίζει η εξέταση των επικοινωνιακών μέσων του 34χρονου, καθώς κατά τη σύλληψή του είχε πάνω του δύο κινητά τηλέφωνα, από τα οποία προκύπτουν συνομιλίες με «πελάτες» που ήθελαν ν’ αποκτήσουν πλαστές ταυτότητες, διαβατήρια ή ακόμη και διπλώματα οδήγησης. Κατά πληροφορίες τα κινητά μεταφέρονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η βεντάλια των ερευνών θ’ ανοίξει.

Η σύλληψη στον Άγιο Παντελεήμονα

Σύμφωνα με το nantiareport.gr, πριν οι Αρχές φτάσουν στο εργαστήριο στην Κυψέλη, είχε προηγηθεί η σύλληψη του 34χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν ένα σταθμευμένο γκρι Volkswagen επί της οδού Σπάρτης 10 στον Άγιο Παντελεήμονα. Έπειτα από ολιγόλεπτη παρακολούθηση, οι αστυνομικοί εκτίμησαν πως ο 34χρονος Κονγκολέζος φερόταν ύποπτα.

Το σκηνικό σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (6/10) και κατά τον έλεγχο των στοιχείων του 34χρονου, διαπιστώθηκε πως προσφάτως είχε αποφυλακιστεί από τα γαλλικά σωφρονιστικά καταστήματα έπειτα από καταδίκη για διακίνηση λαθρομεταναστών.

Ελέω των παραπάνω δεδομένων οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο και εντόπισαν κρύπτη όπου περιείχε πλαστά και κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το εργαστήριο στην Κυψέλη, οι συνομιλίες και ο τιμοκατάλογος

Η περίπτωση του 34χρονου Κονγκολέζου πάντως αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της παράνομης μετακίνησης μεταναστών. Οι Αρχές, παρουσία εισαγγελέα ανακάλυψαν ένα πλήρως οργανωμένο και σύγχρονο εργαστήριο για την παραγωγή των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου στην Κυψέλη.

Το σπίτι ήταν άτυπα νοικιασμένο, καθώς ο 34χρονος βρισκόταν παρανόμως στη χώρα μας. Πληροφορίες του intronews.gr αναφέρουν πως οι Αρχές έχουν στην κατοχή τους υλικό και από παρακολούθηση, αφού η Ασφάλεια είχε προηγουμένως λάβει σχετικές πληροφορίες για τη δράση του 34χρονου. Διαπιστώνεται από το υλικό που συλλέχθηκε μέχρι τη σύλληψή του πως για κάθε ταξιδιωτικό έγγραφο, ο Κονγκολέζος ζητούσε κατά μέσο όρο 500 ευρώ. Η τιμή διαφοροποιούνταν από το είδος του εγγράφου που καλούνταν να πλαστογραφήσει. Δεν είναι πάντως διόλου τυχαίο πως στο εργαστήριο στην Κυψέλη, εντοπίστηκε ακόμη και μηχάνημα ελέγχου γνησιότητας των εγγράφων. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πάντως πως το ποσό που θα καρπούταν ο 34χρονος θα έφτανε ακόμη και τις 339.500 ευρώ.

Η ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση του 34χρονου

Σχετική με την υπόθεση ανακοίνωση εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.:

«Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εντοπίστηκε χθες, 7 Οκτωβρίου 2023, πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, σε διαμέρισμα στην περιοχή της Κυψέλης.

Για την υπόθεση συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός, ο οποίος στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις Αρχές για όμοιες υποθέσεις, ενώ σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και του νόμου περί αλλοδαπών.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιολόγηση πληροφοριακών στοιχείων από την αξιοποίηση των οποίων προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος κατασκεύαζε πλαστά έγγραφα τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα, αλλά και για την παράνομη έξοδό τους σε τρίτες χώρες.

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Άμεσης Δράσης Αττικής, βραδινές ώρες της Παρασκευής, 6 Οκτωβρίου 2023, εντόπισαν τον κατηγορούμενο εντός οχήματος σε περιοχή της Αθήνας, ενώ κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατασχέθηκαν το όχημα καθώς και -8- έγγραφα αλλοδαπών υπηκόων, -6- κλειδιά, -150- ευρώ και -2- κινητά.

Ακολούθησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, από αστυνομικούς του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε οικία και σε αποθηκευτικό χώρο του κατηγορούμενου, όπου εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο και εξελιγμένο εργαστήριο κατάρτισης και παραποίησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, κυρίως χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στους χώρους αυτούς, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -4- εκτυπωτές,
  • -2- πλαστικοποιητές,
  • -100- κάρτες πλαστικοποίησης,
  • -86- κενά φύλλα πλαστικοποίησης,
  • -121- δελτία ταυτότητας τρίτων χωρών,
  • -75- κενές κάρτες,
  • -70- διαβατήρια,
  • -48- άδειες διαμονής,
  • -46- άδειες οδήγησης,
  • -22- δελτία ασφάλισης ξένων Αρχών,
  • -11- μήτρες κατασκευής εγγράφων,
  • -5- σφραγίδες άλλων χωρών,
  • -3- φορητούς υπολογιστές,
  •  υλικά κατασκευής πλαστών εγγράφων (κόλλες, χρώματα κλπ),
  • χαράκτης,
  • USB, περιέχον πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών,
  • μηχάνημα ελέγχου γνησιότητας και
  • πλήθος σελίδων διαβατηρίων, φωτογραφιών διαβατηρίου και φωτοτυπιών ταξιδιωτικών εγγράφων

Όπως διαπιστώθηκε, η τιμή κάθε εγγράφου που κατάρτιζε – πλαστογραφούσε ο κατηγορούμενος, ανερχόταν τουλάχιστον στο ποσό των -500- ευρώ, ενώ το παράνομο προσδοκώμενο περιουσιακό όφελος από τη διακίνηση των ανωτέρω εγγράφων υπολογίζεται ότι θα υπερέβαινε τα -339.500- ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Κυψέλη, Εργαστήριο, Κονγκολέζος, Διαβατήρια

Photo credits: Evrokinissi (Αρχείου), ΕΛ.ΑΣ.