Ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια, σχετικά με τη συμμορία των hi-tech κλεφτών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν drone, της συμμορίας που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αθηνών την περασμένη εβδομάδα. Όπως προκύπτει μάλιστα από τις έρευνες των Αρχών, ο 20χρονος Σύρος, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Ιουλίου στο Μοσχοχώρι της Λάρισας, άνηκε στην συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση.

Ο νεαρός Σύρος θυμίζουμε πως είχε κλέψει ένα μοντέρνο αγροτικό Nissan Navara από το Γαλάτσι τα ξημερώματα του Σαββάτου 8 Ιουλίου. Τότε, είχε σταλεί σήμα από την Αθήνα στις τοπικές Αρχές της Λάρισας, καθώς εντοπίστηκε το στίγμα του πομποδέκτη του κλεμμένου αυτοκινήτου.

Πως έχασε τη ζωή του ο Σύρος της συμμορίας με το drone

Στην περιοχή της Λάρισας και συγκεκριμένα στα διόδια του Μοσχωρίου οι αστυνομικοί του ΑΤ Κιλελέρ, του είχαν έκαναν σήμα να σταματήσει. Ο οδηγός κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στην Εθνική Οδό και συγκεκριμένα στον Κόμβο Νίκαιας στη Λάρισα. Η καταδίωξη διήρκεσε 50 ολόκληρα λεπτά.

Ο 20χρονος ουσιαστικά έκανε αναστροφή, βγαίνοντας από την Εθνική και κατευθυνόμενος πλέον προς Αθήνα. Μπήκε στον επαρχιακό δρόμο προς Μοσχοχώρι, όπου έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε σε τοίχο αγροτικού σπιτιού. Κατέβηκε άρον άρον από το αυτοκίνητο και προσπάθησε να διαφύγει με τα πόδια. Σε εκείνο το σημείο ο αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε κατά λάθος. Η σφαίρα βρήκε τον 20χρονο στα πλευρά. Κλήθηκε το ΕΚΑΒ, έγινε προσπάθεια ανάταξης, ωστόσο ο νεαρός Σύρος εξέπνευσε.

Χρησιμοποιούσαν «κουφάρι» κινητού για να κλέψουν οχήματα

Η εγκληματική οργάνωση με το drone ήταν μία καλά συντονισμένη συμμορία αποτελούμενη από τουλάχιστον 18 άτομα, εκ των οποίων οι 9 έχουν ήδη συλληφθεί έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση σε Αττική, Τρίκαλα και Φθιώτιδα, το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης 19 και 20 Ιουλίου.

Οι δράστες ηλικίας από 23 έως 42 ετών με καταγωγή από την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Συρία, φέρονται να είχαν εξαιρετικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της κλοπής αυτοκινήτων και κατανοούσαν πλήρως πως δούλευαν οι αντικλεπτικοί μηχανισμοί, οι εγκέφαλοι των οχημάτων, τα immobilizer, όπως και άλλες περίπλοκες λειτουργίες.

Οι Αρχές μάλιστα έχουν ταυτοποιήσει πλήρως και τους υπόλοιπους 9 που μέχρι πρότινος διέφευγαν της σύλληψης και θεωρείται πως είναι θέμα χρόνου, ώστε να πιαστούν και αυτοί στη «φάκα» των αστυνομικών.

Χθες πάντως, έκανε τον γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο το οποίο απεικονίζει τη δράση ενός εξ αυτών. Στο βίντεο φαίνεται ο δράστης να βάζει μπρος τη μίζα ενός αυτοκινήτου μάρκας TOYOTA, με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου, παλαιότερης τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα όμως, δεν πρόκειται για εκείνα τα… νοσταλγικά Nokia, αλλά για το «κουφάρι» εκείνου του κινητού.

Οι συμμορίτες με το drone είχαν διαμορφώσει το παλιό κινητό, αφαιρώντας καίρια κομμάτια του εσωτερικού του και τοποθετώντας νέο επεξεργαστή με προεγκατεστημένο πρόγραμμα «πείραζαν» τον εγκέφαλο του οχήματος, χακάροντας ουσιαστικά την ηλεκτρονική μίζα.  

Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν

Είναι αλήθεια πως η Ασφάλεια Αθηνών έχει στο ενεργητικό της σπουδαίες εξιχνιάσεις εγκλημάτων, ιδιαίτερα περίπλοκων. Αυτή η υπόθεση είναι μία από εκείνες τις εξιχνιάσεις παρά το γεγονός πως φαινομενικά πρόκειται για απλές κλοπές οχημάτων. Οι δράστες φαίνεται πως έχουν βαθύτατες μηχανολογικές γνώσεις, ενώ και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν ήταν τελευταίας τεχνολογίας.

Έφταναν ακόμη και στο σημείο ώστε να χρησιμοποιήσουν drone προκειμένου να επιβλέψουν τα σημεία που βρίσκονταν τα αυτοκίνητα τα οποία είχαν βάλει στο μάτι. Ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ φρόντιζαν να κατοπτεύουν τις περιοχές που τους ενδιέφεραν για αρκετές ημέρες μέχρι να προχωρήσουν στο χτύπημά τους.

Γι’ αυτό άλλωστε είχαν 63 επιτυχημένα χτυπήματα, ενώ στο 64ο τα πράγματα… στράβωσαν και η Αστυνομία βρήκε τα κρίσιμα στοιχεία που χρειαζόταν για να ξηλώσει κομμάτι κομμάτι την εγκληματική οργάνωση. Οι δράστες είχαν ακόμη και decryptors (κάτι σαν αποκωδικοποιητές) μέσω των οποίων είτε κλωνοποιούσαν τα κλειδιά των οχημάτων, είτε εξουδετέρωναν το immobilizer, είτε επαναπρογραμμάτιζαν τους εγκεφάλους των αυτοκινήτων.

Θυμίζουμε πως σε βάρος των παραπάνω σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, βία κατά υπαλλήλων, καθώς και για παράβαση των νόμων περί αλλοδαπών, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Υπολογίζεται πως είχαν καταφέρει να βγάλουν το ποσό των 774.400 ευρώ, ενώ έχουν ανευρεθεί μόνο τα 18 από τα 63 οχήματα που έχουν κλαπεί.

Photo credits: Evrokinissi, ΕΛ.ΑΣ.