Παραδοσιακές οικογενειακές ταβέρνες, εστιατόρια με πολύ προσεγμένο φαγητό και υπέροχη τοποθεσία, ελληνικές και μεσογειακές συνταγές, φρέσκο ψάρι, καλά κρεατικά και νόστιμα ορεκτικά. Οι διακοπές εκτός από θάλασσα, cocktails και μουσική θέλουν και καλό φαγητό. Στις Κυκλάδες μπορείς να συνδυάσεις τα πάντα.

Μετά από μία βουτιά στα όμορφα γαλαζοπράσινα νερά η όρεξη ανοίγει και τα κυκλαδιτικά ταβερνάκια και εστιατόρια σε περιμένουν. Ξέρεις όμως, πού θα πας; Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις καλύτερες προτάσεις για φαγητό στις ταβέρνες και τα εστιατόρια σε πέντε δημοφιλή νησιά στις Κυκλάδες. Μέρη που συνδυάζουν την ποιότητα και το value for money.

Τήνος

Ο Ντίνος

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μαγαζιά για φαγητό στην Τήνο, είναι ο «Ντίνος», που βρίσκεται στο χωριό Καρδιανή.

Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα μπαλκόνια του νησιού, μιας και βρίσκεται «κρεμασμένο» πάνω στο βράχο, απέχει μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα και έχει πανοραμική θέα.

Ο χώρος είναι λιτός, με ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και όμορφα χρώματα. Πράσινο, κίτρινο και λευκό κυριαρχούν. Το πάτωμα Kυκλαδύτικο, λιθόστρωτο με λευκές γραμμές.

Εκτός από τον χώρο στο «Ντίνος», ξεχωρίζει και η ποιότητα στο φαγητό. Το μαγαζί ξεκίνησε να λειτουργεί το 1995, από τον Κυρ Ντίνο και όταν μερικά χρόνια αργότερα, το 2011, ανέλαβε ο γιος του Αντώνης, την ανέδειξε σε έναν από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς.

Το μενού περιλαμβάνει ψάρια, τα περισσότερα από τα οποία τα φέρνουν ψαράδες και είναι φρέσκα. Στις σπεσιαλιτέ του είναι η γαριδομακαρόναδα με κόκκινη σάλτσα, η οποία είναι ζουμερή και μοσχομυρωδάτη. Τα αρώματα από το ούζο, τον βασιλικό και το σκόρδο «μπλέκονται» αρμονικά και δημιουργούν μια πολύ ωραία αίσθηση στον ουρανίσκο.

Στα μεζεδάκια ξεχωρίζουν οι αγκινάρες, ένας ψαρομεζές ονόματι «ρεγγοσαλάτα», που έχει πολύ ωραίο στήσιμο στο πιάτο και το χταπόδι καρπάτσιο με βρώσιμα άνθη, αφρίνα, λάδι αρωματισμένο με πορτοκάλι και σορμπέ λεμόνι – πορτοκάλι.

Διεύθυνση: Όρμος Γιαννάκη, Καρδιανή

Τηλέφωνο: 2283 031 673

Bianco Beach House Restaurant

Το «Bianco», παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του, έχει κατορθώσει να θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία της Τήνου για φαγητό.

Το μαγαζί του Ιωσήφ Δελατόλλα και του Βαγγέλη Κατσίκη, βρίσκεται πάνω στην Παραλία Βουρνή (ή Μπάλλος), μία από τις ομορφότερες παραλίες στις Κυκλάδες και προσφέρει μοναδική θέα στη θάλασσα και είναι χωρισμένο σε τρεις μικρότερους χώρους, ο καθένας από τους οποίους έχει ξεχωριστή λειτουργία. Το beach bar, το lounge bar και το εστιατόριο.

Η αισθητική του μαγαζιού είναι minimal και η διάθεση είναι boho. Ξεχωρίζει η καλαμωτή οροφή και τα πολύ άνετα, μεγάλα τραπέζια.

Στο «Bianco» έχουν ως στόχο την ανάδειξη τον τοπικών προϊόντων και προσπαθούν να τα αναδεικνύουν σε κάθε πιάτο τους, ένα εγχείρημα στο οποίο είχε βάλει το χεράκι του και ο σεφ Ηλίας Κιαζόλι, γνωστός από το Master Chef.

Παραδοσιακές συνταγές με μοντέρνες πινελιές και μεγάλη έμφαση στο ψάρι. Στα top πιάτα τους είναι το κριθαρότο θαλασσινών και στα ορεκτικά τους οι αγκινάρες.

Διεύθυνση: Παραλία Βουρνή

Τηλέφωνο: 698 675 2100

Σύρος

Ο Μήτσος

«Ο Μήτσος» στη Σύρο είναι γνωστός και ως «η ταβέρνα που αγαπούν οι ντόπιοι». Αν βρεθείς στο νησί και ρωτήσεις τους ντόπιους σε ποιο μαγαζί της Σύρου πρέπει οπωσδήποτε να φας, θα σου μιλήσουν σίγουρα για τον «Μήτσο».

Κλασικά τραπεζοκαθίσματα ταβέρνας, ευρύχωρα και πολύ περιποιημένα. Ξεχωρίζει για τη μοναδική, πανοραμική θέα που προσφέρει στο νησί. Βρίσκεται σε ψηλό σημείο και μέσα από τα τεράστια παράθυρα μπορείς να διακρίνεις ακόμα και λεπτομέρειες στη θέα.

Η ταβέρνα λειτουργεί από το 1976 και είναι οικογενειακή υπόθεση. Το 2003, το μαγαζί πέρασε στα χέρια του γιου Δημήτρη Μπουντούρη, ο οποίος το ανακαίνισε και το ανέδειξε.

Φημίζεται κυρίως για τα κρέατα του, τα οποία είναι ελληνικά και ποιοτικά. Μαγειρεύονται, κόβονται και ψήνονται με μεγάλη μαεστρία, και γι’ αυτό είναι ζουμερά και πολύ νόστιμα. Στο μενού θα βρεις μεγάλη ποικιλία από μπριζόλα χοιρινή μέχρι σταβλίσια και από μπιφτέκι γεμιστό με τυρί cheddar μέχρι φιλέτο κοτόπουλο.

Διεύθυνση: Αληθινή

Τηλέφωνο: 2281 088 253

Hygge Ano Syros

Στην Άνω Σύρο, στην Καμάρα, βρίσκεται το «Hygge», το μαγαζί που άνοιξε η ομάδα του Baba bar by Pairi της Ερμούπολης σε συνεργασία με τον σεφ Τάσο Δέμπη, γνωστό από το «ΦΙΤΑ» και το «Nolan».
Βρίσκεται στην είσοδο της Άνω Σύρου, σε ένα σημείο που κάποτε υπήρχε μια παλιά ταβέρνα. Από τη μικρή βεράντα έχεις θέα στην Ερμούπολη και το λιμάνι.

Η αισθητική του είναι minimal bohο και επικρατούν τα ξύλινα στοιχεία.

Τα πιάτα τους είναι ιδαιίτερα προσεγμένα, τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση. Χρησιμοποιούν στα πίατα τους πληθώρα πρώτων υλών από τη φύση, ενώ τα περισσότερα ψάρια είναι από τις Κυκλάδες.
Το μενού τους βασίζεται κυρίως στο ψάρι, ενώ στις σπεσιαλιτέ του συναντάμε το κριθαρότο γαρίδας με λάδι καραβίδας και παστό κρόκο αυγού και το fish and chips με ψάρι ημέρας.

Φυσικά, δεν λείπουν και οι επιλογές σε κρέας καθώς και τα πολύ νόστιμα ορεκτικά, όπως είναι η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με κρεμμύδι picada, miso και μέλι.

Διεύθυνση: Άνω Σύρος 841 00

Τηλέφωνο: 2281 306 819

Νάξος

Το Ελληνικό

Το «Ελληνικό» άνοιξε το 2008 στη Χώρα της Νάξου και από τότε μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει χιλιάδες θετικές κρητικές τόσο για τον χώρο του όσο και για το φαγητό του.

Μία ελιά στο κέντρο του μαγαζιού, που μετρά περισσότερα από 150 χρόνια ζωής, εξυμνεί την ελληνική κουλτούρα και δημιουργεί μοναδική ατμόσφαιρα.

Το φαγητό στο «Ελληνικό» εμπνέεται από την παραδοσιακή Ναξιώτικη κουζίνα. Η μαμά Κατερίνα είναι η σεφ της κουζίνας και οι περισσότερες συνταγές έχουν περάσει από τα χεράκια της.

Στις σπεσιαλιτέ του είναι το παραδοσιακό ρόστο με λαχανικά σε πίληνο σκεύος, τόσο μαλακό και νόστιμο σαν λουκούμι, το ψάρι στα κάρβουνα και οι πίτες ημέρας.

Διεύθυνση: Ιωάννου Παπαρηγοπούλου

Τηλέφωνο: 2285 027 050

Ροτόντα

Το εστιατόριο «Ροτόντα» βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Νάξου. Περιτριγυρισμένο από πράσινο και πετρόχτυστα τοιχάκια ξεχωρίζει για την αισθητική του και την χαλάρωση που προσφέρει.

Είναι χτισμένο σε ύψωμα και έχει πανοραμική θέα στο Αιγαίο και την όμορφη φύση του νησιού. Μάλιστα, φημίζεται και για το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, που μπορείς να απολαύσεις από την εξωτερική ταράτσα.

Το μενού βασίζεται στην παραδοσιακή κουζίνα, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι μοντέρνες πινελιές. Μουσακάς, σουτζουκάκια και γιουβετσάκι ανίκουν στις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Ο μουσακάς με την πατάτα, τα κουκίκια και τις μελιτζάνες, τον κιμά σε κόκκινη σάλτσα, το τυρί και τη μπεσαμέλ λιώνει στο στόμα, ενώ το μοσχαράκι με σάλτσα ντομάτας και όρτζο είναι σαν λουκούμι.

Διεύθυνση: Άι Γιάννης, Απείρανθος

Τηλέφωνο: 2285 061 254

Σίφνος

Το Στέκι

«Το Στέκι» βρίσκεται σε μία από τις πιο διάσημες παραλίες όχι μόνο στη Σίφνο, αλλά και σε όλες τις Κυκλάδες, ονόματι Πλατύς Γυαλός, βραβευμένη πολλάκις για τα νερά της.

Δίπλα στη θάλασσα εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα, αυτή η παραδοσιακή ταβέρνα έχει καταφέρει να μπει στην καρδιά πολλών ανθρώπων που την έχουν επισκεφτεί, τόσο για τη όμορφη θέα που προσφέρει όσο και για το φαγητό της.

Ο Αντώνης Βενάκης, ο ιδιοκτήτης, άνοιξε την ταβέρνα στα Ξάμπελα, το 1984, την οποία πλέον λειτουργεί μόνο το χειμώνα. Διαθέτει και ξυλόσομπα.

Το 1990 «Το Στέκι» «κατέβηκε» και στον Πλατύ Γυαλό, με τον γιο του Αποστόλη να βρίσκεται στο πλάι του συνεχίζοντας την παράδοση.

Στο «Στέκι» θα δοκιμάσεις αυθεντική παραδοσιακή σιφνέικη κουζίνα, ενώ πολύ νόστιμες είναι και οι μακαρονάδες τους.

Διεύθυνση: Πλατύς Γυαλός

Τηλέφωνο: 2284 071 215

Maiòlica Sifnos

Στον Πλατή Γυαλό βρίσκεται και το εστιατόριο «Maiòlica Sifnos», ακριβώς πάνω στο κύμα με εξαιρετική θέα στη θάλασσα.

Η αισθητική του μαγαζιού είναι minimal, το λευκό χρώμα κυριαρχεί και το φως του ήλιου λούζει το ξύλινο σκέπαστρο.

Η κουζίνα αντλεί την έμπνευσή της από την ποικιλία των γαστρονομικών πολιτισμών της Μεσογείου, ενώ στα βασικά τους συστατικά συμπεριλαμβάνοντα προϊόντα υψηλής ποιότητας, που προέρχονται από νέους, καινοτόμους παραγωγούς τροφίμων που καλλιεργούν τη γη με γνώση και μεράκι.

Τα πιάτα εκτός από υψηλής ποιότητας υλικά, έχουν και υψηλής ποιότητας αισθητική. Πάντοτε καλοστημένα, έτοιμα για φωτογραφία.

Στο μενού του Αυγούστου ξεχωρίζει το νιόκι πατάτας με πέστο παντζαριού, μαύρο σκόρδο, φιστίκια Αιγίνης & μανιτάρια στρείδια και η μοσχαρίσια μπριζόλα με πουρέ λευκού φασολιού, πέστο άγριου σκόρδου και φασόλια.

Να σημειώσουμε ότι το μενού δεν έχει μεγάλη ποικιλία, καθώς δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στην δημιουργία του κάθε πιάτου.

Διεύθυνση: Πλατύς Γυαλός

Τηλέφωνο: 2284 071 428

Πάρος

Μαρκάκης

Στο γραφικό λιμάνι, στο Πίσω Λιβάδι βρίσκεται ο «Μαρκάκης», ένα μαγαζί για φαγητό στην Πάρο, που συγκεντρώνει εκατοντάδες θετικές κριτικές και προσφέρει μοναδική θέα.
Η αισθητική του χαρακτηρίζεται από το παραδοσιακό νησιωτικό στυλ του, το ξύλο, το λευκό χρώμα και τις minimal γραμμές.

Το μενού υπό την καθοδήγηση της Κ. Μαρίας Σομπόνη, εμπνέεται από κυκλαδίτικες παραδοσιακές συνταγές και είναι κατά βάση στη μορφή του μεζέ.

Στα πιάτα ξεχωρίζουν η σούπα κακαβιά με θαλασσινά, τα Παριανά σκαλτσούνια με αρωματικά βότανα, σπανάκι, φρέσκο κρεμμύδι και ρύζι που συνοδεύονται με μούς φέτας και άνηθο, τα αχνιστά μύδια με βότανα και Παριανό λευκό κρασί και το φιλέτο λαυράκι σωτέ σε ελαιόλαδο και φρέσκο βούτυρο, σβησμένο με λεμόνι και κάπαρη, το οποίο συνοδεύεται με ζεστή πατατοσαλάτα.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και πολλές νόστιμες vegan επιλογές, όπως είναι η φάβα με καραμελωμένο κοκκάρι, ξερό και φρέσκο κρεμμύδι και τηγανιτή κάπαρι και οι ντολμάδες γιαλαντζί με ρύζι και φρέσκα βότανα.

Διεύθυνση: Πίσω Λιβάδι

Τηλέφωνο: 2284 042 177

Siparos Seaside Restaurant

«Ντυμένο» στα λευκά, με minimal αισθητική, ασβεστωμένα τοιχάκια, κυκλαδίτικο και boho στυλ το «Siparos» ξέρει να εντυπωσιάζει.

Βρίσκεται σε προνομιακή θέση και προσφέρει μοναδική θέα στη θάλασσα και είναι ιδανικό για να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα.

Το εστιατόριο ανήκει σε δύο αδέρφια των Πάρι Καραμήτσο, ο οποίος στα πρώτα του βήματα δούλεψε δίπλα στην Αργυρώ Μπαμπαρύγου και την Δέσποινα.

Τα πιάτα εμπνέονται από τις αυθεντικές μεσογειακές γεύσεις και τα τοπικά υλικά και μαγειρεύονται με το δικό τους προσωπικό στυλ.

Φρέσκιες τηγανητές μικρές γαρίδες με σπιτική μαγιονέζα κρόκου, τάρταρ τόνου με αβοκάντο και κάπαρη, λιγκουίνι με θαλασσινά για και σ πιτικά Κρητικά ζυμαρικά με μοσχαράκι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας είναι μερικά από τα signature πιάτα τους.

Διεύθυνση: Ξιφάρα, Νάουσα

Τηλέφωνο: 698 900 6325